bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,672.60 0.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,954.66 2.06%
bnb
BNB (BNB) $ 571.40 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 162.09 0.83%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517379 0.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460158 0.46%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150871 4.92%

TRC20 Nedir ve TRC-20 Ağını Kullanan Coinler Nelerdir?

TRC20

TRC20, Tron blok zinciri altyapısıyla geliştirilen bir coin standardı olarak tanımlanıyor. Günümüzde uluslararası para transferlerinde ve çeşitli freelance iş ödemelerinde aktif olarak kullanılan akıllı sözleşmelerden oluşuyor. Kişilerin kısa süre içerisinde karşı tarafa para göndermesine olanak sağlayan TRC20 ağının, anlık olarak milyonlarca işlem yapabilecek kapasitesi bulunuyor. Bu özelliği ile TRC20 ağı, diğerlerine kıyasla bir adım daha öne çıkıyor. Peki, detaylarıyla TRC20 nedir?

TRC20 olarak anılan bu protokol standardı kripto varlıkların doğası gereği dünya genelinde her ülkeden işlem hacmi alabilir. Özellikle de para transferlerinde kısıtlamaların olduğu ülkelerde kullanıcılara büyük rahatlık sağlıyor. Düşük transfer ücretiyle kısa sürede para gönderme ve alma imkanı sunan TRC20, bu sayede popülaritesini de artırmaya devam ediyor.

TRC20 ağını kullanan coinler arasında en popüler olanları Tether (USDT) ve Tron (TRX) ikilisidir. Bu iki proje, TRC20 teknolojisinin tüm özelliklerinden faydalanabiliyor. Bunlara ek olarak: BitTorrent (BTT), Huobi Token (HT) ve Win (WIN) gibi coinler de yine bu ağı kullanarak hizmet veriyor.

1280x960

TRC20 Ne İşe Yarar?

Hem transfer, hem de üretim konusunda güven düzeyi oldukça yüksek olan TRC20 blok zincir altyapısı ile birçok projede varlığını sürdürüyor. Bu projelerin bazıları kullanıcıların anında transfer yapmalarına imkan sağlarken bazıları da sosyal medya platformunda alışverişlerde ödeme yöntemi olarak kullanılıyor. Tamamen geliştirici ekibin hayal dünyasına göre şekillendirilebilen TRC20 protokol standardının popülaritesini ilerleyen süreçte daha da artırması bekleniyor.

Uygun ücretlerle kullanıcıların birbirine varlıklarını transfer etmesine olanak sağlaması TRC20’nin önde gelen özelliklerinin başında geliyor. Örneğin; Brave tarayıcısına ait reklamlar üzerinden kullanıcıları ödüllendiren sistemin işleyişinde de TRC20 altyapısından faydalanılıyor. İşlem ücretlerini düşüren standart sayesinde kullanıcılar, cüzdanlarındaki varlıkları daha düşük maliyetlerle transfer edebiliyor.

TRC20 teknolojisinin yer aldığı alanlardan biri de Merkeziyetsiz Uygulamalar (DApp) olarak biliniyor. Sosyal medyadan finansal ödemelere, veri güvenliğinden oyun ödemelerine birçok kategoride işleri bünyesinde barındıran DApp projeleri TRC20 ile daha güvenli ve ucuz hale dönüşüyor. Özellikle sosyal medya ve oyun gibi birçok kullanıcının eş zamanlı olarak varlık transferleri yaptığı projelerde geliştiricilere büyük bir kolaylık ve esneklik sağlıyor.

5fcf700479da3e05e00014a6

TRC20 Adresi Nasıl Alınır?

TRC20’nin minimal işlem ücretleriyle öne çıktığı ve güvenli olduğu biliniyor. Peki TRC20 adresi nasıl alınır?

Günümüzde TRC20 cüzdan adresi almak oldukça basit bir işlemdir. Birçok kripto para borsasından alınabileceği gibi, isteyen kullanıcılar tarayıcı eklentisi şeklindeki veya benzer türlerdeki uygulamalardan da cüzdan edinilebiliyor. Bu cüzdanlar kişiye özeldir ve karşı taraf bu karmaşık görünen adresi alıcı kısmına girdiğinde bakiye size aktarılacaktır.

Bir kripto para borsası üzerinden TRC20 cüzdan adresi almak istiyorsanız aşağıdaki borsalar bu imkanı sunanlara birer örnektir:

  • Binance
  • Paribu
  • Coinbase
  • Huobi

Yukarıdaki borsalara ek olarak siz dilerseniz listede olmayan ancak aktif kullandığınız kripto varlık borsalarını da tercih edebilirsiniz. TRC20 protokol standardı oldukça popüler olduğu için hemen hemen her borsada bulunur. Bu nedenle de hangi borsayı seçeceğiniz tamamen sizin tercihinize bağlıdır.

Herhangi bir borsada TRC20 cüzdanı almak için “yatırma” sayfasına gitmeli ve hangi TRC20 uyumlu coini seçeceğinize karar vermelisiniz. Örneğin USDT seçebilir ve ardından ağ seçenekleri arasından TRC20’yi işaretleyebilirsiniz.

TRC20’nin Potansiyel Kullanım Alanları

Günümüzde TRC20’nin potansiyel kullanım alanları arasında oyun ve sosyal medya gibi alanlar yer alır. Buna ek olarak en çok kullanılan alansa kişiler arası para transferleridir. Hem ucuz hem de hızlı olmasından dolayı insanlar birbirine para gönderip almak için bu ağı tercih edebilir. Ağa bağlı en popüler tercihlerden biri olarak da dolara sabitlenmiş olan Tether (USDT) gösterilebilir.

Kullanım alanı senaryosu olarak şirketlerin çalışanlarına yaptığı ödemeler de gösterilebilmektedir. Özellikle de küçük ölçekli şirketler yeterli altyapıya sahip olamadığı için bankalara yüksek komisyonlar ödemek zorunda kalabilir. Daha çok kripto para alanındaki şirketlerde gördüğümüz bu işlemde şirketler çalışanlarının ödemesini TRC20 protokolüyle yaparak tasarruf etme imkanına sahip olurlar.

TRC20 Ağını Kullanan Coinlerin Listesi

Büyük oranda tasarruf ve hız imkanı barındıran TRC20 için birçok coin tarafından destek sunulmaktadır. Kullanıcılar da gerekli desteği sunan tüm coinlerde ağı kullanarak kolayca transfer yapabilirler. İşte TRC20 ağını kullanan coinler:

  • Tron (TRX)
  • USDD (USDD)
  • Klever (KLV)
  • Mineral (MNR)
  • Centric Cash (CNS)

Yukarıdaki coiinlere ek olarak ağda her geçen gün yeni projelerin duyurulduğunu ve listenin sürekli olarak güncellendiğini unutmamalısınız. 

Bitcoin ise TRC20 kullanan isimler arasında yer almamaktadır. Ancak yine de ilginizi çekiyorsa yatırım yapmadan önce “Bitcoin kaç lira” şeklinde aramanızı yapmalı ve bütçenizde ona göre yer ayırmalısınız.

TRC20 Ağını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kripto para transferlerinde cüzdanın doğru olmasına her zaman dikkat edilmesi gerekmektedir. Transferin yanlış bir cüzdan adresine yapılması hata almanıza neden olabilir. Bunu yaşamamanız için de TRC20 ağını kullanırken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. 

Ağı kullanarak transfer yapacağınızda ilk olarak adresi en az iki kez kontrol etmeniz tavsiye edilir. Bilgisayarınıza sızan bazı sinsi virüsler bu tarz kopyala yapıştır işlemlerinde sizi tehlikeye sokmasıyla tanınmakta. Virüs, kopyaladığınız cüzdanın yerine bilgisayar korsanına ait cüzdanı yapıştırarak fonlarınızı çalabilir. Bu tarz virüslerin şu ana kadar milyonlarca dolar çaldığını unutmamalısınız.

Bazen adres doğru olsa da transfer tutarını fazla girip işleme onay verebilirsiniz. Bu tarz bir durumda işlem tamamlanmadan iptal etmeyi ve kullandığınız borsaya ulaşmayı denemeniz gerekir. Transferin iptali garanti edilemeyeceği için dikkatli olmalısınız.

TRC-20 Güvenilir mi?

Her gün milyonlarca adet transfere ve milyarlarca dolarlık tutara aracı olan TRC-20 ağı oldukça güvenilirdir. Buna ek olarak asıl güvenliğin her zaman kişinin kendisi olduğunu unutmamalısınız. Hangi ağ veya coin olursa olsun, yapacağınız işlemlerde birkaç kez kontrol etmeniz sizin yararınıza olacaktır. 

ERC20 ile TRC20 Farkları Nelerdir?

ERC20 standardı Ethereum blok zinciri (blockchain) üzerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. TRC20 ise Tron blok zinciri üzerinde çalışmakta. Bu ikisini ayıran en önemli farklardan biri hız olarak öne çıkmaktadır. ERC20 üzerindeki işlem hızları o an Ethereum üzerindeki yoğunluğa bağlı olarak can sıkıcı seviyelere ulaşabilir. Bunun aksine TRC20 rakibine göre çok daha hızlıdır.

Kullanıcıların birbirine para gönderirken dikkat ettiği şeylerden biri de şüphesiz ki işlem ücretleridir. ERC20 bu konuda yine Ethereum üzerindeki yoğunluğa bağlıdır ve şaşırtıcı derecede fazla ücretler karşınıza çıkabilir. TRC20’ye baktığınızda ise çok daha düşük işlem ücretleri görebilirsiniz.

ERC20 standardı ile proje başlatan şirketler güvenliğe büyük önem vermektedir. Kullanıcılar açısından en kritik noktalardan biri olan güvenlik konusunda daha eski ve yerleşik olmasından dolayı ERC20 bir adım önde bulunur. Rakibine kıyasla nispeten daha yeni olması nedeniyle TRC20 kendisini biraz daha ispatlamaya ihtiyaç duymaktadır.

Oldukça gelişmiş ve teknik açıdan daha donanımlı bir akıllı sözleşme yapısına sahip olan taraf ERC20’dir. Tron’un akıllı sözleşme özellikleri daha kısıtlı olduğundan henüz istenen seviyede değidlir. Bu yüzden, ERC20 üzerinde çalışmalar yürüten geliştiriciler bu konuya yoğunluk vermektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala