bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,860.99 2.48%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.67 1.60%
bnb
BNB (BNB) $ 582.44 1.62%
solana
Solana (SOL) $ 188.53 1.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.629099 2.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.6521 0.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216844 16.95%

Pump Ne Demek? Pump Nedir?

pump1

Dijital paralar ve blok zincir teknolojisi nispeten yeni olsa da, yıllardır var olan aynı eski dolandırıcılık türlerine hala eğilimlidirler. Bu dolandırıcılıklardan biri de pump ve dump.

Düzenlemeye tabi kripto borsalarında pump ve dump yasa dışıdır. Bununla birlikte, düzenlenmemiş kripto alanı, kullanıcılar yetkililer tarafından kolayca yakalanmayacaklarından emin olduklarından, planlar için zengin bir zemin sağlamıştır.

Blok zinciri nişindeki bazıları için asıl soru şudur: “Pump ve dump nedir, nasıl yapılır?” Bu gönderi, onları çalıştırmak için kullanılan süreci belirlemek için şemalara daha yakından bakar.

Pump Nedir?

Kripto para birimi pump ve dump şemaları, bir bireyin veya bir grup kişinin piyasaya bir varlık pumplayarak kar elde etmeyi planladığı bir durumu temsil eder. “pump” terimi, ilgili kripto paranın talebini ve fiyatını yukarı çekmek için büyük miktarlarda kripto para alımını belirtmek için kullanılır.

Ardından, yüksek bir yatırım getirisi elde etmek için varlıkları daha yüksek bir fiyata serbest bırakırlar. Dolandırıcılar, yatırımcıların fiyat hareketlerini normal bir trend olarak görmelerini sağlamak için arz ve talebin piyasa dinamiklerinden yararlanır.

Çoğu durumda, dolandırıcılar, manipüle etmek için çok fazla para gerektirmeyen yeni ve popüler olmayan paraları hedefler. Örneğin, dolandırıcılar, çok para gerektireceğinden, bir Boğa koşusunu kışkırtmak için nadiren Bitcoin pumpını ve dökümünü düşünürler.

Dolandırıcılar, pump ve dump planlarından daha fazlasını elde etmek için ICO’lar’ı da hedefler, çünkü birçok yatırımcı psikolojik olarak satın almaya hazırdır. ICO’nun öncesinde, pumplanan varlığı iyi bir ışık altında sergilemeyi hedefleyen yoğun lobi faaliyetleri gelir.

pump3

Dump ve Pump Nasıl Çalışır?

Pump ve dump planlarının merkezinde, teknik açıdan yetenekli, motive ve organize oyunculardan oluşan bir ekip var. Bu oyuncular, tanıtımın gerçek görünmesini sağlamak için farklı noktalardan çalışır.

Ekip genellikle tokenleri satın almak ve talebi artırmak için fon sağlayan yatırımcıları içerir. Seçilen token düşük hacimli bir varlıksa, bunların çoğunu satın almak, dolandırıcıların arzı kontrol etmesine ve fiyatı düzenlemesine olanak tanır.

İç ekip yapay tedarik oluşturmaya odaklanırken, başka bir ekip tokenlerin iyi taraflarını göstermek için çok çalışıyor. Geçmişte, dolandırıcılar insanları damping ve pump hisseleri satın almaya teşvik etmek için kulaktan kulağa kullanırdı.

Bugün dolandırıcılar, Telegram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanarak kripto alıcılarını motive etmeyi kolay buluyor. Dolandırıcılar, tokenlar hakkında ‘iyi’ sözü yaymak için gruplar bile oluşturur ve etkileyici pazarlamacıları kullanır.

Yatırımcılar ve traderlar, yüksek bir fiyata kaçırma korkusuyla tokenleri satın almak için acele ediyor. Dolandırıcılar nihayet tüm tokenleri sattığında, yutturmaca ve talep fışkırır. Yatırımcılar bunun bir aldatmaca olduğunu anlayınca fiyat aniden düşüyor. Ama artık çok geç!

pump

Pump ve Dump 2.0

Aynı şema, çevrimiçi bir ticaret hesabına erişimi olan ve diğer yatırımcıları sözde “çıkışa hazır” bir hisse satın almaya ikna etme yeteneği olan herkes tarafından da gerçekleştirilebilir. Entrikacı, düşük hacimde işlem gören ve genellikle fiyatı artıran bir hisse senedini yoğun bir şekilde satın alarak eylemi gerçekleştirebilir.

Fiyat hareketi, diğer yatırımcıları yoğun bir şekilde satın almaya teşvik ederek hisse fiyatını daha da yükseltir. Fail, satın alma baskısının düşmeye hazır olduğunu hissettiği herhangi bir noktada, büyük bir kâr için hisselerini bırakabilir. 

Pump ve Dump 3.0

Kripto para piyasası, pump ve dump planları için en yeni arena haline geldi. Bitcoin ve Ethereum tarafından elde edilen büyük kazanımlar, her türden kripto para birimlerine büyük ilgi uyandırdı. Ne yazık ki, kripto para birimleri, kripto para piyasasındaki düzenleme eksikliği, şeffaflığı ve kripto para birimlerinin teknik karmaşıklığı nedeniyle özellikle pump ve dump planları için çok uygundur.

2018’de yapılan bir araştırma, kripto para piyasasındaki pump ve dump planlarının yaygınlığını inceledi. Araştırmacılar, kripto para yatırımcıları arasında popüler olan iki grup mesajlaşma platformunu gözlemleyerek sadece altı ay boyunca bu tür 3.400’den fazla şema belirledi. 

Mart 2021’de ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), müşterilere düşük işlem gören veya yeni kripto para birimlerinde oluşabilecek pump ve dump planlarından kaçınmalarını tavsiye etti. CFTC ayrıca, herhangi bir ihbarcıyı, bir pump ve dump planına karşı 1 milyon dolar veya daha fazla parasal yaptırıma yol açan orijinal yaptırım eylemini ortaya çıkardığı sürece, %10 ila %30 arasında bir para ödülü almaya uygun hale getirecek bir program da açıkladı. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala