bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,063.16 0.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,066.33 1.33%
bnb
BNB (BNB) $ 560.39 0.61%
solana
Solana (SOL) $ 143.97 0.51%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515149 3.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.496481 7.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155457 1.21%

Resesyon, Bitcoin ve Diğer Kripto Paraları Nasıl Etkiler?

resesyon bitcoin ve diger kripto paralari nasil etkiler

Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıların artmasıyla birlikte ülkelerin merkez bankası bu sıkıntıların önüne geçmek için adımlar atıyor. Koronavirüs pandemisi sırasında başlayan resesyon endişeleri 2022 yılında tavan yaptı. Geçen yıl pek çok ülke, ekonomik resesyona girmediğini açıklasa da 2023 yılı için uzmanlar benzer düşünceleri benimsemiyor. Peki 2023 yılında artan resesyon tehlikesi, Bitcoin ve diğer kripto paraları nasıl etkileyecek?

Resesyon Nedir?

Resesyonun Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üzerindeki etkilerine değinmeden önce resesyonun ne anlama geldiğini ele alalım. Resesyon, bir ulusun ekonomisindeki sürekli düşüşlerdir. Bir başka anlamda, bir ülkenin genel ekonomik faaliyeti önceki çeyreklere göre daha zayıfsa, o ülkenin resesyona girdiğini söyleyebiliriz.

resesyon bitcoin ve diger kripto paralari nasil etkiler 2

Her ekonomist bir resesyonun nasıl tanımlanacağı konusunda hemfikir değil ancak pek çok ekonomist, ekonominin sağlığını izlemek için tüketici harcamalarını, işgücü piyasası ve GSYİH (gayri safi yurtiçi hasıla) gibi ölçütlere bakıyor. İşsizlik arttıkça GSYİH ve harcamalar düşerse ekonomistlerin çoğu ekonomide resesyon olacağı konusunda hemfikir.

Bir Resesyonda Neler Olur?

Ekonomik resesyon, bir ülke ekonomisinin tüm yönlerini etkilediğinden, önemli etkileri olabilir. Bu etkiler tüketici harcamalarında ve güveninde azalma, işsizlikte artış, borsada önemli düşüşler ve GSYİH’de düşüş gibi etkileri olabilir. Bunun sonucunda işsizlik hizmetlerine yönelik hükümet harcamaları artarken yatırımlar düşer. Bununla birlikte kredi alma şansı, girişimcilik faaliyetleri de azalır.

Resesyonun Bitcoin ve Kripto Paralara Etkileri

Lider kripto para birimi Bitcoin’in tarihi 2008 mali krizine kadar uzanıyor. Yaşanan bu kriz Bitcoin’in oluşturulmasına ilham oldu. Kripto para biriminin tarihi ABD’de yaşanan Büyük Durgunluk ile başlasa da o zamanlar Blockchain endüstrisinin son derece küçük olduğunu belirtelim. Bununla birlikte ekonomistlerin resesyon durumunda Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olan etkileri de belirsizliğini koruyor.

resesyon bitcoin ve diger kripto paralari nasil etkiler 4

Ekonomistler resesyonun Bitcoin ve kripto para birimlerine olan etkileri konusunda ikiye ayrılıyor. Bazı ekonomistler resesyon durumunda kripto para birimlerinin olumsuz etkileneceğini söylese de bazı ekonomistler ise bu durumun Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olumlu etkisinin olacağını düşünüyor. Sonuç olarak Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleri daha önce böyle bir senaryo içinde bulunmadığı için ne olacağını kestirebilmek güç.

Resesyonun, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olumsuz etkisi olacağını düşünen ekonomistler bu senaryoda kripto değerlerinin değer kaybedeceğini, kripto yatırımcılarının en az riskli projelere kaçacağını, kripto şirketlerinde işten çıkarmaların artabileceğini ve daha düşük hacim ve ticaret faaliyeti olacağını düşünüyor.

resesyon bitcoin ve diger kripto paralari nasil etkiler 3

Diğer ekonomistler ise bu senaryonun kripto para birimlerine yarayacağını düşünüyor. Resesyonun olduğu ekonomik senaryoda Bloomberg Intelligence Kıdemli Makro Stratejisi Mike McGlone, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin gelişeceğini düşünüyor.

McGlone’a göre Bitcoin, ekonomik durgunlukta yaklaşık 10.000 dolar ila 12.000 dolar arasındaki kritik desteği yeniden ziyaret edebileceğini düşünüyor. Bu büyük çarpışma, gelişmekte olan endüstride dalgalanacak ve başka bir ralli için son katalizör görevi görecek. McGlone konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

Şiddetli bir küresel ekonomik yavaşlama için artan potansiyel, 2023 yılında en iyi kripto performans faktörü olabilir. Önyargı Bitcoin’in çoğu senaryoda öne çıkma olasılığının daha yüksek olduğu yönündedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala