Portföy büyüklüklerine göre izlenmesi gereken stratejiler neler?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

ABD’nin 47’nci başkanı Trump seçildi ve 2025’te global likiditenin artmasına yönelik bir beklenti doğdu. O zaman tüm portföyümüzü altcoin’lerde tutmak bize maksimum kazanç getirmez mi? Peki işler beklediğimiz gibi gitmezse ne olacak? Piyasa her senaryoya açık olduğuna göre hem risk hem de ödül hesabı yapıp bir strateji belirlemeliyiz.

Bu stratejiyi portföy büyüklüğüne göre düşünmek faydalı olacaktır. Örneğin 1000 doları olan bir yatırımcı çok risk alarak portföyünü büyük oranda büyütmek isteyecektir. 1 milyon doları olan biri için ise 2-3x yeterli olabilir. Şimdi 2025’te boğa marketinde olacağımızı ve zaman zaman da düşüşler geleceğini düşünerek çeşitli senaryolar çalışalım.


Bitcoin, Ethereum ve Solana kaç x yapabilir?

Toplam market değeri için logaritmik regresyon grafiğine baktığımızda makul değerin (kırmızı çizgi) iki katına kadar çıkabileceğimizi düşünüyorum. Neden iki katı? Çünkü 2013’te 20 katına, 2017’de 10 katına, 2021’de dört katına kadar çıkmış. 2025’te iki katına çıkmasının yüksek ihtimal olduğunu düşünüyorum.

Bu durumda toplam market değeri 9 trilyon dolara kadar ulaşıyor. BTC dominansının da yüzde 40 civarına kadar gerileyeceğini düşünürsek Bitcoin market değeri 3,6 trilyon dolara ulaşıyor. Bu da Bitcoin fiyatının yaklaşık olarak 180 bin dolara kadar çıkabileceğini gösteriyor.

Benzer hesapları Ethereum ve Solana için yaptığımızda, Ethereum dominansının yüzde 15 ve Solana dominansının yüzde 6 olduğu durumda Ethereum 11 bin dolar, Solana 1000 dolar fiyatlarını görebiliyor. Tabii ki bu varlıkların tepe yaptığı zaman dilimi aynı olmayacaktır ancak bir hesap yapabilmek için kabaca tahminlerde bulunuyorum.

Kısacası yaklaşık olarak Bitcoin 2x, Ethereum 3x, Solana 4x yapar beklentisi benim için makul görünüyor.


Altcoin’ler ortalama kaç x yapabilir?

2021’de Axie Bitcoin göre 206x, Sandbox Bitcoin’e göre 126x, Solana Bitcoin’e göre 78x, Cardano Bitcoin’e göre 10x yapmıştı. 2021 yılında ilk 10 dışındaki altcoin’lerin Bitcoin’e göre performansına baktığımızda 6x yaptığını görüyoruz.

Bitcoin‘in de yaklaşık 2x yapacağını düşündüğümüzde altcoin’lerin ortalama 12x yapacağını bekleyebiliriz. Spot Bitcoin ETF ve piyasaya çıkan altcoin sayısının arttığını düşündüğümde 10x daha makul bir beklenti gibi duruyor. Tabii ki bazıları 100x, bazıları ise 3x yapacaktır. Biz dip ve tepeleri bulamayacağımız ve hesap kolaylığı olması açısından ortalama 10x alalım.

Bu konuda doğru altcoin kategorilerinde yer almanın önemini de tekrar hatırlatmış olayım. Marketin gidişatı yapay zekâ, DePIN, RWA, GameFi, memecoin, katman-1 kategorilerinin diğerlerinden daha iyi performans göstereceğine işaret ediyor.


Bu yükselişin bir de düşüşü var

Portföye göre kazanç ve risklerden bahsetmeden evvel hatırlatmamda fayda var: Boğa marketi bittiğinde altcoin’ler Bitcoin’e kıyasla çok daha hızlı değer kaybediyor.

Dibi bulamadığımız gibi tepeyi de bulamayacağız. Bu nedenle kazancımızın bir kısmını markete bırakmakta bir sorun yok. Kâr alma stratejileri yazımda nasıl kâr alınabileceğinden bahsetmiştim. Dolayısıyla tepeye doğru gittiğimizi hissederken kâr alarak ilerlemeliyiz. Aksi durumda görseldeki gibi sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Yukarıdaki görsel Solana/Bitcoin grafiğini gösteriyor ancak aslında birçok altcoin için benzer grafikler geçerli. Bu nedenle 2025’te iyimser ve dikkatli olmakta fayda var. Şimdi portföy stratejilerine geçelim.


1 milyon dolarlık portföy

Öncelikle düşüş senaryosunu düşünelim. Şu anda 1 milyon dolarla piyasaya girdiğinizi farzedelim. Bitcoin daha önceki tepe noktası 74 bin doların altına düşerse piyasadan kol kesip çıkacaksınız. Bu durumda yaklaşık yüzde 25 civarı bir kayıp yaşama ihtimaliniz var. Orta market değerli projeler için bu yüzde 35, düşük market değerli projeler için ise yüzde 50 diyebiliriz.

Bu durumda güvenli portföy (yüzde 90 BTC/ETH/SOL ve yüzde 10 orta market değerli) toplamda yüzde 26 kayıp yaşamış oluyorsunuz. Orta portföyde bu oran yüzde 26,75 ve agresif portföyde yüzde 27,5 seviyesinde.

Kazanç tarafında ise BTC/ETH/SOL yüzde 200 artsa (yani 3x yapsa), orta market değerli projeler 6x yapsa ve düşüş market değerli projeler 20x yapsa altta yer alan tablodaki gibi kazançlar oluşuyor.

Güvenli portföy 2,3 milyon dolar kazançla toplamda 3,3 milyon dolara ulaşıyor. Orta portföy 3 milyon dolar kazançla 4 milyon dolara, agresif portföy de 3,7 milyon dolar kazançla toplamda 4,7 milyon dolara ulaşıyor.


100 bin dolarlık portföy

Üstte açıklamasını detaylı bir şekilde yaptığım için artık tabloları hızlıca yorumlayacağım.

Güvenli portföy (yüzde 80 BTC/ETH/SOL ve yüzde 20 orta market değerli) düşüşte yüzde 27 değer kaybedebilir. Kazançta ise yüzde 260 getiri sağlıyor. Bu durumda 100 bin dolarınız 73 bin dolar veya 360 bin dolar oluyor.

Orta portföyde kayıp ihtimaliniz yüzde 29, kazanç potansiyeliniz yüzde 320. Bu durumda 100 bin dolarınız 71 bin dolar veya 420 bin dolar oluyor.

Agresifleştikçe kayıp ihtimalleri ile birlikte kazanç ihtimalleri de artıyor. Burada tabii ki hangi altcoin’leri seçtiğiniz, nasıl kayıptan kaçtığınız ve kâr aldığınız da büyük önem taşıyor. Bu sayıları sadece fikir vermesi açısından paylaşıyorum.


10 bin dolarlık portföy

Hemen tabloya bakalım. Düşen bütçeye göre büyüme potansiyelini artırmak için daha fazla risk almak gerekiyor. Bu durumda kayıplar yüzde 40 seviyelerine ulaşırken, kazançlar da 12,4x seviyesine kadar çıkabiliyor.


1000 dolarlık portföy

Son senaryomuzda hiç BTC/ETH/SOL tutmadan dahi portföy taşınan ihtimalleri değerlendirdim.

Bu senaryoda ana paranın yarısını kaybetme ihtimalinin yanı sıra 17,2x seviyelerinde bir portföye ulaşmak da mümkün.

BTC/ETH/SOL tutarak portföyünü büyütmeye çalışan insanlar kendi işleri odaklanabilir, aileleriyle vakit geçirip sağlıklarını koruyabilir ve aynı zamanda rahat bir uyku çekebilirler. Ancak portföy yönetimi agresifleştikçe piyasaya ayrılan süre, psikolojik stres ve düşen hayat kalitesi gibi parametreleri de düşünmek gerekiyor.

Son notlar

Para kazanacağım derken sonradan oluşacak problemlere neden olmak uzun vadede pek kârlı olmayabilir. Bu nedenle portföy büyüklüğüne ve piyasa koşullarına göre size en uygun olan senaryoyu seçebilir ve uygulayabilirsiniz. Oranları değiştirerek kendinize uyarlayabilirsiniz. Hepimize bol kazançlı bir 2025 dilerim.

Bu yazıyı Virtual Bacon’un portföy stratejileri isimli videosundan esinlenerek hazırladım. 2025 beklentilerimi ve yüzdesel yükseliş ve düşüşleri kendime göre uyarladım.

Bahsettiğim tablolarda hiç stablecoin görünmüyor. Stablecoin’leri BTC/ETH/SOL gibi garanti portföyün içinde düşünebilirsiniz. Düşüşlerde ekleme yapmak isterseniz belli bir oranda stablecoin tutmak çok avantajlı olacaktır. Ben hesap kolaylığı olması açısından bu kısmı göz ardı ettim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

MicroStrategy, tarihinin en büyük Bitcoin alımını duyurdu

İş zekası şirketi MicroStrategy Bitcoin alımlarına tam gaz devam ediyor. Şirket, haftanın ilk iş gününde yaptığı açıklamada 11 ile 17 Kasım tarihleri arasında ortalama 88 bin 627 dolar maliyetle 51 bin 780 adet BTC satın aldığını duyurdu. MicroStrategy’nin son alımının şirkete toplam maliyeti ise 4,6 milyar dolar oldu.  Michael Saylor’un yönettiği şirket bugüne kadarki en ...

Bağlantıyı kopyala