bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,500.01 3.45%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,069.97 2.05%
bnb
BNB (BNB) $ 550.10 2.12%
solana
Solana (SOL) $ 140.73 3.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502634 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454904 1.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150935 0.97%

Validator (Doğrulayıcı) Nedir?

validator

Validator, Proof of Stake modeli ile çalışan blok zincir ağlarındaki işlemlerin doğrulanmasını ve onaylanmasını sağlayan bir sistemdir. Blok zinciri üzerindeki işlemler sadece validator tarafından onaylandığında tamamlanmış sayılırlar.

Validatorler sadece yüksek miktarda coin sahibi olan kişiler arasından seçilmektedir. Blok ekleme ve doğrulama işlemleri tamamlanana kadar, kendilerine ait olan tüm coinler ağda kilitlenir. İşlemler tamamlanıp, doğruluğu sağlandıktan sonra kilit açılır ve validatorler, bunların karşılığında ödüllerini alırlar. Proof-of-Stake mekanizmasında bir doğrulayıcı, bir işlemin onu geçerli sayan kurallara uyup uymadığını belirler. Tüm bu süreç, bir blok zinciri ağını güvenli ve şeffaf hale getirmektedir.

Validator’ler için ödül oranları, stake ettikleri coin’in fiyatına bağlı olarak değişmektedir. Kripto para fiyatları sürekli değişiyor ve bu sebeple önemli bir düşüş veya çöküş stake sürecinde kaybetmenize neden olabilmektedir. Ayrıca, herhangi bir ağa giderek daha fazla validator katıldıkça, validator başına mevcut ödüller de azalacaktır.

validator 1

Nasıl Validator Olunur?

Her blok zincir ağının kendine özel şartları bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler, o ağ üzerinde validator olabilirler. Bunun için ilgili projenin istemiş olduğu minimum coin miktarına sahip olmak gerekmektedir. Bu coinler o projenin havuzunda stake edilmelidir. Bunun yanında işlem hızı yüksek olan bir internet sunucusuna sahip olunmalıdır. Çünkü ağ üzerindeki doğrulamaların hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir. İlgili projenin istemiş olduğu bu şartları sağlayan kişiler, gerekli başvuruyu yaparak validator olabilir ve ödül kazanmaya başlayabilirler.

Validator için seçilen kişiler, varlıklarını zaman içerisinde kaybederlerse, doğrulayıcı unvanını da kaybetmiş olur. Validator, kural dışı hareket ederse cezalandırılır. Dürüst karar vermemek, çift imza kullanmak kurallara aykırı davranışlardır. Böyle bir durumda birkaç farklı ceza yöntemi uygulanabilir. Hangisinin uygulanacağı yaptığı hatanın oranına göre değişir.

Hisselerinin belli bir yüzdesinin alınabilir, onaylama yetkisi elinden alınabilir. İtibarını kaybeder ve teklif veren olarak seçilme şansı yok olabilir. Geçici ya da kalıcı olarak oy haklarını kaybedebilir, teklifleri oylama yetkisini kaybedebilir. Daha da kötüsü ağa erişimi kalıcı olarak engellenebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala