bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,405.45 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,984.82 0.12%
bnb
BNB (BNB) $ 600.32 3.77%
solana
Solana (SOL) $ 143.76 1.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519042 0.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454419 3.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146091 1.09%

Pepe Coin (PEPE) Nedir?

pepe coin nedir

Artık şehirde yeni bir memecoin var: PEPE.

Bu yazımızda Pepe Coin (PEPE) nedir, kim tarafından geliştirildi, neden bu kadar popülerleşti, neden yükseliyor gibi soruları yanıtlayacağız.

16 Nisan’da piyasaya sürülen ve kısa bir süre içerisinde kripto para topluluğunda tüm dikkatleri üzerine çevirmeyi başaran PEPE ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızda. Hazırsanız “Pepe Coin (PEPE) Nedir?” ile başlayalım.

Pepe the Frog Nedir?

pepe coin nedir

Pepe Coin (PEPE), internetin en popüler meme’lerinden Pepe The Frog’dan esinlenerek geliştirilen en son memecoin. Pepe Coin’e (PEPE) geçmeden önce ilk olarak “Pepe the Frog meme’i nedir?” konusuna yakından bakalım.

Pepe the Frog meme’leri, 2005 yılında karikatürist Matt Furie tarafından yaratıldı. İnsansı bir vucuda sahip antropomorfik kurbağa görünümüne sahip olan meme’e internetin hemen hemen her alanında rastlamak mümkün.

2008 yılında çeşitli internet forumlarındaki kullanıcıların Pepe the Frog adlı karikatürlere ilgi göstermeye başlamasıyla Pepe the Frog yıllar içerisinde internetin en çok kullanılan meme’lerinden biri haline geldi.

Pepe the Frog meme’leri şu anda Twitter ve 4chain gibi sosyal medya platformlarında en çok kullanılan internet meme’lerinden biri. Söz konusu karikatürler 2014 yılından bu yana Meme Market adlı platformda ticaret kartları olarak alınıp satılıyor.

Apolitik bir karakter olarak piyasaya sürülen karikatür, 2015-2016 yıllarında alternatif sağcı hareket temsilcileri tarafından kullanılmaya başlandı. Pepe bu süreçte çeşitli protestolarda da kullanıldı.

Pepe Coin (PEPE) Nedir?

Pepe Coin (PEPE) kripto para piyasasında köpek (Doge) temalı memecoin’lerden sonraki en son trend. Pepe the Prog adlı internet meme’lerinden esinlenen koleksiyon, kısa bir süre içerisinde spekülatörler tarafından benimsendi ve piyasadaki köpek temalı memecoin’lerin hakimiyetini sona erdirdi.

16 Nisan 2023 tarihinde piyasaya sürülen Pepe Coin (PEPE) herhangi bir ön satış gerçekleştirmedi ve büyümesini sosyal medya üzerinden sağladı. Özellikle Pepe Coin’e (PEPE) küçük miktarlarda yapılan yatırımların milyonlarca dolara dönüştüğüne yönelik hikayeler yatırımcıların iştahını arttırdı ve piyasadaki FOMO’yu arttırdı.

Pepe Coin (PEPE) Token Ekonomisi

Kendisini “insanların parası” olarak tanımlayan Pepe Coin’in (PEPE) toplam arzı 420.690.000.000.000 PEPE olarak belirlenmiştir. Arzın %93,1’lik kısmı likidite havuzlarına eklenirken %6,9’u ise borsa listelemelerinde kullanmak, çapraz zincir köprüleri ve likidite havuzları için ayrılarak çoklu imzalı bir cüzdanda tutuluyor. Projenin web sitesindeki tokenomics sayfasında şu ifadelere yer veriliyor:

Vergi yok, saçmalık yok. İşte hepsi bu kadar basit.

Tokenların %93,1’i likidite havuzuna gönderildi, LP token’leri yakıldı ve sözleşmeden vazgeçildi. Arzın kalan %6,9’u, yalnızca gelecekteki merkezi borsa listelemeleri, köprüler ve likidite havuzları için token olarak kullanılmak üzere bir multi-sig cüzdanında tutulmaktadır. Bu cüzdan ENS adı “pepecexwallet.eth” ile kolayca takip edilebilir.

pepe coin token ekonomisi nedir

Pepe Coin (PEPE) Geleceği, Yol Haritası ve Yorumları

Resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre Pepe Coin’in (PEPE) yol haritası üç aşamadan oluşuyor: Meme, Vibe and HODL, Meme Takeover.

Bu üç aşamalı sürecin içeriklerine yakından bakalım:

  1. Aşama: Meme: Bu aşamada CoinGecko, Coinmarketcap listelemeleri, 1,000 Hodler’a ulaşılması ve Twitter’da PEPE’nin trendlere girmesi yer alıyor.
  2. Aşama: Vibe and HODL: Bu aşamada topluluk ortaklıklarının kurulması Pepe Times adlı bir bültenin ve Discord grubunun oluşturulması, merkezi borsalarda listelenme ve 10.000 yatırımcıya ulaşılması gibi adımlar yer alıyor.
  3. Aşama: Meme Takeover: Pepe hayran ürünlerinin kullanıma sunulması, Pepe Akademi’nin kurulması, PEPE araçlarının geliştirilmesi, üst düzey borsalarda listelenme, 100.000 holder’a ulaşma gibi hedefler yer alıyor.

Pepe Coin ($PEPE) için yapılan fiyat tahminlerinde en popüler memecoin Dogecoin (DOGE) bir referans noktası olarak kullanılıyor. Şu anda 1 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip olan Pepe Coin’in (PEPE), Dogecoin’in (DOGE) piyasa değerine ulaşabilmesi için 11 kat değer kazanması gerekiyor.

Ancak kripto para piyasasındaki fiyat dalgalanmaları ve dış faktörlerin de etkisi nedeniyle Pepe Coin için sağlıklı bir fiyat tahmininde bulunmak zor.

Pepe Coin’in Kurucu Ekibi

Pepe Coin (PEPE), 16 Nisan 2023’te herhangi bir ön satış gerçekleştirmeden sessiz sedasız piyasaya sürüldü. İlginç bir şekilde, projenin web sitesi token’ın arkasında yerleşik bir ekip olmadığını ve yaratıcıların anonim kalmayı tercih ettiklerini açıkladı. Her ne kadar bu durum bazılarına garip gelse de şu ana kadar birçok kripto para projesinin geliştiricisi anonim kalmayı tercih etti.

Pepe Coin (PEPE) Neden Yükseliyor

Pepe’deki yükselişin en önemli nedenlerinden biri de kripto para topluluğunda oluşan FOMO. Ancak hepsi bu kadar da değil.

Bir Ethereum akıllı sözleşmesi kolaylıkla oluşturulabilir ve sonucunda token çıkarılabilir. Bu noktada en büyük zorluk likidite yaratmak. Fakat Pepe Coin (PEPE) ekibi bu konuyu akıllıca bir şekilde ele aldı ve piyasaya sürülmesini takip eden ilk birkaç günde geniş kitlelerce benimsendi.

Bir yatırımcı yaklaşık 250 dolar değerindeki 0,125 ETH’yi 5,9 trilyon PEPE ile takas etti. Bu token’ler PEPE’nin piyasaya sürülmesinden sadece bir gün sonra 1,8 milyon dolar değerindeydi ve bu da yaklaşık 4.500 katlık bir artış anlamına geliyor. Bu ve bunun gibi hikayeler daha fazla yatırımcının PEPE’ye akın etmesiyle sonuçlandı.

Pepe Coin (PEPE) Nasıl Alnır?

Piyasaya sürülmesini takip eden 3 hafta içerisinde 1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan PEPE birçok farklı kripto para borsasında işlem görüyor. Bu borsalardan birinde üyelik oluşturarak birkaç adımda PEPE satın alabilirsiniz. PEPE’nin işlem gördüğü en popüler kripto para borsaları şu şekilde:

  • Binance
  • Uniswap
  • KuCoin
  • OKX
  • Gate.io
  • Huobi
  • Bybit
  • Poloniex
  • Balancer
  • Bitget
  • MEXC
  • AscendEX

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala