bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,955.40 3.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,103.90 1.78%
bnb
BNB (BNB) $ 559.67 2.25%
solana
Solana (SOL) $ 144.41 6.19%
xrp
XRP (XRP) $ 0.501754 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467846 3.65%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152779 2.59%

Uniswap Projesi Nedir

uniswap

Uniswap, ETH ve ERC20 token’ları arasında otomatik olarak dijital varlık (asset) alışverişini kolaylaştırmak için tasarlanmış, tamamen merkeziyetsiz Ethereum tabanlı bir protokoldür.

Sistem, binlerce kullanıcı ve yüzlerce uygulama için kesintisiz likidite sağlıyor. Uniswap, geliştiricilere, likidite sağlayıcılarına ve tüccarlara herkes için açık ve erişilebilir bir finansal pazara katılma imkânı sunuyor.

Uniswap’ın merkezi olmayan borsasını görmek için buraya tıklayın.

Projenin Misyonu

Uniswap; Ethereum için şeffaf, sansüre karşı dayanıklı bir finansal altyapıdır. Ekip finansal katılımın önündeki engelleri azaltmayı ve herkesin yeni pazarlar yaratmasını, likidite sağlamasını ve daha önce var olmayan finansal uygulamalar geliştirmesini amaçlıyor.

Uniswap ile Neler Yapılabilir?

Öncelikle yukarıda belirttiğim üzere Uniswap’ın kendi borsası var.

Diğerlerine bakalım:

  • Uniswap’ı kendi frontend’inize entegre edebilirsiniz. Projenin geliştirdiği SDK (Yazılım Geliştirme Kiti) sayesinde Uniswap’i projenize entegre etme süreciniz son derece basittir. Üstelik kullanımı kolaydır ve aynı zamanda özellik bakımından da zengindir.
  • Akıllı sözleşmelerinizde Uniswap’ı kullanabilirsiniz. Token swap’ları, flash swap’lar, likidite ve daha fazlası… Uniswap V2 bir ikili (binary) akıllı sözleşme sistemidir. Çekirdek sözleşmeler Uniswap ile etkileşime giren tüm taraflar için temel güvenlik garantileri sağlar.
  • Uniswap üzerinde Oracle servisleri inşa edebilirsiniz. Bunun için alttaki ikinci maddeyi okuyunuz.

Yeni Özellikler

Projede bugün (24.03.2020) bir güncelleme (V2) gerçekleşti. V2 birçok yeni özellik ve iyileştirme içeriyor:

  1. ERC20 / ERC20 Çiftleri (Pairs)

Uniswap V1’de ETH ERC20 token’larına geçiş için kullanılan bir köprü vazifesi görüyordu. Bunun getirdiği ekstra maliyet ve diğer nedenler yüzünden V2 sistemine geçildi.

Uniswap V2’de, herhangi bir ERC20 token’ı doğrudan diğer herhangi bir ERC20 token’ı ile takas edilebilecek. Böylece likidite sağlayıcıları daha çeşitli pozisyonlar alabilir ve tüccarlar için fiyatları iyileştirebilir.

  1. Fiyat İçin Oracle Servisi

Oracle İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri olarak tanımlanabilir. Oracle ile büyük miktarda verileri güvenle tutabiliriz. Aynı anda çok büyük insan kitlelerine bunları yansıtabilir, gösterdiğimiz veriler arasından seçim yapabilir ve düzenleyebiliriz. Oracle veritabanı bu yüzden bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Oracle veritabanı verilerin tamamını güvenli bir biçimde tutarak on binlerce insana aktarabildiğimiz yapıdır.

Uniswap V1’deki oracle sistemi pek güvenli değildi, çünkü manipüle edilmesi çok kolaydı.

Uniswap V2, merkeziyetsiz ve manipülasyona karşı dirençli on-chain (zincir içi) fiyat feed’leri sağlayan yeni işlevselliklere sahip.

  1. Flash Swap Özelliği

Uniswap V1’de, XYZ token ile ABC token satın alan bir kullanıcının, ABC’yi alabilmesi için XYZ’yi sözleşmeye göndermesi gerekiyordu.

Uniswap V2’de, herhangi bir token’ı ön bir ücret ödemeden istediğiniz kadar hesabınıza çekebilir (withdraw) ve işlemin sonunda ister tekrar iade edebilir ister ödemeler için kullanabilirsiniz.

  1. Sürdürülebilirlik

Uniswap V1 de oldukça merkeziyetsiz, güvene ihtiyaç duymayan bir yapı ve sansüre karşı dayanıklık içeriyormuş ancak ekip adil ve açık bir finansal sistemde altyapı olarak daha fazlasını istemiş.

Sistemin kendi sürekliliğini sağlayabilmesi için düşük ücretli bir mekanizma oluşturulmuş.

Başlangıç aşamasında protokol kullanım ücreti 0, likidite sağlayıcı ücreti ise %0.30 olacak. Protokol ücreti alınmaya başlandığında %0,05 ve likidite sağlayıcı ücreti %0,25 olacak.

Sonuç olarak Uniswap V2, selefinden daha esnek ve modüler bir mimari yapıya kavuşmuş.Ayrıca, Uniswap protokolü için yeni ve geliştirilmiş açılış sayfası olarak uniswap.io’nun yerine uniswap.org yayınlanmış.

Uniswap V2 açık kaynak kodludur ve Ropsten, Kovan, Rinkeby ve Goerli test ağları için uygulanabilirdir.

Bu yılın ikinci çeyreğinde Mainet hedefleri var fakat kesin bir tarih belirtilmemiş.

V2 hakkında daha fazla bilgi için Uniswap V2 Core Whitepaper’ına göz atınız.

***

Twitter’a giriş tarihleri Nisan 2018. Takipçi sayısı 13.500. İyi bir sayı.

Discord’da 1277, Reddit’te ise 1200 takipçileri var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Barış Kardeş

Sevgiye dâir ne varsa ben orada varım, savaşa dâir ne varsa ben orada yokum. Mevlânâ.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala