bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,036.16 3.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,060.17 2.19%
bnb
BNB (BNB) $ 560.03 3.55%
solana
Solana (SOL) $ 143.69 3.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.510978 4.80%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.483888 9.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156121 5.86%

Utility Token Nedir?

utility token

Utility token, fayda token’ı anlamına gelmektedir. Kullanıcılara fayda olarak sunulan bir hizmete erişmek için belge niteliğinde olan token’lardır. Bu tokenlara sahip olan kullanıcılar, kendilerine özel olarak sunulan hizmetlere erişebilmektedir.

Bir projenin utility token satışı gerçekleştirmedeki amacı genelde projenin geliştirilmesi için sermaye toplamaktır. Yani projelerini geliştirmeleri için kaynak oluşturmasına katkı sağlamaktır. Yatırımcıların sahip oldukları token’lara karşı bağlılığını artırmak hedeflenir. Kullanıcılar utility token sayesinde sahip oldukları fayda tokenları ile projede oluşabilecek hizmetlerden yararlanma fırsatını yakalarlar. Belirli ürünlere ve hizmetlere erişme şansı elde etmiş olurlar.

Blok zincirlerde yaratılan tokenlar, tersi tasarlanmadıkça süresizdir. Utility token yaratma kararı verildiğinde, zaman sınırı olmadan faydalarla desteklenmesi gerekmektedir.

Utility tokenlar ile security tokenlar farklı amaçlara ve değerlere sahiplerdir. Utility token’lar ile bir projenin hizmetine erişim sağlanmaktadır. Utility tokenlar yatırım amacıyla üretilmemiştir. Kullanıcılar için bir sadakat programı oluşmasına yardımcı olmaktadır. Security tokenlar ise bir öz sermaye, sınırlı sorumlu ortaklık şirketinin hisseleri gibi gerçek varlıklar tarafından desteklenirler. Menkul kıymet yasalarına tabidir. Security tokenlarının değeri, bağlı oldukları şirketlerin değerlerine endekslidir.

utility token 1

Utility Token Nasıl Çalışır?

Utility tokenların kendi blok zincirleri bulunmayıp var olan blok zincirleri üzerinde oluşturulurlar. Mevcut popüler tokenların çoğu Ethereum blok zincirinde ERC-20 standardıyla tasarlanmıştır. Fayda tokenları genellikle ICO olarak satışa sunulurlar. Kullanıcılar ICO ile düşük fiyattan bu tokenlara sahip olabilirler. Proje sahipleri, gerçekleştirilen ICO’lar ile projelerinin geleceği için kaynak oluşturmuş olurlar. Utility token yatırımcıları, proje sahiplerinin özel olarak sunduğu hizmetlere erişme ayrıcalığına ulaşırlar.

Utility Token Özellikleri Nelerdir?

Utility token özellikleri şu şekildedir:

  • Kullanım alanları ön planda olmalı ve süreklilik içermelidir.
  • Tokenı satın alacak kullanıcının elinde tutması için güçlü sebepleri olmalıdır.
  • Kullanım imkânlarıyla desteklenen bir ekonomi oluşmalıdır.
  • Hedef, müşteri sadakati olduğu durumda loyalty özellikleri ön planda tutulmalı ve bu süreçlerde önemli bir araç hâline gelmelidir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala