bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,115.37 1.93%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,974.19 0.89%
bnb
BNB (BNB) $ 594.73 2.20%
solana
Solana (SOL) $ 142.24 2.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.513604 1.51%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454029 2.64%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144839 2.26%

Revoke Cash Nedir ve Nasıl Kullanılır?

revoke cash nedir

Metamask veya diğer gözetimsiz kripto para cüzdanlarınız aracılığıyla yaptığınız işlemlerde verdiğiniz izinleri kaldırabileceğinizi biliyor musunuz?

Bu yazımızda merkezsiz finans alanında işlem yaparken cüzdanınızın ve kripto paralarınızın güvenliğini arttırmanıza olanak sağlayacak bir hizmetten bahsedeceğiz: Revoke Cash.

Uniswap, OpenSea gibi merkezsiz finans uygulamalarına cüzdanınızı bağladığınızda bu platformlara token’lerinizi ve NFT’lerinizi harcamalamarı için izin vermiş olursunuz. Bu izinleri iptal etmezseniz olası bir durumda fonlarınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte bu noktada merkezsiz finans uygulamalarına verilen izinlerin kaldırılmasına olanak sağlayan Revoke Cash devreye giriyor.

Revoke Cash 2019 yılında Rosco Kalis tarafından geliştirilen bir hizmet. Revoke Cash sayesinde kullanıcılar artık güvenmedikleri merkezsiz finans uygulamalarına verdikleri izinleri iptal edebiliyor.

Ethereum Sanal Makinesi destekli tüm ağlarla uyumlu olan Revoke Cash ile MetaMask gibi gözetimsiz kripto para cüzdanlarınızda verdiğiniz izinleri kaldırabilirsiniz. Örneğin kısa bir süre önce Ethereum ağındaki bir merkezsiz borsada işlem yaptınız ve artık bu borsaya güvenmiyorsunuz. Revoke Cash aracılığıyla MetaMask’inizde bu merkezsiz borsa için verdiğiniz izni iptal edebilirsiniz.

Zira kripto para sektöründe özellikle de merkezsiz finans (DeFi) alanında kritik bir önem arz ediyor. Unutmayın kripto para sektöründe varlıklarınızın güvenliği tamamen sizin sorumluluğunuzda ve saldırıya maruz kalmanız durumunda fonlarınızı geriye alma şansınız imkansız denecek kadar az. Bu nedenle kripto para yatırımcılarının güvenliği ön planda tutmaları gerekiyor.

Revoke Cash Hangi Durumlarda Kullanılır?

1. Revoke Cash’i düzenli olarak kullanabilirsiniz:

Aktif olarak kullanmadığınız merkezsiz finans uygulamalarına, özellikle de NFT pazaryerlerine verdiğiniz izinleri sınırlamak fonlarınızın güvenliğini sağlamak adına önemli. Böylelikle olası bir hack girişiminde ve saldırıda fonlarınızı kaybetme riskiniz azalır. Bununla birlikte kimlik avı saldırılarına karşı da güvenliğinizi arttırmış olursunuz.

2. Dolandırıldıktan sonra da Revoke Cash’i kullanabilirsiniz:

Kripto para sektörünün dolandırıcıların ve hacker’ların favori oyun alanlarından biri ve her gün birçok yatırımcı kötü niyetli kişiler tarafından hedef alınıyor. Cüzdanınızdaki fonların çalındığı durumlarda Revoke Cash’i kullanarak merkezsiz finans uygulamalarına verdiğiniz izinleri iptal edebilirsiniz. Her tek bu işlem çalınan fonlarınızı geri geri getirmese de dolandırıcıların cüzdanınıza erişim sağlamasını engelleyebilirsiniz.

3. Revoke Cash’i tarayıcı eklentisi olarak kullanabilirsiniz:

Revoke Cash’i uzantısını tarayıcınıza eklediğinizde Revoke Cash cüzdanınızdan zararlı olabilecek bir işlemi onaylamak üzereyken sizi uyarır. Bu da size yapmak istediğiniz işlem için bir kez daha düşünme fırsatı verir. Böylelikle işlemi bir kez daha gözden geçirerek kimlik avı saldırganlarının tuzağına düşmemiş olursunuz.

Revoke Cash Hakkında En Çok Merak Edilenler

1- Sınırsız bir izin verdiysem bu tüm cüzdanımın risk altında olduğu anlamına mı gelir?

“Sınırsız” izin yalnızca izin verdiğiniz token veya NFT koleksiyonu için geçerlidir. Dolayısıyla, DAI’niz için sınırsız bir izin verdiyseniz, tüm DAI’leriniz risk altında olabilir, ancak USDC’leriniz hiçbir şekilde risk altında olmayabilir. Benzer şekilde, Bored Ape Yacht Club NFT’leriniz için “sınırsız” bir izin verdiyseniz Cool Cats NFT’leriniz bu durumdan etkilemez.

2- İzinleri iptal etmek yerine cüzdanımın “bağlantısını kesmek” yeterli mi?

Hayır. Örneğin MetaMask cüzdanınızdan söz konusu uygulamanın bağlantısını keserseniz bu sizi olası saldırıların çoğundan korumaz. Cüzdanınızın bir web sitesiyle bağlantısını kestiğinizde o web sitesinin artık adresinizi göremez ancak izinleriniz aktif kalmaya devam eder.

3- İzinlerimi iptal etmek istiyorum, ancak hesabıma ETH eklediğimde çalınıyor.

Eğer MetaMask veya diğer gözetimsiz kripto para cüzdanlarınıza gönderdiğiniz kripto paralar anında çalınıyorsa bu cüzdanınızda sweeper bot yani süpürücü bot olduğu anlamına gelir. Yani cüzdanınızın kurtarma anahtarları yüksek olasılıkla çalınmıştır. Bu nedenle Revoke Cash aracılığıyla izinlerinizi iptal etseniz dahi ne yazık ki cüzdanınızı kurtaramazsınız. Böyle bir durumda bu cüzdanı terk etmeli ve yeni bir cüzdan oluşturmalısınız.

4- Param çalındı, Revoke Cash ile kripto paralarımı kurtarabilir miyim?

Hayır. Revoke Cash uygulaması cüzdanınızın güvenliğini sağlamak için kullanabileceğiniz bir araç. Cüzdanınızdaki aktif izinleri düzenli olarak iptal ederek olası saldırılara karşı güvenliğinizi arttırabilirsiniz. Ancak ne yazık ki Revoke Cash ile çalınan fonları kurtarmak mümkün değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala