bitcoinBTC/TRY
722.467,85 TL 0,09%
ethereumETH/TRY
43.332,58 TL 0,21%
tetherUSDT/TRY
27,17 TL 0,01%
bnbBNB/TRY
5.722,57 TL 0,02%
xrpXRP/TRY
13,86 TL 0,17%
usd-coinUSDC/TRY
27,16 TL 0,00%
staked-etherSTETH/TRY
43.322,53 TL 0,23%
dogecoinDOGE/TRY
1,67 TL 0,09%
cardanoADA/TRY
6,68 TL 0,19%
solanaSOL/TRY
530,68 TL 0,82%

Paylaş

Türkiye’nin Dijital Türk Lirası Çalışmaları | CBDC’ler Nedir?

Çiğdem Ceylan‘ın sunumuyla Kripto Bülten’in yeni bölümü yayında. Bu hafta Kripto Bülten’de, Türkiye’nin Dijital Türk Lira çalışmalarını derledik.

Kripto para endüstrisi için de önemli bir alan olan Merkez Bankası Dijital Para Birimi yani Central Bank Digital Currency diğer bir deyişle CBDC, ülkelerin dijital para birimlerine verilen bir isimdir. Ülkelerin merkez bankaları ulusal para birimlerini dijitalleştirilerek bir nevi kripto para haline getiriyor. CBDC’ler ülkenin yasal para birimini dijital olarak temsil eden ve genellikle dağıtık defter teknolojisi tabanlı olan token’lardır.

Çoğu CBDC, kripto paralar ile aynı teknolojiyi kullansa da, iki varlık sınıfı bazı noktalarda birbirinden ayrılıyor.

Bildiğiniz üzere Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, çoğu kişinin erişim sağlayabildiği ve işlem kaydedebildiği, izne dayalı olmayan açık Blockchain ağlarını temsil ediyor. Tamamen merkeziyetsiz bir yapıya sahip bu tür kripto paralar, herhangi bir kişi veya oluşum tarafından kontrol edilmiyor. CBDC’ler ile kripto paralar bu noktada farklılık gösteriyor.

Çoğu CBDC projesi tıpkı Bitcoin gibi Blockchain teknolojisine dayalı olsa da, bu Blockchain ağları izne dayalı, yani yalnızca seçili kişi ve oluşumların erişim sağlayabileceği veya değişiklik yapabileceği ağlardır. Bu nedenle kripto paralardaki durumun aksine bu oluşumlar, istedikleri işlemleri bloke edebilme, hesapları dondurma ve adresleri engelleme yetkisini elinde bulunduruyor. 

Ayrıca CBDC projeleri, bir yasal parayı temsil ettikleri için altın ve döviz rezervleri tarafından desteklenecek şekilde geliştiriliyor.

CBDC’ler ülkelerin merkez bankası tarafından geliştirildiklerinden dolayı yasal para statüsüne sahiptir ve merkez bankalarının denetimi altına girer.

Sena Karakılıç

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında amatör olarak tiyatro ve resim ile ilgilenen Sena, haberciliğe olan ilgisini bu döneminde keşfetti ardından gazetecilik bölümünü seçmeye karar verdi. Şu anda Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Nur Sena, aynı zamanda Ege Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu. Eğitimine halen Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü ile devam ediyor. Gazeteciliğin temel ilkelerini benimsemiş ve haberciliğin etik değerleri çerçevesinde haber yazmaya dikkat etmektedir. Üniversite döneminde gazetecilik mesleğini sahada öğrenmenin gücüne inanan Sena, TRT Haber ve Ege Ajans’ta muhabir olarak çalıştı. Üniversite eğitimi süresinde çeşitli medya sektörlerinde uzun dönemli stajyer olarak yer aldı. Stajyer olarak çalıştığı yerlerden bazıları Turkish British Magazine ve Ege Haber. Bu kurumlarda web editörü olarak çalışmalarına devam etti. Nur Sena son zamanlarda hızla gelişen teknolojik gelişmeler ile birlikte adını günlük hayatta çokça duyduğumuz kripto varlıklar ile yakından ilgileniyor. Dijitalleşen dünya ile birlite kripto varlık sektöründe yaşanan gelişmeleri ve aynı zamanda kripto varlık ekosistemini güncel olarak takip ediyor. Dijital kanallar, teknolojik gelişmeler ve güncel olarak sosyal medyadaki gelişmeler üzerine okuma yapmaktadır. Ana akım medya ile de ilgilenen Sena, ekonomik gelişmelerin anlık takibini gerçekleştiriyor. Habercilik pratikleriyle birlikte kripto varlıklar üzerine detaylı ve geniş çaplı birçok araştırma ve okuma yapıyor. İletişim alanındaki deneyimlerini, gelişen medya sektörüne uyum sağlayacak şekilde geliştiremeye devam eden Nur Sena şu anda Türkiye’nin uzman kadrolu haber platformu olan BTCHaber TV’de içerik editörlüğü yapıyor. BTCHaber TV’de yayımlanan Kripto Bülten, kriptografik ve BTCafe programlarının içeriği ile ilgilenen Sena, her haftada yayımlanan bu 3 programın bültenlerini BTCHaber.com haber sitesine girişini sağlıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala