ÖZEL RÖPORTAJ: Misyon Bank’ın yeni kripto varlık platformu neyi amaçlıyor?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock’ın gerçek dünya varlıkları (RWA) alanına yöneleceğini duyurmasının ardından bu alandaki projelerin hızla değer kazanması, sektör için yepyeni bir trendin kapısını aralamış durumda. Elbette kripto sektörüne yatırım yapmış kurumlar da tokenizasyon ve RWA alanına dikkat kesiliyor. Yerli yatırım bankası Misyon Bank da bunlardan biri.

Geçtiğimiz haziran ayında Avalanche blokzinciriyle iş birliğine giderek Misyon Tokenizasyon Platformu’nu kuran banka, tahvil, eurobond, yatırım fonu, hisse senedi ve gayrimenkul gibi pek çok yatırım aracını tokenize ederek likit bir şekilde küçük yatırımcılara sunacak.

Misyon Bank’ın sektördeki yeni hamlelerinden biriyse banka güvenceli kripto varlık platformu MisyonTech. Banka tarafından paylaşılan bilgilere göre, yeni kurulan platformdaki tüm kripto alım-satım ve üretim işlemleri yine Avalanche blokzinciri iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

Yapılan açıklamada, “Dünya genelinde yaygın kripto varlıkların yanı sıra Türkiye’de üretilen tokenlar, platform aracılığıyla kolayca alınıp satılabileceği” belirtilirken, yatırımcılar herhangi bir bankadaki TL hesaplarından ya da doğrudan kripto cüzdanlarına bağlanarak alım satım işlemlerini gerçekleştirebilecek. Yatırımcıların cüzdanlarındaki kripto varlıklar, SPK’nın yayınladığı listede “Saklamacı Kripto Hizmet Sağlayıcı” olarak yer alan Misyon Bank’ın Türkiye’de kurulu sistemleri üzerinde güvenle korunacak. Kurumlar, Sermaye Piyasaları Kurulu’nun (SPK) izin ve düzenlemeleri çerçevesinde belirledikleri özelliklerde tokenları, platform üzerinde üretebilecek ve piyasaya sunabilecek.

BTCHaber’e özel konuşan Misyon Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, “Ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu’nun devam ettirdiği çalışmalar tamamlandığında, söz konusu düzenlemelere de uyumlanarak platformumuzu gerçek dünya varlıklarını blokzinciri üzerinde 7/24 alım-satıma sunmak ve saklama hizmeti almak isteyen tüm finansal ve finans dışı kurumlara sunmaya hazırız” ifadelerini kullanıyor.

“Kurumlara en az bir buçuk yıl kazandırıyoruz”

MisyonTech’in gelecek planlarında kurumların oynadıkları rolü biraz daha açabilir misiniz? Öncelikle hangi sektörlerden talep bekliyorsunuz?  

Yeni ekonomi alanında hizmet sunmak isteyen bankalar, aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketlerinin yanı sıra yeni finansman arayan kurumlar için tokenizasyon ve saklama çözümlerimiz, hızlı entegrasyonu ve operasyonel verimlilik sağlama avantajıyla ön planda olacak. Tokenizasyonun gerektirdiği teknolojik yatırımlar, kurulması gereken organizasyonlar ve yasal süreçler düşünüldüğünde, her kurumun bizim gibi bu kapasiteye erişmesi kolay değil. Bugüne kadar Türkiye’de bu alanda oluşturduğumuz global ölçekteki kapasite, kurumlarımıza en az bir buçuk yıl kazandırarak adaptasyon sürecini hızlandıracak. 

Öncelikli hedeflediğiniz yurt dışı pazarları hangileri? Kripto benimsenmesinin yüksek olduğu gelişmekte olan ekonomiler mi radarda?  

Ülkemizin konumu, avantajlarını da göz önünde bulundurarak bölgemizde yer alan ülkeleri ve kurumları önceliklendirdik. Türkiye’nin bölgedeki konumu, İstanbul’dan 128 ülkeye bağlantısı olması, nitelik ve nicelik bakımından gelişmiş insan kaynağı kapasitesi, dünya standartlarında finansal kurumlara sahip olması ve tüm dünya pazarlarına erişimi mümkün kılan İstanbul Finans Merkezi ile bölge için önemli bir ticaret ve finans merkezi konumunda. Tüm bu avantajlar, Türkiye’yi dijital varlıklar açısından ideal bir merkez haline getiriyor.  

“Gayrimenkulden arabaya, sanat eserinden tahvillere…”

Misyon Kripto Varlık Platformu’nun bireysel yatırımcı hedef kitlesini tarif edebilir misiniz? Odakta kripto borsalarını riskli gören yatırımcı kitlesi mi var?  

Genel çerçeveyle gerçek dünya varlıkları aracılığıyla getiri elde etmek isteyen, alışılmış yatırım araçlarıyla tasarruflarını değerlendiren tüm bireysel yatırımcılar hedef kitlemizin içinde. Bir dönem Borsa Yatırım Fonları’nın hisse piyasalarına getirdiği yeniliği bugün gerçek dünya varlıkları kripto piyasalarına getiriyor. Düşük maliyetle parçalı yatırım bireysel yatırımcılar için yeni bir kapı aralıyor. 

Bu fırsatı değerlendirmek isteyen ve gayrimenkul, araba, sanat eserinden tutun bono ve tahvil gibi menkul kıymetlere kadar yatırımlarını yüksek giriş maliyetlerine katlanmaksızın çeşitlendirmek isteyenlere bu alanda dünyanın en gelişmiş sistemleriyle yatırım imkânı sunuyoruz. Dijital varlık dünyasına şimdilik mesafeli duran yatırımcıların da bu global trende mutlaka bir noktada dahil olacağını öngörüyorum.

“RWA ve memecoin’leri bir araya getirecek fikirlere açığız”

Çoğunlukla hiçbir projeye dayanmayan fakat piyasada oldukça yoğun ilgi gören memecoin’lere yer vermeyi düşünüyor musunuz?  

DOGE ve SHIB benzeri bazı memecoin’ler çok ciddi market hacimlerine ulaşmış olsalar da fiyatlarındaki volatilite ve bu tokenlerin gerçek kullanım alanından ziyade etraflarında yarattıkları kült üzerinden değerlenmeleri, bu varlıkların teminat olarak kullanılmasını zorlaştırıyor. Özellikle memecoin’ler, kripto para piyasasındaki genel trendlerle değil, sosyal medya platformlarındaki kültür ve fenomenlerin etkisiyle dikkat çekiyor. 

Ancak tokenizasyon ve kripto varlık altyapımız üzerinde RWA ve memecoin’leri bir araya getirebilecek yaratıcı fikirleri dinlemeye, yatırımcının lehine güvenli çözümler üretmeye her zaman açığız. 

Kripto varlık saklama hizmeti kapsamında merkle tree ya da rezerv kanıtı paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Misyon Bank olarak bankaların kadim fonksiyonu olan saklama hizmetlerini stratejik bir faaliyet alanı olarak tanımladık ve analiz aşamasında birçok yerinde ziyaret, paydaş toplantısı, okuma ve saha araştırması gerçekleştirerek dersimize iyi çalıştık. Bankamız saklama hizmetlerine dünya standartlarında ‘proof of reserve’ (rezerv kanıtı) sunma ve raporlamayı da ekledik. Globalde kabul görmüş ve tercih edilen teknolojileri kullanarak, dünya ile aynı sayfada kalıyoruz. Standartlar geliştikçe biz de altyapımızı ve akışlarımızı uyarlayacağız. 

Aslında biz geleneksel bankacılık sisteminde müşterilerin yatırımcıların kendilerini güvende hissetmeleri için varlık detaylarını, kaynaklarını ve hareket kayıtlarını gösterme konusunda geniş bir tecrübeye sahibiz. Ama artık blokzincirinin getirdiği yeni teknolojik yetkinliklerle Web2 ve Web3 arasındaki köprüleri en yeni yöntemlerle kurarak kripto varlık yatırımcısına bu anlamda ek güvenceler oluşturuyoruz. 

Yatırımcılar, blokzinciri teknolojisinin imkanları ve MisyonTech altyapısıyla token olarak sunulmuş tüm RWA’ların nerede ve ne amaçla kullanıldığını şeffaf şekilde takip edebilecekler.  

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

alp boru

Yazar: Alp Börü

XRP avukatından sert eleştiri: “Ayrıcalık tanınıyor!”

John Deaton, FTX borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried’in (SBF) düzenleyicilere ve siyasi bağlantılara erişimi konusundaki endişelerini dile getirdi. Siyasi Bağlantılar ve düzenleyici ayrıcalıklar John Deaton, kapanan FTX borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried’in, alışılmışın dışında bir şekilde ABD düzenleyicilerine ve politikacılara erişim sağladığını belirtiyor. Deaton’a göre, SBF’nin Biden yönetimine yaptığı bağışlar ve üst düzey yetkililerle olan yakın ilişkileri, ...

Bağlantıyı kopyala