bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,298.23 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,095.44 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 560.43 2.06%
solana
Solana (SOL) $ 143.80 2.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506149 0.99%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471852 3.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153348 1.18%

PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?

PancakeSwap

PancakeSwap borsası, Binance Akıllı Zinciri (BSC) üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir borsadır (DEX).

Rakipleri Uniswap ve Curve Finance ile benzer bir alanda faaliyet gösteren PancakeSwap ağı, kullanıcılara WBNB, CAKE ve BUSD gibi kripto para birimi tokenlerinin ticaretini yapma olanağı sağlamak için otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) sistemi kullanır. Bir borsaya ek olarak, likidite havuzları, çiftçilik ve tahmin piyasasının yanı sıra düzenli olarak daha fazla özelliğin eklendiği bir NFT platformu sunar.


PancakeSwap ve diğer DeFi protokolleri, devam eden deneysel çalışmalardır. Genel olarak PancakeSwap veya DeFi protokollerine yatırılan fonlar, akıllı sözleşme güvenlik açıkları, kötü niyetli geliştiriciler ve bilgisayar korsanları riski altında olabilir. PancakeSwap, bir DAO (merkezi olmayan özerk organizasyon) aracılığıyla token sahipleri tarafından yönetilir.

PancakeSwap Nedir?

PancakeSwap’ın değişimi, Binance tarafından geliştirilen Ethereum’un bir versiyonu olan Binance Smart Chain (BSC) üzerine inşa edilmiştir. Son yıllarda Ethereum’u rahatsız eden düşük gaz ücretleri sunmak için borsa fedakarlıkları merkezileştirildi.

Otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcı, belirli fiyatlarla alıcılara ve satıcılara dayanan tipik bir merkezi limit emir defteri (CLOB) sisteminin aksine, dijital varlıkların otomatik olarak işlem görmesini sağlar. Sisteminin doğru çalışması için PancakeSwap değişimi, kullanıcı tarafından oluşturulan likidite havuzlarına dayanır.

Kullanıcılar platforma token sağladıktan sonra, PancakeSwap ağı işlemleri kolaylaştırmak için bu havuzlardan varlıkları çekecektir.

Likidite sağlayıcıları: AMM’nin işleyişinin kilit mekanizmasıdır. Kullanıcılar, diğer insanların ticaret yapması için platforma (PancakeSwap) kripto para varlıklarını ödünç verecek. Buna karşılık, borç verenler, benzersiz ödüllere erişim sağlayan faiz ve likidite sağlayıcı tokenleri (LPT’ler) kazanır.

Likidite havuzları: Bu havuzlar, başka bir kişinin katılımını gerektirmeden belirli varlıkların ticaretini kolaylaştıran bir fon koleksiyonudur.

PancakeSwap Nasıl Kullanılır?

PancakeSwap DEX üzerinde işlem yapmak, MetaMask veya Trust Wallet gibi bir dijital cüzdan gerektirir .

Cüzdanlar, dijital varlıkları depolar ve transferlerini kolaylaştırmak için çeşitli blok zincirlerle etkileşime girer.

MetaMask, kullanıcıların merkezi olmayan borsalar gibi Ethereum tabanlı uygulamalarla etkileşim kurmasını sağlayan bir tarayıcı uzantısı veya uygulaması olarak mevcuttur.

PancakeSwap, Ethereum yerine Binance Smart Chain üzerinde barındırılır, ancak Binance Smart Chain (BSC) EVM uyumlu olduğundan, MetaMask’ı BSC ve PancakeSwap gibi herhangi bir uygulamasıyla kullanabilirsiniz.

MetaMask kullanarak PancakeSwap’ta işlem yapmak için adım adım kılavuz.

  1. Bir kripto para cüzdanı oluşturun. 
  2. MetaMask veya Trust Wallet gibi bir cüzdan kurun ve para yatırın. 
  3. Para ekleyin. 
  4. BSC’yi kullanmak için, gaz ücretleri için kullanmak üzere az miktarda Binance Coin (BNB) satın almanız gerekecektir. Bu, Binance gibi bir borsada BNB satın alıp MetaMask BSC cüzdan adresinize göndermek kadar kolaydır.
  5. Cüzdanınızı PancakeSwap’a bağlayın. 
  6. Sağ üst köşedeki “bağlan” düğmesine tıklayarak ve açılır listeden cüzdanınızı seçerek cüzdanınızı PancakeSwap’a bağlayın. 
  7. PancakeSwap’ta işlem yapmak için kullanabileceğiniz yedi farklı cüzdan vardır.
  8. Ticaret yapmak istediğiniz tokenleri seçin. 
  9. Sol menüde, “Ticaret” ve ardından “Değişim” öğesini seçin. 
  10. “Nereden” (ne satıyorsunuz) ve “to” (ne satın alıyorsunuz) bölümünde bulunan açılır menülerden ilgili token çiftini seçin. 
  11. Ayarları gözden geçirin. 
  12. Her bir kripto para için miktarlar girildikten sonra, kullanıcılar, kayma toleransı ve son işlem tarihi gibi işlemlerinin ayrıntılarını ayarlayabilirler.
  13. Takas! 
  14. Son olarak, işlemi onaylamak için “onayla” düğmesine basın. 

Bu, cüzdanınızdaki genel varlık transferini inceleyen bir açılır pencereyle sonuçlanacaktır. Onaylandıktan sonra PancakeSwap üzerindeki takas düğmesine basın ve işleminiz tamamlanır.

Kayma, bir tokenin işlem fiyatında, emrin verildiği zaman ile gerçekleştirildiği zaman arasındaki değişikliktir. Kayma, en yüksek piyasa oynaklığının olduğu dönemlerde etkilidir.

PancakeSwap’ın kayma toleransı işlevi, kaymayı azaltmanın iyi bir yoludur. Varlığın beklenen fiyatının belirlenen tutar kadar hareket etmesi durumunda işlemin gerçekleştirilmeyeceği bir eşik belirleyebilirsiniz.

PancakeSwap 2

PancakeSwap’ta Likidite Nasıl Sağlanır?

Likidite sağlayan kullanıcılar, otomatikleştirilmiş piyasa yapıcıların önemli bir özelliğidir, onlar olmadan hızlı, ucuz işlemler için yazılım algoritması çalışmaz. Bunu teşvik etmek için PancakeSwap, likidite sağlayıcılarını platformun yerel tokeni CAKE ile ödüllendirir.

PancakeSwap’ta likidite sağlamak basittir:

  1. Cüzdanı bağlayın. 
  2. Cüzdanınız bağlandıktan sonra, “Ticaret” menüsündeki “Likidite” bölümüne gidin ve sağlamak istediğiniz token çiftini seçin (örneğin, BNB ve BUSD).
  3. Likidite ekleyin. 
  4. Çiftin bir yarısına kaç token eklemek istediğinizi seçin. Bunun nedeni, eşlemenin eşdeğer değerde olması gerektiğidir. Ayrıntılar, aldığınız likidite sağlayıcı (LP) jetonlarının miktarını belirleyecek olan havuzdaki orantılı payınız hakkında sağlanacaktır. 
  5. LP tokenleri, sağladığınız token çiftine göre adlandırılacaktır, dolayısıyla bu tokenler  BNB-USD LP olarak adlandırılacaktır.
  6. LP tokenlerini pay edin. 
  7. Artık yeni bastığınız LP tokenlerinizi PancakeSwap’ın “Çiftlikler” bölümüne götürebilir ve bunları ilgili havuzda stake edebilirsiniz. Doğru çifti bulmak için listeyi aşağı kaydırın, ardından “Etkinleştir”e tıklayın ve MetaMask’te para yatırma işlemini onaylayın.

CAKEkazanın. LP tokenleriniz yatırıldıktan sonra, belirtilen APR oranında hemen CAKE ödülleri kazanmaya başlayacaksınız. “Hasat” düğmesini tıklayarak CAKE’nizi istediğiniz zaman talep edebilirsiniz.

PancakeSwap işlem ücreti %0,2’dir ve bunun %0,17’si likidite sağlayıcılarına gider.

Likidite sekmesini kullanmak için likidite eklemek istediğiniz token çiftini seçin.

Likiditeyi ortadan kaldırmak

“Çiftlikler” bölümündeki çiftin yanındaki eksi düğmesini tıklayarak LP tokenlerinizi istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz.

Ardından, “Likidite” bölümüne geri dönün ve LP tokenlerinizi iade ederek stake ettiğiniz tokenlerinizi kullanın.

Token havuzundaki payınızı ve ayrıca likidite sağlayıcısı olduğunuz için aldığınız işlem ücretlerinden kazandığınız ek tokenleri alacaksınız.

PancakeSwap işlem ücreti %0,2’dir ve bunun %0,17’si likidite sağlayıcılarına gider.

Aldığınız token sayısının, kalıcı kayıp nedeniyle başlangıçta yatırdığınızdan farklı olabileceğini unutmayın.

PancakeSwap 3

PancakeSwap’ın Artıları ve Eksileri

Artıları

Ethereum tabanlı DEX’lerin tıkanıklığını ve gaz ücretlerini önler

Likidite sağlayıcıları için PancakeSwap aracılığıyla ek gelir elde etmek için sadece verim çiftçiliğinin ötesinde sayısız fırsat

IFO’lar, NFT’ler ve piyangolardan topluluğun yönetişim önermesine ve oy vermesine izin vermeye kadar değişen yüksek düzeyde kullanıcı katılımı

Diğer DEX’lerde bulunmayan benzersiz teklifler dahil olmak üzere güçlü bir dizi token çifti

Eksileri

Otomatik bir piyasa yapıcı olarak, kalıcı bir kayıp riski vardır.

Uniswap gibi rakip platformlardan daha az kullanılabilir token aralığı

Çok az finansal veya iş geçmişi sağlayan anonim geliştirme ekibi

Yalnızca tekil bir kuruluş tarafından denetlenir

Binance Smart Chain, hız için merkezi olmayan olmaktan fedakarlık ediyor

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala