bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,784.36 6.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,105.57 4.77%
bnb
BNB (BNB) $ 558.72 3.07%
solana
Solana (SOL) $ 144.69 12.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.496991 1.70%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460073 5.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152703 7.73%

Ripple Davası, Menkul Kıymet Tartışmalarına Nasıl Etki Edecek?

ripple davasi menkul kiymet tartismalarina nasil etki edecek

Blockchain şirketi Ripple’ın Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan davası devam ediyor. Ripple bu süreçte ağır bir darbe alsa da SEC davasının sonucu merak ediliyor. Kripto para topluluğun en çok merak ettiği konuların başında ise Ripple davasının menkul kıymetler tartışmalarına olan etkisi oluyor. Alanında uzman isimler, Ripple davasının menkul kıymetler tartışmalarına olan etkilerini değerlendirdi.

Ripple Davası Menkul Kıymet Tartışmasında Yeni Bir Dönem Başlatacak

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Blockchain şirketi Ripple arasındaki dava sürmeye devam ediyor. 2020’den beri devam eden ve giderek kripto dünyasında efsaneleşen Ripple ve SEC davasının sonucu merak ediliyor. Cointelegraph Türkiye’nin özel haberinde Ripple davasının menkul kıymetler tartışmalarına olan etkileri ele alındı.

Cointelegraph Türkiye’nin özel haberinde, konu hakkında fikir belirten isimler arasında ekonomist Şant Manukyan, Lytera Co-Founder’ı Doruk İşmen ve Paribu Hukuk Müşaviri Mehmet Türkarslan yer aldı. Peki Ripple, davayı kazanırsa kripto üzerindeki baskıları kaldırabilir mi?

2020 yılından beri devam eden ve son zamanlarda biteceği düşünülen Ripple ve SEC davası, kripto endüstrisini hareketlendirmeye başladı. Ripple‘ın davayı kazanacağına yönelik söylentilerin artması, XRP tarafında büyük bir yükselişe zemin hazırladı.

SEC’in Ripple‘ı menkul kıymet iddialarıyla suçlaması, neredeyse üç yıldır devam eden amansız bir hukuk mücadelesine yol açtı. Bu davanın süreci devam ederken, ABD’li düzenleyicilerin kripto üzerindeki menkul kıymet baskıları da artmaya başladı. Baskıların ortasında, Ripple‘ın davayı kazanması ile birlikte kripto endüstrisinde yaşanabilecekler merak edilmeye başlandı.

Ripple davayı kazanırsa, menkul kıymet iddiaları düşebilir. Bu durum, kripto üzerindeki baskıları bir süre de olsa dindirmeye yetecektir. Bu konu hakkında Cointelegraph Türkiye‘ye görüş bildiren ekonomist Şant Manukyan, Ripple davasının etkilerine dikkat çekti. Manukyan, SEC ve Ripple davasında, davayı Ripple’ın kazanması durumunda ilk anda bir rahatlama gelebileceğini belirtti. Ayrıca Manukyan, sektördeki 23 bin kripto para biriminin bazılarının menkul kıymet olduğunu ve bunların önemli bir kısmının ilerleyen süreçlerde ayıklanabileceğini söyledi. Manukyan, konuyla ilgili şunları da belirtti;

Staking hizmetinin de bir menkul kıymet olarak sınıflandırıldığını görüyoruz. Dolayısı ile bazı getiri yaratan ‘uygulamalar’ da menkul kıymet kapsamında değerlendirilme riski taşıyor ki bu durum Ripple davayı kazansa bile değişmeyecektir

Son olarak Manukyan, stablecoin‘lerin de para piyasası fonlarına benzer bir sınıflandırmaya dahil olacağının altını çizdi. Ripple’ın davayı kazanma ihtimali, kripto yatırımcılarını günden günde iştahlandırmaya başladı. Birçok yatırımcı, XRP‘nin kripto boğasını başlatabileceğine inanıyor. Davanın sonucu ayrıca, düzenleyiciler için emsal bir karar da oluşturabilir. Bu durum, düzenli ve sert geçen düzenleyici baskıları bir nebze dindirmeye yarayabilir.

Cointelegraph Türkiye‘nin özel haberine bir başka görüş bildiren isim de Lytera‘nın kurucu ortağı Doruk İşmen oldu. İşmen, davayla ve sonraki süreçle ilgili şunları söyledi;

Ripple şirketi bu davanın açılmasından bir süre sonra, XRP menkul kıymetse, BTC ve ETH de menkul kıymettir diyerek kendilerine destek bulmayı umsa da kripto ekosistemi tarafından büyük bir tepkiyle karşılaştı. Şirket, bir süre sonra bu söylemlerinden vazgeçerek tüm kripto ekosistemini birleştirici söylemlerde bulunarak daha barışçıl yöntemlerle davada kendilerini savunmaya devam etti.

Dava sonucunun piyasaları nasıl etkileyeceğine de değinen İşmen, sektöre hangi yöntemin doğru olup olmadığını gösteren, öncül bir sonuç olabileceğinin altını çizdi. Son olarak İşmen, “Bu dava sayesinde pek çok kripto girişimi, geliştirici şirketi ve token çıkaran vakıflar, kendilerini menkul kıymet tanımından korumak için farklı kurumlar kurarak aksiyon aldı.” dedi.

Habere görüş bildiren isimlerin de aktardığı gibi, XRP‘nin davayı kazanması belli başlı bir kazanımlara olanak tanısa da, genel anlamda menkul kıymet süreçlerini tam anlamıyla çözebilecek potansiyel barındırmıyor. Çünkü sektör, binlerce kripto projesinden ve onlarca kripto borsasından oluşuyor. Staking hizmeti bile menkul kıymet niteliği taşıyabiliyor.

Cointelegraph Türkiye‘nin özel haberinde, Paribu Hukuk Müşaviri Mehmet Türkarslan‘ın da görüşleri yer aldı. Türkarslan, dünyada düzenleyiciler tarafından henüz bir fikir birliğine varılmadığının altını çizdi. Ayrıca Türkarslan, Ripple‘ın davayı kazanması halinde tüm endüstrinin rahatlayabileceğini söylemenin zor olduğunu belirtti. Ancak, Türkarslan’a göre bu kazanım, regülasyonlar için bir öncül olabilecek duruma gelebilir.

Ripple‘ın kazanması halinde kripto varlıkların statüsüne dair yeni bir arayışın başlayabileceğini belirten Türkarslan, şunları söyledi;

Bu sektörde yaşayan insanlar kripto varlıkları klasik finansta yer alan çeşitli sınıflandırmalara tabi tutmuyorlar ki ben de doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum, kripto varlıkların doğalarına aykırı olarak illa ki klasik finansta yer alan kategorilere sokulma çabasını doğru bulmuyorum.

Ripple davasının yakın zamanda sonuçlanması beklenilirken, Ripple avukatı John Deaton‘un yorumları dikkat çekmişti. Deaton, davanın birkaç hafta içinde sonlanabileceğini ve bu sonucun bu hafta gelebileceğini iddia etmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala