bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,397.25 5.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,087.45 3.43%
bnb
BNB (BNB) $ 554.17 1.36%
solana
Solana (SOL) $ 144.01 9.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.49826 1.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457587 3.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152271 4.73%

Tether (USDT) Nedir? Kapsamlı Tether Rehberi

tether usdt spekulasyonlarinin perdesi aralaniyor new york bassavciligi suclamalari

Bugünkü rehberimizde sizlere en popüler stabil kripto para birimlerinden Tether hakkında bilinmesi gerekenlere kapsamlı bir şekilde değineceğiz. Tether nedir, Tether (USDT) Kaç Dolar?, Tether (USDT) Kaç TL?, Tether yorumları, Tether analizleri, Tether haberleri, Tether alınır mı, Tether Binance aktarımı USDT ile US Dollar Coin farkları ve çok daha fazlası kapsamlı rehber içeriğimizde.

Tether Nedir?

Tether Limited, kripto para piyasasında ana likidite sağlayıcısı ABD Doları bazlı stablecoin’i (USDT), Çin Yuanı (CNYT) ve altın endeksli (XAUT) kripto paraları çıkaran firmadır. Ayrıca Bitfinex ile ortak şirkettir.

tether usdtyi polkadot ve kusama aglarinda baslatmayi planliyor 1

2021 yılı Ağustos ayı verilerine göre Tether, piyasa değerine göre dünyanın en büyük beşinci kripto para birimidir. Ve bu durum bazı FED’dekiler de dahil olmak üzere ekonomistleri endişelendiriyor. Boston FED Başkanı Eric Rosengren kısa süre önce tether hakkında alarm verdi ve kripto para birimini potansiyel bir finansal istikrar riski olarak nitelendirdi.

Tether USD Nedir?

Tether USD, Tether Limited’in çıkardığı ABD Doları’na endeksli kripto para birimidir. Ayrıca USDT, kripto para piyasasında likiditenin çoğunluğunu sağlayan kripto para birimidir ve birçok borsa ve merkezsiz finans (DeFi) protokolünde sık kullanılır.

Tether’in (USDT) değeri ABD Dolarına 1:1 oranında sabitlenmiştir. Tether tarafından bilgilendirmeye göre her 1 USDT, şirketin rezervlerindeki 1 dolarla desteklenmektedir.

Tether Gold Nedir?

Tether Gold, Tether Limited’ın TG Commodities Limited’in tuttuğu altınlarla destekleyen altın endeksli stablecoin’dir. Tether Gold’un Tether USD arasındaki farklar Tether Gold’un altın ile desteklenmesi ve sadece Ethereum ve Tron ağlarında çalışmasıdır. Onun dışında XAUT token’larına sahip oldukları zaman gerçek altına erişebilirler. 

Tether’in Çıkardığı Çin Yuan Token’ı Nedir?

Tether’in çıkardığı CNYT, dışarıdaki piyasalarda dönen Çin Yuan’ını kendi token’ları ile destekleyen stablecoin’dir. Şu an Tether’in yeni çıkardığı kripto para birimidir ve şu an Ethereum ağında çalışıyor. Ama şu an daha birçok borsada farklı nedenlerden dolayı listelenmedi.

USDT

Tether’in Özellikleri Nelerdir?

Token’ların Belli Bir Varlığa Endekslenmeleri

Tether, çıkardığı altın, ABD Doları ve Çin Yuanı endeksli stablecoin’lerle birlikte sanki belli varlıkları elinizde tutuyormuş gibi işlem yapmanıza izin verir ve sizi kripto para piyasasında sık gerçekleşen volatiliteden yüksek oranda korunmanızı sağlar. Böylece Tether’leriniz üzerinden alım satım işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Stabil Olması

Tether’in sahip olduğu token’lar farklı ülkelerin para birimlerine rahatlıkla dönüştürülebilir. Özellikle Tether’in CNYT ve USDT token’ları sırasıyla Çin Yuanı ve ABD Doları’na endeksli olduğu için farklı para birimlerine rahatlıkla dönüştürülüp gerektiği zaman itibari paralarda ödemeleri gerçekleştirmek için kullanılabilir. Ayrıca, farklı kuruluşların izin vermelerine bağlı olarak sanki spesifik bir varlıkla ödeme yapılıyormuş gibi kullanılabilir.

Rezervlerin Görülebilmesi

Tether hakkındaki durumu merak etmek isterseniz Tether’in her gün yenilenen rezervlerine erişebilirsiniz. Tether’in iddiasına göre rezervler, piyasaya sürülen Tether miktarına eşittir veya biraz daha fazla geçer.

İşlemlerin Takip Edilebilmesi

Tether blockchain teknolojisi kullanılarak inşa edilen kripto para olduğu için işlemlerin tamamı rahatlıkla takip edilebilir. Bu sayede işlemlerin takip edilebilmesi, gizlilik ve güvenlik sağladığı için birçok kişi tarafından rahatlıkla kullanılan bir stablecoin haline geldi.

Birçok Borsada Alınıp Satılabilmesi

Tether dünyanın en büyük borsaları Binance, Coinbase ve Gate.io başta olmak üzere, dünyanın birçok kripto para borsasında listelendi ve ayrıca merkezsiz finans (DeFi) protokollerinde en sık kullanılan kripto para birimi oldu. Böylece kripto para dünyasında Tether’in piyasalarda ABD Dolarına endeksli kripto parası likidite sağlayıcı haline geldi ve piyasanın yarısından fazlasına sağlayıcı konumundadır.

Farklı Blockchain Ağlarında Çalışabilmesi

Tether ilk olarak Ethereum (ETH) üzerinde inşa edilse de, zaman içerisinde farklı platformlara açılmak için sonradan Tron (TRX), Solana (SOL), Avalanche (AVAX) ve Binance Smart Chain ağlarında çalışan bir protokol haline geldi. Böylece farklı blockchain ağlarında çalışarak DeFi ekosisteminde likiditenin çoğunu sağlayabilir konuma geldi.

Güvenli Olması

Tether blockchain teknolojisini kullandığı için çoğu para biriminden daha güvenilirdir. Böylece Tether’in dışarıdan saldırıya uğraması zorlaşır ve insanların ayrıca farklı ağlarda işlemleri izlemesiyle birlikte siber saldırıları tespit etmeleri daha da kolay hale gelir. Ayrıca Tether’in iddialarına göre, en üst düzey güvenlik ve denetim standartlarıyla çalışılıyor. 

Tether Nasıl Çalışır?

Tether’in çalışma prensibi stablecoin’lerin çalışma prensibi ile aynıdır. Stablecoin’lerin fiyatı desteklendikleri varlığın fiyatından fazla olduğu zaman daha fazla token piyasaya sürülür ve fiyatı düşer. Ama stablecoin’lerin fiyatı desteklendikleri fiyatın altına düştüğü zaman da piyasadaki token’lar yakılarak fiyatı artırılarak desteklenen varlıkla aynı seviyede olmasını sağlar.

Tether Davası Nedir?

Tether Davası, New York Başsavcılığı’nın Tether Limited ve Bitfinex’in USDT rezervlerinin tamamen desteklenmediği iddiasıyla dava açıldı. Bu davanın sonucunda Tether’in rezervlerinin desteklenmediği ve bu yüzden Tether’in 20 milyon ABD Doları para cezası ödemesine ve New York Finansal Piyasalarından çekilmesi zorunlu kılındı. Ayrıca Tether, Bitfinex’e 850 milyon dolar ödeme ve başka bir firmaya 750 milyon dolar da tazminat ödemek zorunda kaldı. 

tether usdt spekulasyonlarinin perdesi aralaniyor new york bassavciligi suclamalari

Tether (USDT) Fiyatı Nedir?

Tether kaç TL

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Tether 32,56 TL TL‘den işlem görüyor. Tether fiyatı son 24 saat içerisinde -0.14% değişim gösterdi. Tether’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 63,261,434,745 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 109,487,726,704 dolar seviyesinde.

Tether kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Tether $ 0.999961 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Dogecoin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.099 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 0.98 dolarla belirledi.

Tether Nasıl Satın Alınır?

Tether satın almak için merkezi borsalar (CEX) olan Binance, Coinbase ve Gate.io gibi borsalar başta olmak üzere birçok kripto para borsasında hesap açarak kimliğinizi doğrulayarak farklı işlem çiftleri üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, merkezsiz borsalarda (DEX) sadece cüzdanlarınızı bağlayarak elinizdeki kripto paralarınızı borsalarda takas edebilirsiniz.

 tether usd

Tether Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tether’i kim geliştirdi?

Tether, açık kaynaklı olmayacak şekilde Tether Limited ve Bitfinex tarafından geliştirildi. Bitfinex, Hong Kong merkezli ve Britanya Virjin Adaları’a kayıtlı iFinex Inc. bünyesinde faaliyetlerini göstermektedir.

Satın aldığım Tether’lerimi nasıl saklayacağım?

Tether’lerinizi borsa hesaplarınızda, online cüzdanlarda veya soğuk cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Eğer çok sık alım satım işlemi yapacaksanız, borsada tutmanız en iyi seçenek olacaktır. Satın aldığınız Tether’lerinizi TrustWallet, MetaMask, Ledger Nano S/X, Tron Wallet veya Ethereum tabanlı başka diğer cüzdanlar da tutabilirsiniz. Eğer Polkadot (DOT) ve Kusama (KSM) ağlarında çalıştırılabilirse Polkadot ve Kusama cüzdanlarında tutulabilir.

Tether ile ilgili en son gelişmeleri nasıl takip edebilirim?

Tether ile ilgili son dakika gelişmelerini, kripto para haberlerini BTCHaber üzerinden takip edebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala