bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,840.91 0.49%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,098.79 0.34%
bnb
BNB (BNB) $ 576.03 0.57%
solana
Solana (SOL) $ 177.54 2.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.513869 1.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467395 2.11%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151478 1.19%

Piyasa şeytan satıcılardan kurtuluyor!

Cityscape Istanbul, Turkey. Photo from the bird's eye view

Satış ilanlarında yaşanan gerileme dikkat çekici. Emlak ilan sayılarındaki azalma, ilan piyasasının önceden başıboş bırakıldığını, şeytanların ortamı manipüle ettiğini göstermiş oldu.

Toplum olarak yıllarca bunu zaten biliyorduk.Aynı malın on ayrı fiyatla, farklı kişiler tarafından satılması gibi. Taşınmaz ticareti hakkında yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren verilen kira ilanları sahibinden.com’da yüzde 30, emlakçıların yüzde 5,5, inşaat firmalarının yüzde 10 ve yüzde 4,5 oranında düştü.

Bu azalmanın sebepleri arasında 2023 yılında konut satış adetlerinin yüzde 20 düşmesi, konut satış sürelerinin 65 günün üzerine çıkması, bu dönemde ‘Mülkümün yüzü eskimesin’ diyen mülk sahiplerinin çoğalması, mali denetimlerin artması ve elektronik kimlik doğrulamasının zorunlu hale gelmesi gibi nedenler var.

Bir ilanı on ayrı fiyatla, on farklı emlak sitesinde görmeyi kimse istemiyordu. Bir mülkün satın alınma sürecinde beş emlakçıyla muhatap olmak, komisyon dağıtmak ve tantana çıkması zaten normal bir durum değildi. Sanki kurbanlık için danaya ortak girmek gibi bir şey.

Yeni yasal düzenlemeyle beraber temiz ilan sürecine girilmiş oldu. Bu süreçte bir mülk için 10 ayrı fiyatla 10 kişi ile muhatap olmaya gerek kalmayacak. Türlü türlü şeytanlıkların yapıldığı ilan cambazlığı artık geride kaldı. Bu başarı tabii ki Ticaret Bakanlığı’nın oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve gelir gelmez bu işi düzene sokması hem sektörü hem de temiz sektör temsilcilerinin itibarını kurtarmış oldu.

Bundan sonra yapılabilecek şeytanlıklara karşı sektörün ve vatandaşın sorumlulukları var. Sektör itibarını korumak, vatandaş da hakkını aramak zorunda. İlan sayılarındaki gerileme fiyatların gerileyeceği anlamına gelmez.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala