bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,397.79 0.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,263.54 2.54%
bnb
BNB (BNB) $ 615.17 0.77%
solana
Solana (SOL) $ 157.69 1.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545625 0.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.496277 3.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161435 1.53%

Teknik Analizde Bilinmesi Gereken En Temel Terimler

teknik analizde bilinmesi gereken en temel terimlertg

Finansal varlıkların geçmiş fiyatlarına bakarak tahmin eden analiz türüdür. Teknik analizi “finansal falcılık” olarak gören belirli bir kesim olsa da pek çok yatırımcının bu analiz ile getiri sağlayabildiği de görülmektedir. “Tarih tekerrürden ibarettir” anlayışına dayanan teknik analizde trendler, formasyonlar, grafikler ve göstergeler ile tahminler yapılır. Teknik analizde bilinmesi gereken en temel terimler şu şekildedir: 

Destek ve direnç: Bir yatırım aracının fiyatının yukarı yönlü hareketinde aşamadığı noktaya direnç, fiyatın aşağı yönlü hareketinde aşamadığı noktaya destek denir. 

Mum grafikleri: Bir yatırım aracının en yüksek, en düşük, kapanış ve açılış fiyatının gösterildiği grafik türüdür. Mum grafiği çeşitli zaman dilimleri için oluşturulabilir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak yatırım aracının fiyat hareketleri takip edilebilir. Mumun boyu açılış ve kapanış fiyatlarının arasındaki farka göre değişir. 

Doji: Genellikle piyasa yön aradığında, yatırımcı kararsız olduğunda bir yatırım aracının açılış ve kapanış fiyatının birbirine eşitlendiği durumda ortaya çıkar. 

Omuz Baş Omuz Formasyonu ve Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu: Kısaca OBO formasyonu denilen Omuz Baş Omuz Formasyonu teknik analizde çok kullanılan formasyonlardan biridir. Sol omuz, baş, sağ omuz şeklinde üç aşamadan oluşan bu formasyonda işlem hacmi önemli bir faktördür. Sol omuzdaki işlem hacmi sağ omuzdakine göre daha yüksektir. Omuzların aynı hizada olması şart değildir. Ters omuz formasyonu” ise omuz baş omuz formasyonunun ters tam tersidir. Ters omuz baş omuz formasyonunda, sağ omuzdaki işlem hacmi sol omuza göre daha yüksek olup formasyon tamamlandıktan sonra işlem hacmi artmaya devam eder.  

Üçgen Formasyonu: Devam formasyonu olan üçgen formasyonları artan üçgen, azalan üçgen ve simetrik üçgen olmak üzere üç türdedir. 

Çift Dip Formasyonu: Dönüş formasyonu olan çift dip formasyonu düşüş trendinin sona erdiğini gösterir. İlk dip seviyesinde fiyatlar en düşük noktasına gelir. Tepki alımları ile tekrar yükselen fiyatlar belirli bir süre sonra tekrar dip yapar. İkinci dip seviyesinden sonra fiyatlar hızla artmaya başlar. Bu iki dip seviyesi birbirine eşit olmak zorunda değildir. Genellikle ikinci dip birinci dipten daha yukarıdadır. 

Çift Tepe Formasyonu: Çift dip formasyonunun tam tersi mantık ile çalışır. Yükselen fiyatlarla oluşan ilk tepeden sonra yatırımcılar karlarını realize etmek isterler ve fiyatlar düşer. İyimser bir hava ile tekrar yükselişe geçen fiyatlar ikinci tepe noktasını oluşturur. İkinci tepe birinci tepe kadar yüksek değildir. Çift tepe formasyonu tamamlanınca fiyatların aşağı yönlü düşeceğini bekleyen yatırımcılar satış yaparlar. 

Dip (Çanak) Formasyonu: Yatırım aracının fiyatı dibe doğru yaklaştığında belirli bir süre fiyatlar yatay hareket eder. Formasyon bittiğinde hisse fiyatında artış gözlemlenir. Bu formasyona genellikle fiyatı ve işlem hacmi düşük hisselerde rastlanır. 

V Formasyonu: Sert bir düşüş yapan ve sonrasında yine sert bir şekilde yükselen fiyat hareketleri sonucunda oluşan teknik analiz formasyonudur. Genellikle şok etkisi yaratan haberler V formasyonuna sebep olabilir. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala