bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,413.26 4.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,096.19 3.63%
bnb
BNB (BNB) $ 557.60 1.48%
solana
Solana (SOL) $ 143.89 10.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499246 1.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459652 3.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151703 5.29%

VeChain (VET) Nedir? Nasıl Alınır

VeChain nedir one cikan gorsel

İlk blockchain girişimlerinden biri olan VeChain (VET), yönetim şekli ve sağladığı yeniliklerle beraber birçok işletme tarafından kullanılabilir hale geldi. Özellikle ilk olarak tedarik zinciri ve nesnelerin interneti (IoT) üzerine çalışan firma, sonrasında birçok farklı alanda pandeminin etkisiyle hizmetlerini genişletti. Son olarak NFT dünyasına giren VeChain, San Marino hükumeti için Covid-19 aşı sertifikası oluşturma yolunda önemli adım attı. Biz de tüm bu gelişmelerin ışığı altında sizlere VeChain hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. 

VeChain Nedir?

VeChain, bilgisayarlar tarafından oluşturulan ağların işletmeler tarafından kullanılarak merkezsiz uygulamaların (dApps) inşa edilmesine olanak tanıyan blockchain ağıdır.

Bu yönden VeChain’in amacı, işletmeler arası dijital iş birliklerinin yeni araçlar sağlayarak daha etkin olmasını sağlamaktır. 

İlk olarak tedarik zinciri yönetimi ve lüks markaların yönetimi üzerine çalışan VeChain, 2018 yılında VeChainThor protokolünü çıkararak veri tabanlı çözümler üzerine çalışmaya başladılar.

VeChain Uygulamaları Hangi Şirketler Tarafından Kullanılıyor?

BMW

Tedarik zinciri konusunda ortak çalışan VeChain, BMW’nin tedarik zinciri süreçlerini ve kilometre sayaçlarında gerçekleşen sahteciliğin önlenmesi üzerine çalışmalar yürütüyor.

LVMH

İlk olarak LVMH China üzerinde lüks ürünlerin doğrulanmasını içeren çözüm, sonrasında IoT çözümlerini ve QR kodlarının telefonla taranmasına olanak tanıyarak lüks ürünlerin orijinalliğinin doğrulanmasına olanak tanır. Sonrasında LVMH China’da başarılı olan VeChain, şu an dünyanın birçok yerinde LVMH ürünlerinin orijinalliğinin korunmasında önemli rol oynuyor. 

Walmart

IBM Hyperledger’ı çoğunlukla kullanan Walmart, gıdaların doğruluğunu sağlamak için VeChain çözümlerinden de faydalanır.

VeChain’i Kim Buldu?

Interview with Sunny Lu VeChain

2015 yılında LVMH China’nın CIO’su Sunny Lu ve aynı yerde çalışan Jay Zhang tarafından bulundu.

İlk olarak VEN ismiyle platformlarını Ethereum (ETH) üzerine inşa eden ekip, 2017 yılında gerçekleştirdikleri ICO sonucu 1 milyar token’ı 20 milyon dolara sattı. Sonrasında Ethereum ağındaki sorunları farkeden ekip, 2018 yılında VeChainThor platformunu oluşturdu ve VEN token’larının VET ile değiştirilmesini sağladı ve değişim oranı olarak 1:100 olarak kararlaştırıldı.

VeChain Nasıl Çalışır?

VeChain, şirketlerin kendilerine ait merkezsiz uygulamalarını inşa etmelerine olanak sağlar.

Uygulamaların oluşturulması için, VeChain ToolChain isminde yazılım geliştirme aracı kullanılır.

Otoritenin İspatı (PoA)

Proof of Authority flow.ppm

İşlemlerin onaylanma süreçlerinin kontrol edilmesi için VeChain’in herkese açık defterindeki işlemlere bakılır ve otoritenin ispatı (PoA) algoritması bu süreçte önemli rol oynar.

Otorite node’ları olarak bilinen node’lar, işlemleri onaylayıp bloklara ekleme yapan node’lar olarak bilinirler ve otorite node’u olmak için en az 25 milyon VET kilitleyip ardından bilgilerinizi VeChain Vakfı’na iletmeniz gerekir.

PoA algoritması yüksek miktarda işlemin hızla halledilmesi için kullanılırken, merkezi otoritenin işlemleri kontrol etmesi gerekir ve bu durum sistemin çökertilmesine sebep olabilir.

Bu durumun farkında olan VeChain, ağdaki algoritmanın geliştirilmesi için çalışmalarını yürütüyor.

İki Farklı Token’ın Kullanılması

VeChain yazılımının çalışması içi VET ve VTHO kullanılır. VET değer transferi için kullanılırken, VTHO da işlemlerin ödenmesi için kullanılır.

Bu tasarımın amacı, VET token’ın fiyat dalgalanmasının önüne geçerek daha istikrarlı ücret mekanizmasının inşa edilmesidir. Bu süreçte uygulama sahiplerinin işlemleri ödemeleri için VTHO kullanmaları gerekir.

Ethereum ağındaki ETH ve gaz mantığıyla aynı şekilde ilerleyen VeChain’de madenciler VTHO ücretlerini ağı çalıştırmak için alırlar. İşlemlerin karmaşıklığı da ne kadar VTHO harcanması gerektiğini kararlaştırır.

VET Fiyatı

VeChain fiyatı, VeChain yorumları VeChain grafikleri, VeChain geleceği. Hepsi ve daha fazlasına VeChain kaç TL ve VeChain kaç dolar sayfalarında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

VET Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 VeChain 1,32 TL TL‘den işlem görüyor. VeChain fiyatı son 24 saat içerisinde 6.98% değişim gösterdi. VeChain’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 117,533,654 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 2,956,538,707 dolar seviyesinde.

VET Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 VeChain $ 0.04059 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle VeChain tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 0.739 dolarla kaydetti. Bununla birlikte VeChain’de yılın en düşük seviyesini ise 0.00245 dolarla belirledi.

VET Nasıl Satın Alınır?

VET satım almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Kredi Kartıyla VET Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar VET alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa VET alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile VET Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla VET satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

VeChain VET Nedir Nasil Isler Ortaklari Kimlerdir

VeChain Hakkında Sık Sorulan Sorular

VeChain kod tabanına nereden erişebilirim?

VeChain kod tabanına VeChain Geliştirme Önerileri (VIP) ve GitHub hesabından erişebilirsiniz. VeChain kod tabanındaki geliştirme önerilerine VeChain’in resmi sitesinden ulaşıp önerilerinizi oradan paylaşabilirsiniz. GitHub hesabı ise kodların herkes tarafından okunup incelenerek gerekli düzeltmeleri yapabileceğiniz bir ortam sunar

VeChain token’larımı nerede saklayabilirim?

VeChain token’larınızı iOS, Android ve desktop cihazlarında saklayabilirsiniz. Desktop cihazlar Windown, Mac ve Linux olarak ayrıldıkları için VeChain token’laırnızı VeChain’in kendi işletim sisteminiz üzerine sağladığı linkler üzerinden gerçekleştirmeniz gerekir.

VeChain topluluklarına nereden erişebilirim?

VeChain topluluklarına Twitter, Telegram, Reddit ve Facebook grupları üzerinden etkileşime geçebilirsiniz. Twitter ve Facebook toplulukları, VeChain’in güncelleme ve iş birlikleri olmak üzere tüm gelişmeleri takip edebilmeniz için kullanılabilir. Ama direk toplulukla iletişime geçmek için Telegram ve Reddit gruplarına VeChain’in sunduğu linkler üzerinden girebilirsiniz.

VeChain hakkında daha fazla bilgiye nereden erişebilirim?

VeChain hakkında daha fazla bilgiye erişmek için VeChain’in resmi sitesindeki kaynakları kullanabilirsiniz. VeChain’in sunduğu kaynaklarda hem temel bilgiler, hem de ileri seviyelerde kaynaklar bulunur. Kaynaklarda ise VeChain ağında yazılım geliştirme kaynakları ve yeni platformları olan VeChain Thor’un teknik dokümanına erişebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala