bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

Piyasa Tabirleri: Uzundayım, Kısadayım

piyasa tabirleri uzundayim kisadayimad

Uzun (Long) Pozisyon: Gelecekte fiyat artışı olacağını bekleyen bir yatırımcı, ilgilendiği yatırımı satın alır. Buna uzun pozisyon almak denilir. Hatta piyasada uzundayım, longdayım, maldayım gibi ifadeler de kullanılır. 

Kısa (Short) Pozisyon: Gelecekte fiyat düşüşü olacağını bekleyen bir yatırımcı, ilgilendiği yatırımı satar.  Buna kısa pozisyon almak denilir. Piyasada kısadayım, shorttayım gibi ifadeler de kullanılır. 

Vadeli işlem sözleşmelerini satın alan “uzun pozisyon”, satan taraf ise “kısa pozisyon” almış olur. Piyasada işlem yapanlar “uzundayım” dediklerinde sözleşmeyi alma yükümlülüğünde olduklarını, “kısadayım” dediklerinde ise sözleşmeyi satma yükümlülüğünde olduklarını ifade ederler. İngilizce terimleri ile de uzun pozisyon “long”, kısa pozisyon “short” olmayı belirtir.

Yine piyasada işlem yapanlar longlamak, shortlamak şeklinde terimler kullanırlar. Longlayanlar yatırım aracının gelecekteki değerinin artacağı yönünde beklentiye sahipken shortlayanlar değerin düşeceği yönünde beklentidedir. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala