bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,187.00 3.75%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,224.09 2.54%
bnb
BNB (BNB) $ 609.36 4.85%
solana
Solana (SOL) $ 159.03 6.87%
xrp
XRP (XRP) $ 0.556619 6.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.518938 4.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.162274 2.60%

Piyasalar, Mehmet Şimşek Dönemine Kilitlendi

piyasalar mehmet simsek donemine kilitlendir

28 Mayıs günü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından Mehmet Şimşek, yeni hükümetin Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Mehmet Şimşek‘in göreve getirilmesi ilk aşamada pozitif olarak değerlendiriliyor. Nureddin Nebati‘den görevi devralan Mehmet Şimşek’in nasıl bir yön izleyeceği, politikaların nasıl devam edeceği gibi konular merak konusu oldu.

Mehmet Şimşek’in Yol Haritası Ne?

Mehmet Şimşek, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev aldı. Görev teslimi ile beraber Nureddin Nebati görevini Mehmet Şimşek’e devretti. Akıllardaki soru Mehmet Şimşek döneminde piyasaları neler beklediği oldu. Özellikle Nureddin Nebati döneminde izlenen düşük faiz, cari fazla ile büyüme ve sürdürülebilir düşük enflasyon hedefleyen politikanın değişip değişmeyeceği önem arz ediyor.

piyasalar mehmet simsek donemine kilitlendie

Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Mehmet Şimşek, 18 ay süre istedi. Türkiye’nin ihtiyacı olan dış kaynağı da kendisinin bulacağını belirtti. Yapılan kabine toplantısının ana gündem maddelerinden biri enflasyonla mücadele oldu.

Mehmet Şimşek’in yol haritası ile ilgili olarak kabine toplantısında şu başlıklar ön plana çıktı. Toplantıda;

TL tasarruflarının arttırılması,

Merkez Bankası’nın desteklenmesi,

Gıda fiyatlarındaki oynaklığın ortadan kaldırılması,

Enerji kira maliyetleri düşürülmesi gibi birçok başlık yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden ekonomik gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Şimşek, kısa yollar veya hızlı düzeltmeler olmasa da, deneyimlerin, bilgilerin ve özveri ile önümüzdeki potansiyel engellerin üstesinden gelineceğine değindi. ŞimşekAcil önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamaktır” dedi.

Yapılan kabine toplantısında;

Para, maliye, gelirler ve finansal sektör politikalarında daha güçlü bir eşgüdüm sağlanacağı

Enflasyonu tek haneye düşürmeyi hedefleyen amaçlayan ihtiyatlı para politikası önlemleri maliye ve gelirler politikaları tarafından desteklenecek,

Finansal istikrarın gözetilmesine yönelik rezerv artırıcı uygulama ve araçlar çeşitlendirilecek.

Birçok isim Şimşek’in daha önce görev aldığı dönemleri göz önünde bulundurarak, mali disipline çok önem vereceğini düşünüyor.

Ayrıca kendi ekibini kurmak istediği dile getirilen Şimşek’in, Merkez Bankası’nın başına ise yurt dışında önemli bir finans kariyerine sahip olan Hafize Gaye Erkan’ı getirmek istediği kulislerin en çok konuşulan konusu oldu.

Şimşek için umutlar büyük, ancak piyasanın zihninde Naci Ağbal, Lütfi Elvan dönemi için yaşadığı hayal kırıklığı halen duruyor. Şimşek’in atması beklenen adımların ne derece sürdürülebilir olacağı ve bağımsızlığı piyasa tarafından dikkatle izlenecek. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala