bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,171.93 6.01%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.05 3.79%
bnb
BNB (BNB) $ 585.18 3.69%
solana
Solana (SOL) $ 145.41 3.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529056 1.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467055 2.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14985 11.80%

Soğuk Cüzdan ve Sıcak Cüzdan Nedir?

soguk cuzdan ve sicak cuzdan nedirrr

Kripto paraları saklamak ve bunlara erişmek için kripto cüzdanları gerekli. Cüzdan, yatırımcının sahip olduğu gerçek kripto para miktarını saklamaz, ancak özel anahtarları tutar ve bu nedenle kullanıcıların varlıklarına daha rahat erişmesini sağlar. Fakat bu, fiziksel bir cüzdan değildir. 

Aslında kripto paralara yatırım yapanlar için dijital bir banka hesabı olarak da bilinen kripto cüzdanlar, daha spesifik olarak, dijital paraları yönetmeyi ve Blockchain ağlarıyla etkileşime girmeyi sağlayan yazılımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Kripto cüzdanları sıcak cüzdan ve soğuk cüzdan olmak üzere ikiye ayrılır. Bu cüzdan türleri de ağ düğümü cüzdanı, depolama cüzdanı, kağıt cüzdan, ağa özel cüzdan, masaüstü cüzdan, mobil cüzdan ve yazılım cüzdanı gibi birçok alt türe ayrılır.

soguk cuzdan ve sicak cuzdan nedirdd

Kripto paralara sağladığı güvenlik imkanları olarak farklılık gösteren bu cüzdanlar, kripto paraların sadece tek kişinin erişimine açık olmasını sağlar. Kripto paralar özel anahtarlar ile Blockchain ağı üzerinde saklanır. Özel anahtar kaybedildiği takdirde, cüzdana erişim de kaybedilir. 

Sıcak cüzdanlar”, internete bağlıdır. Bu cüzdanlar bir tarayıcı uzantısı, mobil uygulama veya masaüstü uygulaması olabilir. Hızlı işlemler için oldukça uygun olan sıcak cüzdanlar,  internete bağlı olduğu için güvenlik riski oluşturur. Genellikle bilgisayar korsanlarının birinci hedefi olan bu cüzdanların, kullanımı kolay ve hızlı olması itibariyle anlık işlemler için elverişlidir.

Bir borsada hesap oluşturduğunuzda ya da mobil cüzdan indirdiğinizde veya dizüstü bilgisayarınıza bir masaüstü cüzdanı indirdiğinizde, yeni bir sıcak cüzdan oluşturmuş olursunuz. 

soguk cuzdan ve sicak cuzdan nedire

Soğuk cüzdan, internete bağlı olmayan, çevrimdışı cüzdanlardır. Yani soğuk cüzdanda, yalnızca işlem yapmak istediğinizde internete bağlanırsınız. 

Soğuk cüzdanların çoğu bir USB belleğe benzer. Bunun dışında telefon yada bir kredi kartına kadar benzeyen soğuk cüzdanlar da mevcuttur.

Soğuk cüzdan, kullanıcının kişisel adresini ve özel anahtarını saklar ve bilgisayardaki uyumlu yazılımla birlikte çalışır.

Sıcak Cüzdan Mı Daha Güvenli Soğuk Cüzdan Mı?

Soğuk cüzdanlar, sıcak cüzdanların aksine internete sürekli bağlı değildir. Bu da soğuk cüzdanları, sıcak cüzdanlardan daha az pratik ama daha güvenli kılar. Sıcak cüzdanların internet ortamında var olması, kullanımlarını kolaylaştırırken, siber saldırılara daha açık halde olmalarına neden olur. Soğuk cüzdanlar ise kullanım kolaylığı sağlamamasına rağmen siber saldırıya uğrayamazlar. Bununla birlikte kullanıcılar işlem yapacakları kripto varlıkları soğuk cüzdanlarından sıcak cüzdanlarına taşıyarak bu iki sistemi de verimli bir şekilde kullanabilirler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala