bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,667.33 1.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,163.16 1.00%
bnb
BNB (BNB) $ 613.47 1.58%
solana
Solana (SOL) $ 146.12 1.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527303 0.06%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473118 0.37%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152134 0.27%

Stacks (STX) Nedir?

stacks six nedir

Stacks (STX) merkezsiz uygulamalar ve akıllı sözleşmeler için tasarlanmış açık kaynaklı bir ağ olarak tanımlanabilir. Stacks ağının programlanabilir bir “temel blockchain yapısı” şeklinde işlev göstererek Bitcoin’in kapasitesini tam olarak ortaya çıkardığı ifade ediliyor.

Gerek ilk kripto para olması gerekse tedavüle girdiği yıllarda ortaya koyduğu benzersiz özellikler nedeniyle büyük bir başarı elde eden Bitcoin milyonlarca kullanıcının kalbini çalmayı da başardı. Bu sayede kripto paralar arasında en çok tercih edilen para birimi haline gelen BTC, bu şanını sahip olduğu ekonomik kabiliyete borçlu. Yine de, ilk piyasaya sürüldüğü anın üzerinden onca yıl geçmiş olmasına rağmen, BTC ağıyla ilgili sürmekte olan bazı sorunlar bulunuyor. Birçok blockchain projesi halen bu konuları aşabilmek için çözümler üretmeye çalışıyor. Bu sorunların en popüler olanları arasında hiç şüphesiz Bitcoin ağının ölçeklendirme meselesi yer alıyor. İşte Stacks (STX) projesi de Bitcoin ağının karşı karşıya olduğu bu bilindik problemin üstesinden gelmek için oluşturulmuş bir blockchain projesi olarak kullanıcıların beğenisine sunuldu.

stacks altcoin nedir

Stacks, ağ üzerinde akıllı sözleşmelerin ve merkezsiz uygulamaların (dApps) kullanılmasına imkan tanıyan bir platform şeklinde nitelenebilir. Platformun sahip olduğu bu gücü Bitcoin blockchain’inden aldığını da belirtmekte fayda var. Başka bir deyişle Stacks ağındaki işlemler BTC ağı sayesinde gerçekleşebiliyor ve güvende tutuluyor.

Stacks (STX) ve Kullanım Alanları

Stacks (STX), kendi ekosisteminin kullanıcıları ve Bitcoin ağı için heyecan verici nitelikte işlevsellik imkanları sunuyor. Stacks platformu, BTC’nin bazı ayarlamalar konusunda değişmez ve esnek olmayan yapısını kullanıcılar için bir sorun olmaktan çıkarıyor. Stacks bunu Bitcoin ağına yeni özellikler kazandırarak yapıyor. Platform sayesinde kullanıcıların Bitcoin’in kendisini değiştirmesine lüzum kalmadan yeni özellikleri kullanabilmeleri mümkün hale geldi.

Stacks blockchain’i, Bitcoin ile ilgili ölçeklendirme sorunlarını geride bırakıyor. Normal şartlar altında Bitcoin blockchain’inde gerçekleşen işlemler için sınırlı boyutta alan bulunuyor. Ancak Stacks, BTC işlem kapasitesini artırarak bu durumu bir sorun olmaktan çıkarıyor. Üstelik STX bunları yaparken Bitcoin’in sunduğu güvenlik olanaklarını da kullanmayı ihmal etmiyor.

sushiswap guvenlik acigi iddialarini reddetti

Clarity ve Stacks

Stacks ağının Bitcoin’e ve kripto para kullanıcılarına sağladığı olanaklardan bir diğeri de Clarity adı verilen, akıllı sözleşmeler için oluşturulmuş güvenli ve kolay kullanımlı programlama dili. Bu dille yazılan akıllı sözleşmelerin güvenlikten kullanım kolaylığına kadar birçok avantajı bulunuyor.

STX token’ler Stacks blockchain’inin yerel varlığı olarak ifade edilebilir. Bu token’ler ağdaki işlemlerin ücretleri gibi hususlarda kullanılıyor. Akıllı sözleşme yönetmekten dijital varlık yaratmaya varıncaya dek bütün Stacks ağı işlemleri STX cinsinden ödeniyor.

Stacks (STX) Ne Zaman Çıktı?

Stacks (STX) projesine yönelik atılan ilk adım 2013 yılına dek uzanıyor. Aslında Stacks projesi daha iyi bir internet sistemini mümkün hale getirmeyi hedeflemişti. Proje Blockstack projesinin mimarları tarafından başlatıldı. Bundan yıllar sonra projeye Combinator, Digital Currency Group ve toplulukta tanınmış Winklevoss gibi gruplardan yatırımlar geldi. Proje bu adımlarla gelişimine hız kattı ve 2019 yılında Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylanan bir halka arz etkinliği ile kullanıcılarıyla buluştu.

Stacks (STX) Fiyatı Nedir?

İçeriğin hazırlandığı anda kontrol edilen Stacks (STX) verilerine göre piyasada 1,3 milyar kadar STX bulunuyor. Proje tanıtım yazısına (white paper) göre bu sayının azami düzeyde 1,8 milyar civarında olacağı belirtilmiş. Öte yandan dolaşımda bulunan STX sayısı ise 1,2 milyar dolaylarında. STX coin’in sahip olduğu işlem hacmi ise yine aynı verilere göre yaklaşık 86 milyon dolar.

Stacks Kaç TL?

Kripto para piyasalarına yönelik elde edilen güncel verilere göre 1 Stacks Coin 87,63 TL TL’den işlem görüyor. Stacks Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -1.52% değişim gösterdi. Stacks Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 78,071,724 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 3,923,856,147 dolar seviyesinde.

Stacks Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Stacks Coin $ 2.69 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Stacks Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 2.45 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Stacks yılın en düşük seviyesini ise 0.04501 dolarla belirledi.

Stacks (STX) Nasıl Çalışmaktadır?

Eskiden Blockstack adıyla tanınan Stacks (STX) yeni bir merkezsiz internet meydana getirmeyi hedefliyor. Böylece kullanıcıların kendi verilerini kontrol edebilmesi ve içeriklere sansür getirilmesinin daha zor olması istenmiş. Platformda “entegre mahremiyet” şeklinde dilimize çevirebileceğimiz bir özellik bulunuyor. Bu özellik aracılığıyla Stacks uygulamalarında yer alan fotoğraf, mesajlar, sağlık kayıtları gibi veriler standart bir şekilde şifreleniyor. Böylece uygulamalar kesinlikle kullanıcıların faaliyetlerini izleyemiyor, göremiyor ya da kullanıcının bilgisi olmaksızın hiçbir şekilde bunlara erişemiyor. Kısacası yukarıda bahsedilen veriler kelimenin tam manasıyla kullanıcının kontrolüne veriliyor, geleneksel şekilde yapıldığı gibi asla uygulamalara değil.

pantera capital ceosu bitcoin ile ilgili istatistikleri paylasti 2

Stacks ağı hibrid bir konsensüs mekanizmasını benimsiyor. Stacks ekibi buna “Proof of Transfer (PoX) diyor. PoX’a göre ağın katılımcıları arasında madenciler ve kripto “tutucular” (stacker) bulunuyor. Madenciler ağda gerçekleşen işlemleri bloklara kaydederken diğerleri de sürece benzer şekilde katkı sağlıyor. Madenciler bu faaliyetlerinden BTC elde ediyor ve bu fonlar da ellerinde STX bulundurmaları gereken “tutuculara” dağıtılıyor.

Stacks (STX) Nasıl Satın Alınır?

Stacks (STX) coin’e sahip olmak isteyen kripto para kullanıcıları bu imkanı kendilerine sunan birçok kripto para borsası aracılığıyla bunu gerçekleştirebilirler. Binance, KuCoin, Gate.io ve OKex gibi küresel borsalar STX alıp satılan platformlar arasında yer alıyor. Bunlara ilave olarak çok sayıda platformun çeşitli işlem çiftleriyle STX alım satımına olanak sunduğu söylenebilir.  Öte yandan henüz Coinbase borsasında yer almayan kripto paranın bu platforma girip girmeyeceği halen sürmekte olan bir tartışma konusu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala