bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,591.77 2.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,195.98 3.37%
bnb
BNB (BNB) $ 592.74 1.21%
solana
Solana (SOL) $ 136.05 5.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506244 3.05%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455142 4.11%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144709 3.48%

Savunma Sanayii’ne blokzincir dokunuşu: Gebze Teknik Üniversitesi’nden çığır açan proje

blockchain girişimi

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğrencileri, blokzincir teknolojisini robotlara entegre eti. Böylece blokzincirin kripto alanı dışında bir yeni kullanım alanı ortaya çıktı. Çalışmanın başındaki isim olan GTÜ BlockChain Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Selçuk Topal, projenin özellikle savunma sanayiinde kullanılarak güvenliğin üst düzeye çıkarılabileceğini söyledi.

Bu proje ile ürün gizliliği, kalite kontrolü ve özel üretim sırları teknolojinin sanayide kullanılmasıyla denetlenebilir hale gelirken, herhangi bir insani müdahaleye karşı korunmuş oluyor.

Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren GTÜ BlockChain Öğrenci Kulübü, merkeziyetsiz ve herhangi bir insani müdahaleye kapalı olan bu teknolojiyi robotlara entegre etti. Test aşamasında iki robota, yazılımla S.O.S ve X.O.X oyunları oynatıldı. Bu noktada robotların, herhangi bir yerden yönlendirilmeden oyun sırasında kendi stratejilerini geliştirerek birbirleriyle yarıştığı gözlemlendi. Teknolojinin zamanla geliştirilerek sanayide kullanılması planlandığını vurgulayan Topal, “Blokzincirin bazı nimetleri var, onlardan faydalanıyoruz. Takip edilebilirlik, değiştirilmezlik, kırılamazlık, güvenlik, şeffaflık nimetlerinden faydalanıyoruz. Bu sadece sanayi iş birliği ve fabrikasyon anlamında bir şey değil.” dedi.

Patent süreci başladı

Çalışmada yer alan öğrenciler, GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin patent sürecini başlattığını kaydetti. Projenin sanayi sistemiyle entegrasyonu tamamlandıktan sonra güvenlik konusunda blokzincir ile yeni bir aşama kaydedileceğini ifade eden Topal sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim blokzinciri üzerinde oynattığımız algoritma, oyun teorisine yönelik bir algoritma. Bu algoritma ile bir anlamda strateji de üretebiliyoruz. Özellikle blok zincir üzerinde, her türlü şekilde kendisinin oynadığı, merkezsiz bir şekilde oyun oynatabilen ve bunu stratejiyle yapabilen bir ürün ortaya koymaya çalıştık. Zorlu ve kararlı bir süreçle, öğrencilerimin muhteşem eforlarıyla birlikte harika bir ürün ortaya koymaya çalıştık.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala