bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,280.10 1.85%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,598.40 1.23%
bnb
BNB (BNB) $ 587.16 2.08%
solana
Solana (SOL) $ 187.48 1.21%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62249 0.76%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.654409 1.38%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.220084 18.86%

Tezgâh Üstü (OTC) Kripto Para Satışları Hakkında Düşünceler – 1

Tezgah Ustu OTC Kripto Para Satislari Hakkinda Dusunceler – 1 1

Bugün kripto para ekosisteminde dünya genelinde en büyük oldukları ifade edilmekte olan çeşitli şirketlerin de en çok ilgisini çeken alanlardan birisi tezgâh üstü / OTC satışlar olarak karşımıza çıkmakta. Satışa konu kripto para adedinin; birim fiyatının; transfer usullerinin ve fon aktarma yöntemlerinin kripto para alım satımı yapılan platformlar (borsalar) üzerinde gerçekleşenden çok daha farklı olduğu OTC işlemlerde benimsenen usul, satış işleminin güvenle ve hukuka uygun bir şekilde tamamlanabilmesi için büyük önem arz etmektedir.

Bu bağlamda tezgâh üstü satışlarda dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğümüz bazı hususları aşağıda sizlerle paylaşıyoruz:

• OTC işlemler için de genel kabul gören bir fiyat aralığı bulunmaktadır. İşlemin gerçekleşeceği dönem için bu aralıkların çok altında fiyat teklifleri alıyorsanız bu sizler için bir uyarı niteliğinde olmalıdır zira işlem yapmayı planladığınız karşı tarafın sizlerle hukuka uygun bir işlem gerçekleştirmekten başka amaçları olabilir. Aynı şekilde çok büyük miktarlarda -belki binlerle ve on binlerle ifade edilen- kripto para satabileceğini ya da alabileceğini iddia eden bir karşı tarafla işlem gerçekleştiriyorsanız bu durum da sizler için uyarı niteliğinde olmalıdır.

• OTC işlemin karşı tarafından işlemi gerçekleştirmeye yetecek miktarda varlığı olduğunu ispatlamasını talep etmenizi öneriyoruz. Bitcoin için kullanılan Satoshi Testi(işlemin yapılacağı cüzdandan küçük bir tutarın gönderilmesi ve bu sayede ilgili cüzdana ve bitcoin tutarına ilişkin bilgilere ulaşılması) yöntemiyle karşı tarafın iddia ettiği miktarda Bitcoin’e sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ancak zaman zaman satıcılar çeşitli güvenlik endişelerinin olduğunu iddia ederek bu testi yapmaktan kaçınabilmektedirler. Bu durumda alıcı olarak sizlerin söz konusu miktarda kripto varlığı satın almaya yetecek kadar maddi gücünüz olduğunu gösteren bir belgeyi karşı tarafa ibraz ederek ilgili testleri gerçekleştirmesini talep edebilirsiniz.Size işlemi gerçekleştirmeye yetecek miktarda varlığı olduğunu ispatlamaktan kaçınan bir karşı tarafla işlem yapmamak en makul seçenek gibi gözükmektedir. Bu noktada taraflar arasında değişimi yapılacak bilgilerin güvenliğinin sağlanması için gizlilik sözleşmeleri (NDA) veya bağlayıcı gizli tutma yükümlülükleri içerecek mutabakat zaptları (MoU) ve niyet mektupları (LoI) da imzalanabilecektir.

• Karşı taraf hakkında yeterli bilgiye sahip olmanızın ve satış işleminin esaslı unsurlarında (satışa konu kripto varlık adedi ve fiyatı) sizlerin endişelenmesini gerektiren bir hususun söz konusu olmadığından emin olmanızınardından bir sonraki aşamadakarşı tarafla yazılı bir sözleşme yapmanızı öneriyoruz. (Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 200 uyarınca bir hakkın doğumu, devri, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri (2020 yılı için) 4.480 Türk Lirası’nı geçtiği takdirde senetle ispatı gerekmektedir.)Bu sözleşmede işleminin gerçekleşme yöntemi (alıcı ve satıcının cüzdan bilgileri dahil) her ayrıntısıyla belirtilmesini öneriyoruz. Bu noktada, ilk aşamaya dönerek karşı tarafın işlemde kullanacağı cüzdanı incelemeniz ve herhangi bir hukuka aykırı faaliyete karışıp karışmadığını tespit etmenizde faydalı olacaktır. Bu tespit için çeşitli analiz yöntemleri ve bilgisayar programları bulunmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Elçin Karatay

Öncelikle teknoloji firmaları için yasal çözümler geliştirmeye odaklanan Solak&Partners Hukuk Bürosu'nun kurucu ortağı.
https://www.btchaber.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala