bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,780.89 0.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,235.55 1.00%
bnb
BNB (BNB) $ 609.82 1.90%
solana
Solana (SOL) $ 158.79 2.37%
xrp
XRP (XRP) $ 0.551424 1.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.50479 2.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161803 0.49%

Tokenizasyon Nedir?

Tokenizasyon Nedir

Blockchain teknolojisi küresel olarak birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Özellikle finans ve bankacılık alanında sık sık kullanılan Blockchain teknolojisi, hemen hemen her alanda kendisine yer buluyor. Aktif olarak kripto paralar tarafından kullanılan Blockchain teknolojisi, herhangi bir verinin uzun süreli ve güvenli bir şekilde saklanmasına olanak tanıyor. Çoğunlukla NFT’ler ve kripto paralar ile sık sık duyduğumuz token terimi de tam olarak Blockchain’in ürünü. Bir varlığın bilgileri ve işlem detaylarının Blockchain ağına kaydedilmesi ile elde edilen token’lar, herhangi bir meta veya emtianın dijitalize edilmesi için kullanılabilir. Özellikle son dönemde birkaç ülke tarafından da başlatılan bu işlem kısaca tokenizasyon olarak adlandırılmakta. Gelin Tokenizasyon nedir sorusuna daha derinlemesine cevap arayalım. Öncelikle:

Tokenizasyon Nedir?

Token Nedir?

Günümüzde birbiri ile sık sık karıştırılan Coin ve token terimleri esasında oldukça basit bir farka sahiptir. Coin’ler (ki bunun ilk ve en büyük örneği Bitcoin’dir) kendi Blockchain ağına sahip kripto paralar olarak kısaca özetlenebilir. Token’lar ise bir ağın içerisinde bulunan ancak o ağın yerel kriptosu olmayan varlıklardır. Burada örnek olarak Ethereum‘u verebiliriz. Ethereum (ETH) kendi ağının kripto parası olduğu için bir coin olarak nitelendirilirken, Tether (USDT), Shiba Inu (SHIB) ve Chainlink (LINK) birer token’dır.

Tokenizasyon, bir işlem sırasında kalıcı bir kimlik numarası veya diğer kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler yerine yalnızca token’ların açığa çıkmasını veya saklanmasını sağlayarak gizliliği koruyabilir. Hassas verileri, tokenizasyon sistemi olmadan kullanılamaz hale getirilen tanınmaz bir karakter dizisine dönüştürmek, çalınması durumunda siber suçlular için hiçbir değer sağlamadığı anlamına gelir.

Dijital tokenizasyon ve şifreleme, veri güvenliği için kullanılan iki farklı şifreleme yöntemidir. İkisi arasındaki temel fark, tokenleştirmenin korunan verinin uzunluğunu veya türünü değiştirmemesi, şifrelemenin ise hem uzunluğu hem de veri türünü değiştirmesidir. Tokenizasyon, gizli verileri temsil etmek için şifresi çözülemeyen bilgileri kullanır. Şifreleme bir anahtarla çözülebilir.

Tokenizasyon Ne İşe Yarar?

Günümüzde birçok sistem varlıklarını tokenize etmek için çalışmalarına başlamış durumda. Bu sistemler içerisinde bazı ülkelerin yeraltı zenginlikleri de yer alıyor.

Tokenizasyon, kredi ve banka kartı sistemlerinde, karttaki verileri (örneğin, bir hesap numarası veya bir ödeme kartı numarası), işlemlerde kart verilerini temsil etmek için kullanılabilecek, ancak ifşa etmeyen, rastgele oluşturulmuş benzersiz bir token ile değiştirmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Bu, bir sistemin güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda dolandırıcılık riski de dahil olmak üzere, orijinal kart verilerine erişimi olan sistemlerin sayısını azaltır.

Tokenizasyon sistemi, hassas veri koruması, güvenli depolama, denetim, kimlik doğrulama ve yetkilendirme için en iyi güvenlik uygulamalarına uygun olarak güvenceye alınmalı ve doğrulanmalıdır. Belirteçleştirme sistemi, veri işleme uygulamalarına belirteçleri talep etmek veya hassas verileri detokenize etmek için ihtiyaç duydukları yetki ve arayüzleri sağlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala