Blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri ilgili öne çıkan endişelerin başında, çevreye verdikleri zarar geliyor. Birçok geleneksel ve fintech yatırımcısı çevreye odaklanırken, Blockchain ağları da bu alanda çalışmalar yapıyor. Bu amaçla hareket eden Solana (SOL), 2021 yılında kendin koyduğu karbon nötr hedefine ulaştığını açıkladı.
Solana 2021 için Koyduğu Karbon Nötr Hedefine Ulaştı
Solana Vakfı, Solana Blockchain ağının bu yıl karbon nötr hedefine ulaştığını açıkladı. Vakıf, karbon ayak izini ortadan kaldırmak için soğutucu akışkan imhasını finanse ederek bu hedef ulaştığını belirtti. Bu arada soğutucu akışkan imhasında, kloroflorokarbonlar (CFC) ve hidrokloroflorokarbonlar (HCFC) gibi kimyasal soğutma maddeleri azaltılıyor veya çıkarılıyor.

Yapılan resmi açıklama şu şekilde:
“Solana Vakfı, CFC ve HFC soğutucu akışkanlarının – CO2’den 10.000 kat daha güçlü sera gazlarının – kalıcı olarak yok edilmesini finanse edecek. Proje istihdam yaratıyor ve sera gazı emisyonlarının önlenmesi üzerinde anında bir etkiye sahip.”
Ayrıca vakıf, karbon nötrlüğünün 2022’de de devam edeceğini söyledi.
Solana’nın bu konudaki en güçlü rakibi Ripple‘ın XRP Ledger‘ı. Geçmişte Ripple da XRP Ledger’ın “ilk büyük karbon nötr blok zincirlerinden biri” olduğunu iddia etmişti.
İstatistiklere bakacak olursak, işlem başına kullanılan enerjiye bakıldığında, Solana 1.939 Joule tükettiğini iddia ediyor. Bu da yaklaşık 0.00053 kWh’ye dönüşüyor. Karşılaştırıldığında, bir XRP işleminin yaklaşık 0,0079 kWh’ye ihtiyacı var. Bunun enerji tüketimi adına önemli bir fark olduğunu söyleyebiliriz.
Solana karbon nötr girişimini sürdürürse, daha büyük yatırımcıların ya da merkez bankası dijital para birimi geliştiren kuruluşların dikkatini çekebilir.