bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,096.71 0.43%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,174.54 0.80%
bnb
BNB (BNB) $ 604.71 1.07%
solana
Solana (SOL) $ 154.28 0.95%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544097 2.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.516388 1.30%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157988 0.78%

ROI (Return of Investment) Nedir?

Return of Investment

ROI (Return of Investment), yapılan yatırımın geri dönüşünü, getirisini gösteren bir veri oalrak ifade edilmektedir.

ROI (Return of Investment) Nedir?

ROI (Return of Investment), bir yatırımdan elde edilen kar miktarını hesaplamak için yaygın şekilde kullanılan finansal bir metriktir. Bilinen tüm yatırım kanallarında geçerliliği olan bir metottur. ROI (Return of Investment) değeri ile bir yatırımın sayısal getirisini ve verimliliğini ölçerek sürdürülebilirliğini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

Ticaretin her alanında önem arz eden verilere ulaşılmasını sağlayan ROI, yatırımların dijitale taşınması ile e-ticaret dünyasında da sıklıkla karşılaşılan bir terim olmuştur. Geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticarette de yatırım analizi sürecinde ROI (Return of Investment) metriği hayati önem taşımaktadır.

ROI (Return of Investment), şahsi ya da kurumsal yatırımcıların, yatırım karını maliyete oranlayarak, yapacakları hamleyi planlamalarını sağlamaktadır. Bir yatırım varlığının ya da kanalının, kendisiyle aynı skalada bulunan yatırım türleri arasından tercih edilmesi, bu hesaplama sonucuna bağlıdır. Diğerlerinden daha yüksek bir ROI oranı olması karlı; daha düşük olması da zararlı olduğunu gösterir. Yatırımcılar da bu rakamsal verilerden elde ettikleri sonuçlarla yatırım planlarını şekillendirmektedir.

ROI (Return of Investment), düzenli olarak yapılması gereken bir hesaplama yöntemidir. Tüm yatırım kanalları hareketlilik içerisinde olduğu için düzenli takip edilerek, yapılacak her hamle öncesinde bu hesaplamadan faydalanmak gerekmektedir.

ROI

ROI (Return of Investment) Nasıl Hesaplanır?

ROI (Return of Investment) hesaplamasında sektör, yatırımı türü, ürün hacmi gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmaktadır. Bu sebeple ihtiyaç doğrultusunda formüllerin temelinde yer alan gelir, yatırım gideri ve ürün maliyeti kalemleri şekillendirilebilir ve çeşitli hesaplama formülleri oluşturulabilir. Daha yaygın kullanılan ROI (Return of Investment) denklemi şu şekildedir;

ROI = (Gelir – (Yatırım Gideri + Ürün Maliyeti)) / (Yatırım Gideri + Ürün Maliyeti)
ROI değerinin hesabına örnek e-ticarette en çok tercih edilen yatırımlardan biri olan reklamlar temel alınarak verilebilir. Maliyeti 100 TL, satış fiyatı ise 180 TL olan bir ürün için 200 TL’lik bir reklam yatırımı yapılırsa ve bu yatırım sayesinde 10 adet satılırsa ROI değeri şu şekilde hesaplanır:

ROI = (1800 – (200 + 1000)) / (200 + 1000)
ROI = 600 / 1200
ROI = 0,6

Hesaplamaya göre 0,6 olan ROI değeri 100 ile çarpılarak yüzdelik sayı elde edilir ve yatırım geliri %60 olarak belirlenir. Bu değer, yapılan her 1 TL’lik yatırımın 1,60 TL getirisi olduğunu göstermektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala