bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 57,345.36 4.54%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,937.84 1.29%
bnb
BNB (BNB) $ 553.61 4.16%
solana
Solana (SOL) $ 131.42 4.76%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512531 2.47%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.446417 1.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.12667 4.19%

Rocket Pool Nedir?

rocket pool

Rocket Pool: Yeni nesil “Ethereum Proof of Stake ağı”

Türünün ilk örneği olan Rocket Pool, Ethereum Proof of Stake altyapısı hizmeti sunuyor.

Proje, Vitalik Buterin tarafından 2016 sonlarında piyasaya sürülen Mauve Paper’a dayanarak tasarlanıp inşa edilmiş.

Belirli bir dönem boyunca sahip oldukları Ether’leri karşılığında faiz türünden kazanç elde etmek isteyen bireyler ve işletmeler, Rocket Pool’un merkeziyetsiz node (düğüm) operatörleri ağını, stake işlemi için kullanabiliyor.

Nasıl?

Borsalar, stake havuzları ve cüzdanlar gibi işletme ve uygulamalar, Rocket Pool’un API’sini ve üstte belirttiğim merkeziyetsiz node operatörleri ağını kullanarak müşterilere kolayca stake hizmetleri sağlayabilecek.

Roket Pool üç ana unsurdan oluşuyor:

  • Akıllı Sözleşmeler
  • Akıllı Düğümler
  • Minipool’lar

Her üç unsur da token teşvikleri kullanarak otomatik olarak ölçeklenen, mevduatları birden fazla node’a yayarak staking’le ilgili riskleri azaltan, oldukça dağıtık ve merkeziyetsiz yenilikçi bir küresel ağ oluşturmak için entegre edilmiş.

Orijinal metin kaldırılmış ancak web’de şöyle bir sayfa buldum: https://cdn.hackaday.io/files/10879465447136/Mauve%20Paper%20Vitalik.pdf

Hizmetler

Ether’lerinizi stake edin

3, 6 veya 12 aylık sabit bir süre içinde Ether’lerinizi tutmanız karşılığında ödül kazanabilmek için projenin havuzunu kullanın.

Node’unuzu çalıştırın

Rocket Pool ağı üzerinden kendi node’unuzu kullanarak stake edin ve daha yüksek kazanç elde edin.

Paertner olun

Staking hizmetleri sunmak isteyen bir grup veya işletme yönetiyorsanız proje size kapılarını açıyor.

Özellikler

Akıllı Sözleşmeler

Roket Pool’daki tüm sözleşmeler açık kaynaklıdır, kolayca ve sorunsuz bir şekilde yükseltilebilmelerini (upgrade) sağlayan bir tasarım metodolojisi kullanılarak inşa edilmiş.

Akıllı Node’lar

İstenen özel tasarlanan node yazılımı ile herhangi bir kullanıcı / işletme / grup projenin ağında bir node çalıştırabilir, kendi ETH’lerini ücretsiz olarak stake edebilir ve daha yüksek bir PoS geliri elde edebilir.

Altyapı

Ağ yedekliliği (network redundancy) ve merkeziyetsizlik, Roket Pool ağının temel direkleridir. Bu teknik kullanılarak olası sorunlar ve etkileri en aza indirilir.

Minimine edilmiş depozito riski

4 ETH’den büyük depozitolar, arıza/aksaklık riskinin en aza indirilmesini sağlamak için farklı node’lara atanan çoklu parçalara ayrılır.

Beacon chain’e uyumlu

Ethereum 2.0’da PoS ve sharding’i mümkün kılan yeni bir Beacon Chain var. Roket Pool her ikisiyle de tam uyumlu olmayı hedefliyor.

Projeyi Destekleyenler

Rocket Pool’un arkasında endüstrinin önde gelen isimleri var.

ConsenSys, Ethereum blockchain çözümleri üreten global bir blockchain şirketi. Kurumsal uygulamalar geliştiriyor, yeni şirketlere yatırım yapıyor, geliştirici araçları oluşturuyor ve blockchain eğitimi sunuyor.

KryptoNite1, erken dönem merkeziyetsiz ve açık kaynak blockchain projelerini destekleyen Avrupa’nın önde gelen dijital varlık yatırım şirketi.

Milliwatt ise Bilişim Teknolojisi Hizmetleri veren Arjantin merkezli bir şirketmiş fakat Ocak 2019’da kapatılarak müşterileri Emebit SAS’a yönlendirilmiş.

Ekip

Whitepaper’da üç, sitede ise sadece iki kişi görünüyor, bu pek hoş bir durum değil.

Kurucu ve CTO, David Rugendyke

David, bilgisayar bilimleri kökenli üst düzey bir geliştirici olarak 18 yılı aşkın bir mesleki deneyime sahip.

Kıdemli Geliştirici, Jake Pospischil

Jake 10 yılı aşkın geliştirme deneyimine ve tasarım anlamında da bir geçmişe sahip. Front-end arayüzlerinden veritabanı şemalarına ve sunucu provizyonuna kadar yazılımın her katmanında web uygulamaları oluşturuyor.

Proje hakkında daha fazla detay için Whitepaper’a göz atınız.

***

Twitter’a giriş tarihleri Haziran 2017. Takipçi sayıları 1606. Discord’da bu sayı 1548.

Önemli

Staking, projeye ait coin’leri belirlenen süreler boyunca satmamak ve bunun karşılığında gelir elde etmek demek. Bu kazancın faiz olarak değerlendirildiği kimi görüşler mevcuttur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Barış Kardeş

Sevgiye dâir ne varsa ben orada varım, savaşa dâir ne varsa ben orada yokum. Mevlânâ.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala