Bugünkü rehberimizde sizlere Stellar (XLM) kaç TL, Stellar (XLM) grafiği ve Stellar hakkında merak ettiğiniz soruların tümünü cevaplandırmaya çalışacağız.
XLM Grafiği
XLM/TL Grafiği
Stellar Nedir?
Stellar (XLM), Stellar Vakfı’nın geliştirdiği açık kaynaklı ödeme protokolüdür. Vakfı, kendi parasını Stellar Lumens (XLM) olarak farklı borsalarda satışa sunmuştur. Lumen’lar ise Stellar ağındaki dağıtık defterde bankalara, ödeme sistemlerine ve kişileri sınırlar arası düşük maliyetle ödeme gerçekleştirmelerine olanak sağlar.
Stellar’ın Özellikleri Nelerdir?
- Açık kaynaklı ve merkezsiz olması.
- İşlem doğrulama süreçlerinin 3-5 saniye arasında olması.
- Saniyede binlerce işlemi desteklemesi.
- Çoklu imza ve akıllı kontratlara olanak sağlaması.
- %1 enflasyon oranına sahip olması (son güncelleme ile enflasyon kaldırıldı ve 50 milyarlık XLM sınırı konuldu)
Stellar Nasıl Çalışır?
Ethereum‘dan farklı olarak Stellar Federal Bizans Anlaşması algoritmasını (FBA) kullanarak kendi mutabakat algoritmasını oluşturdu.
Stellar konsensüs algoritması (SCP) sayesinde işlemler düşük ücretlerle gerçekleştirilir ve ağdaki herkesin mutabakata varması birkaç saniye sürer. Node ismi verilen her bir katılımcı ise güvenilir kişilerin herkese açık defterde güvenilir kişilerin ağ kurmalarına yardımcı olur. Bunlar da Quorum dilimleri olarak tanımlanır. Yani Stellar’da Quorum dilimlerinin hızına adapte olabilir.
Stellar Ödeme Sistemi Nasıl Çalışır?
Diyelim ki siz uluslararası ödeme gerçekleştirmek istiyorsunuz:
- Sizler Almanya’ya ödeme yapmak için dolar token’larına sahip oluyorsunuz ve ödeme olarak Euro token’larını göndermek istiyorsunuz.
- Ağ, bahsettiğiniz merkezsiz borsaları (DEX) arar ve en düşük maliyetli borsayı sizin için bulur.
- Ağ, fiyatı ve miktarı kilitler.
- Gönderici işlemi onaylar ve dolar token’larınız hesabınızdan çıkar.
- İşlem gerçekleşir ve ödemeyi alacak kişi Euro token’larına sahip olur. İşlemler atomiktir ve tek bir işlem olarak ağa gelir. Kimse ağ içinde ortada kalamaz.
Ayrıca ödemeyi gerçekleştirecek kişi Euro token’ı tutmak zorunda değil. Kullanıcılar ise paralarını ödeme yapacakları para birimine çevirmek zorunda değil. Onun yerine Stellar ağı sizin için en iyi oranı seçiyor.
Anchor Nedir?
Anchor, Stellar ağında ödeme işlemlerini kolaylaştırmak için eklediği özelliklerinden biridir. Anchor’ın çıkmasındaki neden, ödeme araçlarının birbiriyle çalışamaması ve eski yöntemlerin ise gittikçe eskimesidir. Bu sorunu çözmek için Stellar, finansal kurumlar için ödeme altyapısı Anchor’ı ekledi.
Anchor Nasıl Çalışır?
Anchor’lar, geleneksel bankacılık sistemiyle entegre olabilecek şekilde çalışır. Bunlar depozito ve çekme ücretleri, FX işlemleri, senyoraj ve işlem ücretleridir.
Anchor’ın gerçekleşmesi için ise Stellar, ödeme sistemlerine belli başlı koşullar koydu:
- Tüm müşteri depozitolarının rezerv oranları 1’e eşit olmalı.
- Hizmet sağlayıcılar rezervlerinin istenilen seviyede olduğunu ispatlayan üçüncü parti denetimlerinin gerçekleştirilmesi.
- Yatırma ve çekme işlemlerinin yerel ödeme sistemleriyle sağlanması.
- İşlemler Stellar ekosisteminin standartlarıyla uyumlu olmalı.
- Anchor’ların müşteri desteğini sürekli sağlaması.
- Kullanıcıların kimliklerinin doğrulanması.
- Para transfer hizmetlerindeki regülasyonların tamamına uyum sağlaması.
- Finansal suçlara karşı konulan kanunlara uyulması.
- Verilerin korunumuna ve regülasyonlara dikkat edilmesi.
- Siber güvenlik standartlarının endüstri seviyesine çıkarılması.
- ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkelerle çalışılmaması.
Stellar Nasıl Satın Alınır?
Stellar (XLM) satın almak için, ilk olarak Ripple alım satımına olanak sağlayan borsalardan birinde hesap açmanız gerekir. Ardından gereken tüm onaylama işlemlerini yaptıktan sonra hesabınıza para transferleri yaparak Stellat alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz
Türk Lirası ile Stellar (XLM) Satın Alma
Stellar’ı TL ile satın almak için, ilk olarak borsada XLM/TRY çiftinin olup olmadığını kontrol etmek lazım. Ardından satın alma işlemi için ya TL odaklı bir cüzdan kullanmanız ya da borsadaki TL bakiyeniz üzerinden işlem yapmanız, eğer ikisi de yoksa kredi kartı üzerinden işlem yapmanız gerekir. Ama borsalar, zaman içinde üçünü parti ödeme uygulamaları ve banka hesapları üzerinden transfer olanakları sağladılar.
Kredi Kartıyla Stellar Satın Alma
Kredi kartıyla Ripple saton almak için öncelikle bir kripto para alım satım platformuna kayıt olmanız gerekiyor. XLM/TRY paritesini seçtikten sonra satın almak istediğinizi belirleyerek alım satım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İkinci adımda kredi kartı bilgilerinizi ve faturalandırma adresinizi doldurduktan sonra kredi kartınızla XLM satın alabilirsiniz. İşleminizin başarılı bir şekilde onaylanması sonrasında satın aldığınız XLM’ler doğrudan borsadaki cüzdanınıza aktarılacak.
Üçüncü Parti Uygulamalar ile Stellar Alma
Üçüncü parti uygulamaları, Merkez Bankası tarafından 30 nisanda yasaklansa da, üçüncü parti uygulamalar farklı ülkelerin borsalarında işlem gerçekleştirmek için etkin bir yöntem olabilir. Bunun için ilk olarak bankanızdan fon transferi gerçekleştirmeniz gerekir. Ardından, üçüncü parti uygulaması üzerinden aktarılan fonu kripto para borsasına aktararak alım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
EFT/Havale İşlemleri ile XLM Satın Alma
EFT/Havale işlemleri aracılığıyla XLM satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra borsalar üzerinden alım gerçekleştirebilirsiniz.
Binance Üzerinden Stellar Satın Alma
Binance üzerinden Stellar satın almak için ilk olarak Binance hesabınıza bağlanmanız gerekir. Ama eğer Binance hesabınız yoksa ilk olarak Binance hesabı açmanız gerekir. Hesabı açmak için, ilk olarak isim, soyismi, mail adresinizi ve şifrenizi yazmanız gerekir. Ardından istenen bilgileri yazdıktan sonra borsa hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Ama borsada alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için kimlik doğrulama kısmını geçmeniz gerekir. Burada sizden belli başlı dokümanları yüklemenizi ister ve doğrulama aşamasının ilk kısmını geçtikten sonra kamera ile yüzünüz doğrulandıktan sonra Ripple alım satımına başlayabilirsiniz. Ayrıca, borsa hesabınız üzerinden güvenlik ayarlarını gerçekleştirmenizi öneririz Böylece fonlarınızın istenmeyen kişilerin eline geçmesinin önüne geçilmesi kolaylaşır.
Stellar Hakkında Sık Sorulan Sorular
Stellar’ın Ripple’dan farkı nedir?
Stellar’ın Ripple’dan ilk farkı, Ripple ödeme şirketiyken Stellar da vakıf olarak işlev görür. Bu da Ripple’ın şirket olarak kurumsal çalışmalar yürütmesini gerekirken Stellar’ın kar amacı gütmesi gerekmez. İkinci olarak Ripple, 2017’den beri hukuksal sorunlarla uğraşırken bu durum Stellar’ın başına gelmedi ve birçok kuruluş tarafından güvenle kullanıldı.
Stellar hangi alanlarda kullanılır?
Stellar, finansal kuruluşlarda ödemelerin kolaylaştırılması, stablecoin’lerin ihracında ve merkez bankalarının dijital para birimlerinin çalıştırılması için kullanılıyor. Özellikle US Dollar Coin’in Stellar ağında çalışması ile birlikte Stellar ağının kullanımı arttı.