bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,365.44 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,971.86 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 534.18 0.55%
solana
Solana (SOL) $ 133.09 0.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.481779 2.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.439432 1.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144994 1.51%

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’ndan Kripto Para Raporu

tbmm arastirma hizmetleri baskanligindan kripto para raporu

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” adlı raporun detayları ortaya çıktı. 

Milliyet tarafından aktarılan rapora göre, kripto paraların merkeziyetsiz yapısı vurgulandı. Kripto para birimlerinin alternatif bir finans sistemi olarak nitelendiği raporda kayda değer bir piyasa oluşturduğuna dikkat çekildi:

“Bitcoin ve altcoin’lerin alternatif para birimine karşılık gelmesi ve herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, karapara aklanması ve yasadışı işlemlerde kullanılması gibi eleştirileri beraberinde getirse de mevcut koşullarda dijital para olgusunun varlığı bir tarihsel birikimin başarı aşaması olarak görülmekte ve bu aşamaya ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir.”

Bitcoin hakkında bilgilere de yer veren raporda diğer ülkelerin kripto paralar üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalara değinildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Alışık olduğumuz altın ve nakit paralarla karşılaştırıldığı zaman sanal kripto para olan Bitcoin oldukça yenidir. Getirdiği teknolojiler umut verici ve gelişmeye açıktır. Bitcoin’den sonra pek çok altcoin’ler geliştirilmiştir, fakat şimdilik hepsinin başarısı Bitcoin’e endekslidir. Bitcoin; banka, aracı kurum, otorite ve hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden, işlem masrafı ve kısıtlamalarından uzaktır. Bitcoin’in kâğıt para veya dijital paraların yerini alması, günden güne artmaktadır. Bitcoin’le duyurulan blok-zincir teknolojisi ise güvenilir bir aracıya ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerde kullanılabilecek bir teknolojik çözümdür. Blok-zincir, Bitcoin’in başarısına da endeksli değildir.”

Risk Barındırıyor

Söz konusu raporda, kripto para birimlerinin risklerine de yer verildi. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmasına Dair Yönetlik”ten de bahseden rapor, devletin bu piyasadan kazanç elde edebilmesi için teşvik edici düzenlemeler yaptığının gerektiği kaydedildi:

“Ülkemizin, Bitcoin’i izlemesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Tüm riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala