bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,725.95 0.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,592.10 0.25%
bnb
BNB (BNB) $ 586.75 1.41%
solana
Solana (SOL) $ 186.17 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62186 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651258 0.19%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.21539 17.78%

Solana Hack Saldırısında Neler Yaşadı?

Solana Ağina Bağli Coinler

Solana Blockchain ağı en aktif kullanılan ağlar arasında yer alıyor. Özellikle verimlilik konusunda öne çıkan Solana, 2.528 TPS‘lik bir hıza sahip. Bu Ethereum’un ortalama 14.53’lük TPS hızının oldukça üzerinde. Bu noktada hem ucuz hem de hızlı işlemleri ile sık sık spam saldırılarına da maruz kalan Solana, geçmişte bazı duraklamalar yaşamıştı. Ancak yakın zamanda Solana hack haberleri ile karşı karşıya kaldı. Kimliği tespit edilemeyen saldırganlar hedefledikleri adreslerden varlıkları onay olmayan bir şekilde çekmeye başladılar. Sıcak cüzdanlarda gerçekleştirilen saldırılar uzun bir süre devam ederken birçok farklı sebep teorisi konuşulsa da kesin neden tespit edilemedi. Gelin Solana hacklendi mi sorusuna cevap arayalım.

Solana Hack Saldirisinda Neler Yaşadi

Solana Hacklendi mi?

Solana Blockchain ağını hedef alan saldırıda hedef olarak alınan cüzdanlar sıcak cüzdanlar oldu. Özellikle Solana, Phantom, Slope ve TrustWallet‘ta gerçekleştirilen saldırıda kullanıcıların adreslerindeki varlıkla şüpheli olarak açıklanan 4 farklı Solana adresine aktarılmıştı. Bu her ne kadar dıştan yapılan bir müdahale ile yapılsa da tam bir hack olarak nitelendirilemiyor. Öyle ki henüz sistemde yer alan bir hata veya benzeri bir durum tespit edilemiş değil.

Solana Hack Sonrası 8.000’in Üzerinde Adres Boşaltıldı

Solana hack krizi hızlı bir şekilde başta Twitter olmak üzere her yerde kendisine yer buldu. Solano, Phantom ve Solana’nın NFT platformu Magic Eden, kullanıcıların yeni bir adres açmasını ve varlıklarını buraya taşımasını önerdi. Bununla birlikte birçok güvenlik şirketi de kullanıcılara sıcak cüzdanlarında güvendikleri adresleri kaldırmalarına yönelik uyarılarda bulundular.

Saldırganların bu saldırıların nasıl gerçekleştirdiğine dair net bir bilgi olmasa da ellerinde keyword listesi olabileceği düşünülüyor. Öyle ki saldırganlar genellikle 6 aydır aktif olmayan adresleri hedef almış durumdalar. Bu da bu saldırganların bir keyword saldırısı düzenlemiş olabileceğini gösteriyor. Diğer taraftan çekilen varlıklar sırayla ve yavaş bir şekilde taşınıyorlar. Bu da saldırganların bunu bir veya akıllı sözleşme ile değil de manuel olarak yaptığını gösteriyor.

İçeriğimizin yazımı itibarıyla 8.000’in üzerinde adresin boşaltıldığı olayda en büyük kayıplar Phantom, Slope ve TrustWallet’ta gerçekleşti.

Solana Hack Saldırısında Neler Yaşadı?

Solana Hack, Twitter Topluluğu Tarafından Tepki Topladı

Kripto sektörünün en aktif kullanıllan topluluk platformu şüphesiz Twitter. Birçok projenin Twitter topluluğu, projenin temelleri açısından büyük önem arz ediyor. Solana da Twitter üzerinden en aktif Twitter topluluklarından birisine sahip. Bu noktada yaşanan olay, #Solana’nın hızla TT olmasına neden oldu. Öyle ki içeriğimizin yazımı itibarıyla bu hashtag’e sahip 175.000’in üzerinde tweet atılmış durumda.

Tweet’leri büyük bir çoğunluğu varlıkların çalınması ve Solana ve cüzdanlardan detaylı bir açıklamanın yapılmaması sebebiyle geldi. Bununla birlikte topluluk gelen gelişmeleri paylaşarak tüm kullanıcıları sıcak cüzdanlarını kontrol edip güncellemesi konusunda uyardı.

Solana Ağına Bağlı Coinler

Solana ekosistemi oldukça büyük bir hâl aldı. İlk bloğunu 16 mart 2020’de oluşturan Solana, günümüzde yüzlerce DeFi projesinin temelini oluşturuyor. Diğer taraftan birçok token’ın da yer aldığı önemli bir proje konumunda. Bu noktada akıllara ilk olarak Solana ağına bağlı coinler etkilendi mi sorusu geldi. Solana USDT, LINK, FRT, GMT ve RAY gibi yüksek hacimli token’ları bünyesinde bulunduruyor. Ancak kendi token’larında herhangi bir sorun yaşamadı. Saldırı sadece SOL ve USDC token’ları üzerinden gerçekleşti.

Sadece sıcak cüzdanları hedefleyen saldırıda henüz bir çözüm bulunabilmiş değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala