bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,619.31 5.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,358.83 7.28%
bnb
BNB (BNB) $ 525.55 10.01%
solana
Solana (SOL) $ 183.30 8.83%
xrp
XRP (XRP) $ 0.594855 4.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.614099 10.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130077 13.23%

Paylaş

Temel Analiz Ne işe Yarar?

temel analiz ne ise yarar

Yatırımcılar, borsada işlem yapmadan önce yatırım yapacakları şirketi tanımak, finansal durumunu bilmek isterler. En azından istemelidirler. Aksi bir durum genellikle hüsranla sonuçlanır. Bilinçli bir hisse senedi yatırımcısı ilgilendiği şirketin likidite ve borçluluk seviyesini, satış durumunu, karlılık marjını, stok ve alacak politikasını, yabancı para varlık ve yükümlülüğünü vb. gibi şirketin finansal sağlığını gösteren işaretleri okumasını bilmelidir. İşte bu işaretleri okumak finansal analiz ile mümkündür. 

Halka açık bir şirketin finansal tabloları ve diğer tüm bilgileri hem kendi resmi internet sitelerinin “yatırımcı ilişkileri” kısmında hem de “Kamuyu Aydınlatma Platformu” çerçevesinde www.kap.gov.tr adresinde herkese açık bir şekilde paylaşılır. Borsada işlem gören şirketler üçer aylık (çeyreklik) ve yıllık dönemler itibari ile faaliyet raporlarını yayımlayarak yatırımcılara bir nevi hesap verirler. Hissesini alarak teknik anlamda ortak olduğumuz bu şirketler hem mevcut yatırımcısı hem de potansiyel yatırımcısı ile finansal bilgilerini paylaşmak zorundadır. 

Bir yatırımcı, halka açık bir şirketin temel analizini yaparak o şirkete yatırım yapılır mı, ucuz mu pahalı mı, orta ve uzun vadede gelecek vadediyor mu sorularına yanıt aramak ister. Uzun vadeli yatırım planının detaylı bir raporu olarak nitelendirebileceğimiz temel analiz, “genelden özele” varan dört aşamadan oluşur. Malum artık dünya ekonomisinin genel gidişatından etkilenmeyen ülke yok, bu nedenle önce dünya ekonomisi sonra da ülke ekonomisi ile ilgili makro ekonomik göstergelerin incelenmesi ve belirli küresel risklerin ortaya konularak analize başlanması gerekir. Şirket istediği kadar iyi durumda olsun, tüm dünyayı etkisi altına alabilecek bir risk iyi bir şirketi bile alt üst edebilir. Bu nedenle temel analize böyle geniş bir çerçeveden bakılmalıdır. Ardından ilgilendiğiniz şirket ya da şirketler hangi sektörde ise o sektörün yapısı iyi bilinmelidir. Her sektörün kendi içinde bazı dinamikleri vardır. Bunları bilmeden şirketi analiz etmek mümkün değildir. En son aşamada ise şirkete ait tüm bilgiler ile finansal analiz yapılarak çalışmada sona gelinir. Temel analiz sonucunda ekonominin, sektörün ve şirketin taşıdığı riskler, fırsatlar değerlendirilerek geleceği ile ilgili tahminde bulunulur. 

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gündoğdu, ardından aynı Enstitüden Bankacılık Anabilim Dalında doktor unvanını aldı. 2018 yılında finans alanında doçentliğini alan Gündoğdu, halen bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Gündoğdu’nun bankacılık ve finans alanında yayımlanmış 17 kitabı, 100’ü aşkın uluslararası ve ulusal makale ve bildirisi mevcuttur. Aynı zamanda Banka ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi’nin editörü olan Gündoğdu’nun çalışma alanı finans, yatırım ve davranışsal ekonomidir. Finansal teknoloji ve finansal hizmetler alanındaki şirketlere danışmanlık hizmeti veren Gündoğdu, kurumsal şirketlere eğitim, seminer ve danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.
http://www.finansoloji.com

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala