bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,397.79 0.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,263.54 2.54%
bnb
BNB (BNB) $ 615.17 0.77%
solana
Solana (SOL) $ 157.69 1.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545625 0.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.496277 3.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161435 1.53%

Türkiye’nin Dijital Türk Lirası Çalışmaları | CBDC’ler Nedir?

Çiğdem Ceylan‘ın sunumuyla Kripto Bülten’in yeni bölümü yayında. Bu hafta Kripto Bülten’de, Türkiye’nin Dijital Türk Lira çalışmalarını derledik.

Kripto para endüstrisi için de önemli bir alan olan Merkez Bankası Dijital Para Birimi yani Central Bank Digital Currency diğer bir deyişle CBDC, ülkelerin dijital para birimlerine verilen bir isimdir. Ülkelerin merkez bankaları ulusal para birimlerini dijitalleştirilerek bir nevi kripto para haline getiriyor. CBDC’ler ülkenin yasal para birimini dijital olarak temsil eden ve genellikle dağıtık defter teknolojisi tabanlı olan token’lardır.

Çoğu CBDC, kripto paralar ile aynı teknolojiyi kullansa da, iki varlık sınıfı bazı noktalarda birbirinden ayrılıyor.

Bildiğiniz üzere Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, çoğu kişinin erişim sağlayabildiği ve işlem kaydedebildiği, izne dayalı olmayan açık Blockchain ağlarını temsil ediyor. Tamamen merkeziyetsiz bir yapıya sahip bu tür kripto paralar, herhangi bir kişi veya oluşum tarafından kontrol edilmiyor. CBDC’ler ile kripto paralar bu noktada farklılık gösteriyor.

Çoğu CBDC projesi tıpkı Bitcoin gibi Blockchain teknolojisine dayalı olsa da, bu Blockchain ağları izne dayalı, yani yalnızca seçili kişi ve oluşumların erişim sağlayabileceği veya değişiklik yapabileceği ağlardır. Bu nedenle kripto paralardaki durumun aksine bu oluşumlar, istedikleri işlemleri bloke edebilme, hesapları dondurma ve adresleri engelleme yetkisini elinde bulunduruyor. 

Ayrıca CBDC projeleri, bir yasal parayı temsil ettikleri için altın ve döviz rezervleri tarafından desteklenecek şekilde geliştiriliyor.

CBDC’ler ülkelerin merkez bankası tarafından geliştirildiklerinden dolayı yasal para statüsüne sahiptir ve merkez bankalarının denetimi altına girer.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala