bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,210.20 0.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,134.36 0.67%
bnb
BNB (BNB) $ 608.61 0.31%
solana
Solana (SOL) $ 143.49 2.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.528567 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475675 0.10%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150662 0.17%

RSI İndikatörü Nedir? RSI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

rsi

Daha iyi RSI olarak bilinen Göreceli Güç Endeksi, bir varlığın yukarı yönlü hareketlerinin özelliklerini incelemedeki kullanışlılığı nedeniyle kripto para ticaret platformlarında yaygın olarak bilinen bir başka teknik analiz göstergesidir. Bu yazımıda “RSI indikatörü nedir? RSI indikatörü nasıl hesaplanır” sorusunun cevaplarına değinceğiz. 

Relative Strength Index (RSI), çeşitli varlıklar için son fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü ölçerek aşırı alım veya aşırı satım koşullarını değerlendiren bir momentum göstergesidir. 

RSI İndikatörü Nedir?

J. Welles Wilder tarafından geliştirilen Göreceli Güç Endeksi (RSI), fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçen bir momentum osilatörüdür. RSI, sıfır ile 100 arasında salınır. Geleneksel olarak RSI, 70’in üzerindeyken aşırı alım ve 30’un altındayken aşırı satım olarak kabul edilir. Sapmalar ve başarısızlık dalgalanmaları aranarak sinyaller üretilebilir. RSI, genel eğilimi belirlemek için de kullanılabilir.

 RSI İndikatörü Nasıl Çalışır?

  • RSI, 70’in üzerindeyken aşırı alım ve 30’un altındayken aşırı satım olarak kabul edilir. Bu geleneksel seviyeler, gerektiğinde güvenliğe daha iyi uyacak şekilde ayarlanabilir. Örneğin, bir menkul kıymet sürekli olarak 70’lik aşırı alım seviyesine ulaşıyorsa, bu seviyeyi 80’e ayarlamak isteyebilirsiniz. Not: Güçlü trendler sırasında, RSI uzun süreler boyunca aşırı alımda veya aşırı satımda kalabilir.
  • RSI ayrıca genellikle çift tepeler ve dipler ve trend çizgileri gibi temel fiyat grafiğinde görünmeyebilecek grafik desenleri oluşturur. Ayrıca RSI’da destek veya direnç olup olmadığına bakın.
  • Yükseliş trendinde veya boğa piyasasında, RSI 40-50 bölgesi destek görevi görerek 40 ila 90 aralığında kalma eğilimindedir. Düşüş trendi veya ayı piyasası sırasında RSI, 50-60 bölgesi direnç görevi görerek 10 ila 60 aralığında kalma eğilimindedir. Bu aralıklar, RSI ayarlarına ve menkul kıymetin veya piyasanın temel eğiliminin gücüne bağlı olarak değişecektir.
  • Temel fiyatlar, RSI tarafından onaylanmayan yeni bir en yüksek veya en düşük seviyeye ulaşırsa, bu farklılık bir fiyatın tersine çevrildiğini gösterebilir. RSI daha düşük bir zirve yapar ve ardından bir önceki düşük seviyenin altına aşağı yönlü bir hareketle devam ederse, bir Üst Salınım Arızası meydana gelmiştir. RSI daha yüksek bir dip yaparsa ve ardından bir önceki zirvenin üzerinde yukarı yönlü bir hareketle devam ederse, bir Alt Salınım Arızası meydana gelmiştir.
RSI1
RSI

RSI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

RSI oldukça basit bir formüldür, ancak sayfalarca örnek olmadan açıklamak zordur. Ek hesaplama bilgileri için Wilder’ın kitabına bakın. 

Temel formül:

RSI = 100 – [100 / (1 + (Yukarı Fiyat Değişiminin Ortalaması / Aşağı Fiyat Değişiminin Ortalaması) ) ]

RSI2

Gösterge yardımcı programı

  • Bu gösterge, fiyat değişikliklerinin hızını ölçmeye yardımcı olduğu için piyasa operatörleri tarafından yaygın olarak kullanılır. Bir yatırım yapmak veya yatırımdan çıkmak istediğinizde karar vermeyi ne kolaylaştırabilir?
  • Aşırı alım ve aşırı satım seviyeleri, fiyat göstergesi belirli bir seviyenin üstünde veya altında olduğunda ortaya çıkar. Borsada kullanılan diğer göstergeler gibi, yükseliş veya düşüş sapmaları sırasıyla al veya sat sinyallerini gösterir.
  • Ancak, bu aracın kullanışlılığı, kullanıldığı pazara da bağlıdır. Göstergenin trend çizgisinde bir kırılma meydana geldiğinde, genellikle bir varlığın ana grafiğinin trend çizgisinde bir kırılma meydana gelir. Böylece önceden bir uyarı ve hareketi tahmin etme ve trendi belirleme fırsatını temsil eder. Hisse senedi piyasalarında veya çok az oynaklık ile bu gösterge çok doğru değildir, bu nedenle fazla değer katmaz. Karar verirken varlığın fiyatına değil, trendin sahip olacağı tahminine dayandığından.
  • Bu gösterge, söz konusu piyasanın yüksek oynaklığı nedeniyle kripto para piyasasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar sonuçları her zaman beklenen sonuçlar olmasa da ve periyotlar analiz için daha uygun olacak şekilde yapılandırılmalıdır. Bu nedenle verilerin yorumlanması, varlıkların genel eylemi ve zaman ufku kapsamında gerçekleştirilmelidir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala