bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,616.92 0.90%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,561.17 2.42%
bnb
BNB (BNB) $ 582.56 0.35%
solana
Solana (SOL) $ 183.53 3.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.619362 1.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.645901 2.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.215407 13.58%

Taint (İz Analizi) Nedir?

taint

Taint (İz Analizi), dijital ortamda kullanıcılar için risk oluşturan güvenlik problemlerinin çözülmesinde kullanılan bir yöntemdir.

Taint (İz Analizi) Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, günümüzde çoğu şey artık dijital ortama taşınmıştır. Gelişmelerin getirdiği avantajların yanında dijital dünyada karşılaşılabilecek güvenlik riskleri de bulunmaktadır. Taint (İz Analizi) böyle durumlar için geliştirilmiştir. Taint (İz Analizi), sanal ortamlarda eksik kalan ve kullanıcılar için risk oluşturan bütün güvenlik ve sistem açıklarını, meydana gelen sorunları çözmek için kullanılan yöntemdir.

Birçok ihtiyacın dijital ortam tarafından giderilmesi ile, imkanlar iyileşmiş ve kolaylık sağlanmıştır. Ancak dijital ortam imkanlarının iyileşmesi, kolay erişilebilir olması yanında birçok riski de getirmiştir. Birçok kullanıcı, işlem yapmış oldukları platformlar üzerinde herhangi bir siber saldırıya maruz kalabilmektedir.

Ardından yaşanılan kimlik avı ya da dahası gibi problemlerin çözülmesinde sorunun kaynağını ve sistem açığını bulmak için çözüm aramaktadır. Bu istek sonrası ilk yardım alınan yöntem de Taint (İz Analizi) olmaktadır. Sorunun kaynağının tespit edildiği ve saldırıyı gerçekleştiren kişilerin adresleri ve daha fazla bilgileri ortaya çıkarılır.

Taint (İz Analizi) Nasıl Çalışır?

Taint (İz Analizi) dijital ortamda çalışmakta olan platformlarda yaşanan sıkıntıların kaynağına yönelik çalışmaktadır. Özellikle bir siber saldırı söz konusu ise Taint (İz Analizi) doğrudan bu saldırıyı gerçekleştiren kişilerin adreslerine ve kimliklerine yönelik iz sürmeye devam etmektedir.

Genel olarak bütün sistem gözlem altına alınır ve tüm kod kaynakları dahil her bir bölüm ve dosyası detaylı şekilde incelenir. Kod geçmişinde görülen olağan dışı hareketler yakalanıp, karşılaştırılır ve bunun sonucunda suç tespiti yapılır. Aykırı bir girişim ya da hareket tespitinde doğrudan tüm bilgiler analiz edilir ve elde edilen bilgiler ışığında her şey bir sonuca bağlanarak rapor edilir.

iz analizi taint

Blokzincir’de Taint (İz Analizi)

Taint (İz Analizi) blockchain teknolojisinde de kullanılan yöntemlerden biridir. Her ihtiyacın dijital ortam tarafından karşılanması oldukça yaygınlaşmıştır. Son dönemin popüler sanal ortam teknolojisi de blockchain olmuştur. Blockchain tabanlı birçok kripto para birimi ve yatırım olanakları oluşturulmuştur.

Yatırımcılar da sermayelerini bu sistemler üzerine yatırmayı tercih etmektedir. Blockchain, en sık siber saldırıya maruz kalan yerlerden biridir. Bunun sebebi, yoğun şekilde para girdisinin olmasıdır. Blockchain teknolojisi de dijital ortam aracılığı ile işlemektedir. Bu sebeple herhangi bir saldırı durumunda ilk başvurulan yol Taint (İz Analizi) olmaktadır.

Hırsızlık, blokchain’de yaşanan saldırılardan biridir. Blokzincirde “hırsızlık” yaşanması durumunda da Taint (İz Analizi) yöntemi uygulanır. İki adreste de bulunan belirli sayıda Bitcoin olduğunda, adreslerin arasındaki bağlantı analiz edilir ve çalıntı Bitcoin olan adres tespit edilir. Bir adres ile önceki işlem adresi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için ‘kirlilik oranı’ incelenir. Kirlilik oranı seviyesi arttıkça adresler arasında var olan ilişki de o kadar yoğun anlamına gelmektedir. Ayrıca, kirlilik oranı ile birlikte analiz sırasında birçok faktör de hesaba katılmaktadır.

Kısacası Taint (İz Analizi), dijital ortamdaki bir suçlunun yakalanması için yapılan araştırma sürecinin ilk adımıdır. Bu şekilde başlayan çalışmalar, olaya özgü yöntemler geliştirilerek çözüme kavuşturulur ve genellikle suçlunun açığa çıkarılmasıyla sonuçlanır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala