bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,647.05 6.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,264.05 8.25%
bnb
BNB (BNB) $ 510.19 9.54%
solana
Solana (SOL) $ 176.40 15.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.5849 4.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.61043 9.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.129051 12.09%

Paylaş

Satoshi Nakamoto Kimdir? İşte Bilmeniz Gerekenler

Satoshi Nakamoto

12 yıl önce 2008 yılının Kasım ayında yayınladığı teknik doküman ile Bitcoin’i tüm dünyaya duyuran Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu sorusu pek çok insan tarafından tartışıldı. “Cryptography Mailing List” adlı e-posta listesi aracılığıyla önde gelen kriptografi uzmanlarına kripto para projesi Bitcoin’i duyuran Satoshi Nakamoto kimdir, Bitcoin nedir, Satoshi Nakamoto Bitcoin’i neden geliştirme ihtiyacı hissetti, Bitcoin projesinden neden ayrıldı? Satoshi Nakamoto’nun serveti ne kadar?

Bitcoin’in Kurucusu Satoshi Nakamoto Kimdir?

İlk başarılı kripto para projesi Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’dur. Aslında Satoshi Nakamoto hakkında da tek bildiğimiz şey bu. Çok kısa bir süre içerisinde ana akımda büyük bir benimsenmeye ulaşan Bitcoin 2010’lu yılların en iyi performans gösteren varlığı oldu. Bununla birlikte Bitcoin 2020’li yılların en iyi performans gösteren varlığı olmaya da aday.

Blockchain’i Kim Geliştirdi?

Satoshi Nakamoto ilk başarılı kripto para birimiyle birlikte ilk başarılı Blockchain’i geliştiren kişi olarak tarihe geçti. Ancak Blockchain’e yönelik çalışmaların tarihi daha eskiye dayanıyor.

Blockchain’i oluşturan bloklar bir araya gelerek dev veri kümelerini oluştururlar. Buradaki her bir blok, ağda farklı zamanlarda gerçekleştirilen transferleri, transferlere ilişkin detayları ve onay kayıtlarını hem şifrelenmiş hem de herkese açık bir şekilde barındırır.

Peki Blockchain’i kim geliştirdi? Blockchain teknolojisinin temeli 1990’lı yılların başıyla birlikte “Cypherpunk” dediğimiz topluluk tarafından yapılan çalışmalarla atıldı. Cypherpunk topluluğu, sosyal ve politik değişime giden bir yol olarak kriptografiyi ve gizliliği arttıran teknolojilerin kullanımını savunuyor.

Ancak dağıtık defter teknolojisiyle geliştirilen ilk Blockchain, Bitcoin’le birlikte kullanılmaya başlandı. Satoshi Nakamoto, yayınladığı “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli teknik dökümanında Bitcoin Blockchain’i hakkında detaylı bilgiye yer vermiş 3 Ocak 2009’da da Bitcoin’in Genesis bloğunu oluşturmuştur.

Satoshi Nakamoto Hakkında Bilinenler

Satoshi Nakamoto hakkında bildiklerimiz oldukça kısıtlı. Bitcoin projesinde çalıştığı dönemlerde de çeşitli platformlarda Bitcoin kullanıcılarıyla sohbet etmekten kaçınmayan Satoshi Nakamoto kişisel bilgilerini açıklamamaya oldukça dikkat etti. Özellikle geleneksel finansal sisteme yönelik (bankacılık ve krediler) bazı yorumlarda bulundu.

Satoshi Nakamoto ile sadece sınırlı sayıda insan iletişime geçme şansı yakaladı: Bitcoin’in geliştiricisi Satoshi Nakamoto ile Bitcoin’in erken dönemlerinde birlikte çalışan, projeye katkıda bulunan isimler. Bu isimler ise tam bir kara kutu. Zira CIA, FBI ve NSA gibi gizli servislerin peşinde olduğu Satoshi Nakamoto’ya ulaşmak adına Bitcoin’in erken döneminde onunla birlikte çalışan hemen hemen herkes sorgulandı ancak bu sorgulardan herhangi bir sonuç ortaya çıkmadı.

Satoshi Nakamoto'nun P2P Foundation profili
Satoshi Nakamoto’nun P2P Foundation’daki profili

P2P Foundation’daki üyelik profiline bakılırsa Nakamoto’nun Japonya’da yaşayan 45 yaşında bir erkek olduğu tahmin ediliyor. Bazı iddialara göre ise İngilizceyi kusursuz kullanması ve Bitcoin yazılımının Japonca değil de İngilizce olarak yayınlanmış olması, Nakamoto’nun Japon olma olasılığını ortadan kaldırıyor.

Bitcoin’i Geliştirmeye Ne Zaman Başladı?

  • 2007: Satoshi Nakamoto, Bitcoin projesinin kodlarını yazmaya başladı.
  • 2008: Ekim ayında metzdowd.com adlı sitede yayımladığı Bitcoin: “A Peer-to-Peer Electronic Cash System” adlı teknik dökümanını yayınladı.
  • 2009: Bitcoin’in ilk adımlarının atıldığı Bitcoin yazılımını hayata geçirdi. 9 Ocak 2009 tarihinde ise Bitcoin 0.1 versiyonunu kullanıma sundu.

Satoshi Nakamoto, Bitcoin teknik dökümanını yayınlamadan yaklaşık 3 ay önce Bitcoin.org alan adını anonim bir şekilde hosting ve domain hizmeti sunan bir site aracılığıyla kaydetti. 2011 yılının ortalarına kadar Bitcoin üzerinde çalışmalarına devam eden Satoshi Nakamoto sonrasında projeden ayrıldı.

Satoshi Nakamoto Bitcoin projesinden ayrılırken domain ve hostingi BitcoinTalk forumunda Sirius nick’li Martti Malmi’ye devretti. Satoshi Nakamoto kaynak kodu deposu ve ağ uyarı anahtarını Gavin Andresen’e, Bitcoin ile ilişkili birkaç alan adını ise Bitcoin topluluğunun önde gelen diğer üyelerine teslim etti. Satoshi Nakamoto, ayrılmadan önce Bitcoin’in kaynak kodundaki tüm değişiklikleri bizzat kendisi yaptı.

Satoshi Nakamoto’nun gizemli yaratıcısı hakkında hâlâ aydınlatılmayı bekleyen birçok karanlık nokta bulunuyor.

Satoshi Nakamoto Bitocoin’i Hangi İşletim Sistemi İle Geliştirdi?

2010 yılında Bitcoin ağında Satoshi Nakamoto ile birlikte çalışmaya başlayan Bitcoin geliştiricisi Laszlo Hanyec, 2020 yılının Mayıs ayında bu soruya açıklık getirerek Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayarla geliştirdiğini açıkladı.

Bitcoin aslında Mac’te çalışmadı. Satoshi benden MacOS sürümlerini yapmamı istedi. Çünkü Satoshi bir Mac’e sahip değildi ve Mac için nasıl yapılacağını bilmiyordu. Satoshi “Windows” kullandı.

Satoshi Nakamoto Neden Bitcoin Projesinden Ayrıldı?

Satoshi Nakamoto, 2011 yılında Bitcoin projesinden ayrılma kararı aldı. İddialara göre Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin projesinden ayrılma nedeni CIA olarak gösteriliyor. Zira Bitcoin’in erken dönem geliştiricilerinden biri olan Gavin Andersen, Satoshi Nakamoto tamamen ortalıktan kaybolmadan kısa bir süre önce Bitcoin konusunda ifade vermesi için CIA binasına davet edilmişti.

Satoshi bu gelişmeden sadece 4 gün sonra projeden ayrılma kararı aldı. Satoshi Nakamoto 23 Nisan 2011 tarihli en son mailinde şu ifadelere yer verdi: “I’ve moved on to other things. It’s in good hands with Gavin and everyone.” (Başka şeylere yöneldim; Bitcoin, Gavin ve diğerlerinin öncülüğünde emin ellerde.)

Satoshi Nakamoto Olduğu İddia Edilen İsimler

Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu bilinmese de Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen bazı isimler şu şekilde:

  • Nick Szabo
  • Dorian Nakamoto
  • Vincent van Volkmer
  • Hal Finney
  • Craig Steven Wright
  • Adam Back

Satoshi Nakamoto Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular

Satoshi Nakamoto’nun Kaç Bitcoin’i Var?

Satoshi Nakamoto’nun çıkardığı Bitcoin’lerin miktarı, cüzdan adresleri tam olarak bilinmese de yapılan bazı araştırmalar bize bu konuda bilgiler sunuyor. BitMex ekibi de dahil olmak üzere diğer araştırmacılar tarafından seçilen Sergio’nun analizi, şu anda Satoshi Nakamoto olduğu varsayılan baskın 2009 madencisine ait cüzdanlarda hâlâ yaklaşık 1 milyon BTC olduğunu gösteriyor.

BitMEX ekibi de dahil olmak üzere diğer önde araştırmacılar, şu anda Satoshi Nakamoto olduğu tahmin edilen baskın cüzdan adreslerinde 2009 yılında kazılan yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin olduğunu gösteriyor.

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin Cüzdanı

Satoshi Nakamoto’ya ait olan tüm BTC cüzdan adresleri tam olarak bilinmemekle birlikte Genesis bloğundaki ilk Bitcoin’lerin transfer edildiği cüzdan adresi biliniyor. İçerisinde 50 BTC’nin bulunduğu cüzdan adresi şu şekilde: 12c6DSiU4Rq3P4ZxziKxzrL5LmMBrzjrJX

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’le Vermek İstediği Mesaj Ne?

Bitcoin’in teknik dökümanının (white paper) yayınlandığı 2008 yılında tüm dünya büyük bir krizin içerisindeydi. 2008 Finansal Krizi (Büyük Durgunluk) dev şirketlerin, bankaların batmasıyla sonuçlandı. O günlerde dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers’ın iflas başvurusunda bulunması, insanların bankalara ve dolayısıyla finansal sisteme olan inancını o kadar sarstı ki, bu durumun bir sonucu olarak yeni bir varlık sınıfı yani kripto para birimleri ortaya çıktı. İlk başarılı kripto para birimi Bitcoin, Lehman Brothers’ın iflasından yaklaşık 2 ay sonra 2008 yılının Kasım ayında duyuruldu.

Bununla birlikte Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i kullanıma sunduğu 3 Ocak 2009’da ağının ilk bloğuna bıraktığı not da bize bazı mesajlar veriyor. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in ilk bloğu Genesis’e bıraktığı mesajda The Times’ın o günkü manşeti olan “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks” ifadesine yer verdi. (Şansölye bankalar için ikinci kurtarma planının eşiğinde.)

Genesis blok’a bırakılan Şansölye bankalar için ikinci kurtarma planının eşiğinde.mesajının iki farklı anlamı var. Satoshi Nakamoto’nun Genesis blok’a bıraktığı bu manşet, o bloğun daha önce kazılmadığını kanıtlıyor. Ayrıca bu mesaj, Satoshi Nakamoto’nun geleneksel finansal sisteme olan eleştirisini yansıtıyor. Zira mesaj, İngiltere’de o gün çıkan The Times gazetesinin manşetinden alıntıydı. The Times bu manşetle, bankalar için ikinci bir kurtarma planından bahseden bir haberin manşetine atıfta bulunuyor.

Kazılan İlk Bitcoin’ler Nerede?

Satoshi Nakamoto’nun Genesis blok’ta kazdığı ilk 50 Bitcoin harcanamaz ve transfer edilemez. İnsanlar, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’ya olan saygılarını ve şükranlarını iletmek adına Genesis blokta çıkarılan ilk 50 Bitcoin’in bulunduğu “1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa” adresine BTC göndermeye devam ediyor. Şu ana kadar bu cüzdana Bitcoin destekçileri tarafından yaklaşık 68 BTC gönderildi. Cüzdan detaylarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Satoshi Nakamoto’nun Serveti Ne Kadar?

Satoshi Nakamoto hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de Bitcoin’ingizemli yaratıcısının kaç BTC’ye sahip olduğu konusu. Satoshi’nin ilk Bitcoin’i çıkardığını biliyoruz, çünkü ağın sahte yaratıcısı Genesis bloğuna aşağıdaki mesajı ekledi:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Yapılan araştırmalar sonucunda Satoshi Nakamoto’nun 2009 yılındaki en baskın madenci olduğu tahmin ediliyor. BitMex ekibi de dahil olmak üzere diğer araştırmacılar tarafından seçilen Sergio’nun analizi, şu anda Satoshi Nakamoto olduğu varsayılan baskın 2009 madencisine ait cüzdanlarda hâlâ yaklaşık 1 milyon BTC olduğunu gösteriyor.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala