bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,443.27 3.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.05 2.55%
bnb
BNB (BNB) $ 608.45 0.70%
solana
Solana (SOL) $ 146.58 6.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527931 3.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475488 5.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151235 7.52%

Özel Haber! Kripto Varlıklarda Miras Süreci

Özel Haber/ Esra KahramanKripto varlıklar bir süredir hayatımızda yer alıyor. Ancak, hem regülasyonların tamamlanmaması hem de merkeziyetsiz olması sebebiyle kullanıcılar tarafında bazı endişeler söz konusu. Bu bağlamda her ne kadar bugünü yaşayarak hareket etsek de vefat durumunda cüzdanlarında varlıkları olan kullanıcıların aklında tek bir soru canlanıyor: Kripto paralar için miras süreci.

Peki güvenli ağ anahtarlarıyla şifrelenmiş bu yapıda biz ya da yakınlarımız vefat ettikten sonra bu varlıklarda miras bırakma süreci nasıl işliyor? 

Kripto Para Miras Kalır mı?

Eğer yerli borsalarda varlıklarınız var ise; Paribu ve BTCTurk, varlıkları devretmek için bir miras prosedürü ilerletiyor.

Tıpkı merkezi yapıda olan bankalarda süreç nasıl ilerliyorsa aynı prosedürü ilerleterek, yakınlarınızın kripto varlıklarını miras olarak alabiliyorsunuz.

ozel haber kripto varliklarda miras surecirt

Paribu’da miras prosedürü şöyle işliyor;

Vefat eden kullanıcının varis ya da varisleri mirasçılık belgeleri ile birlikte Paribu Destek Birimi kanalına ulaştıktan sonra o kripto para işlem platformunda hesabı olup olmadığına, varsa kripto para/ TL varlıkları olup olmadığına bakılıyor. Ardından varis ya da varisler, Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne veraset ve intikal vergisini yatırıyor. 

Sonrasında da buradan aldığı “Ödenmiştir“ yazısını iletiyor. Bunun üzerine ilgili varis/varisleri hak sahipliğine göre hesaplama yapılarak, talebe göre TL olarak ya da kripto para olarak gönderim gerçekleştiriliyor. (Eğer vefat eden kullanıcının TC’ye kayıtlı banka hesabı açıksa, mirasçılar Paribu Hukuk İş Birimi’ne dilekçe göndererek ilgili tutarın bu hesaba yollanmasını da talep edebiliyorlar.)

BTCTürk’te de miras süreci benzer şekilde ilerliyor.

Miras belgeleri ve veraset intikal vergisi yatırıldıktan sonra vasinin kripto para bakiyesi, ister TL, ister doğrudan kripto para olarak varis/varislere devredilebiliyor.

Yerli borsalar dışında Binance’i ele alacak olursak da Binance kurucusu Changpeng Zhao (CZ), daha önce attığı bir tweette yine kullanıcılarına aynı yasal güvenceyi veriyor. Ayrı olarak belirttiği nokta ise vefatın üzerinden 1 ay geçmesini beklemek.

Vasi Soğuk ya da Sıcak Para Cüzdanı Var İse Ne Yapmalıyız?

Aslında bu varlığın korunması vasi hayattayken en güvenli şekilde sağlandığı için vefatından sonra bu cüzdanlarda bir hak talebi söz konusu olmuyor.

Vasinin MetaMask cüzdanı var ise miras talebi yapılabilir mi?

Bunun yanıtını doğrudan MetaMask ekibine sorduk. Gelen yanıta göre, soğuk ya da sıcak cüzdanlarda, adrese erişim için gerekli anahtarların kullanılamaması, o adrese erişimin tamamen kaybedilmesi anlamına geliyor. MetaMask’a bir adres eklendiğinde bu adres üzerinde yapılan işlemler, yine şifreniz ile kilitlenmiş anahtarlar üzerinden ilerliyor. Bu anahtarların kaybolması durumunda cüzdana erişim de gidiyor.

MetaMask’ın açıklamasına göre, ne yazık ki cüzdan sahipleri için miras hakkı söz konusu değil. Cüzdanlar kullanıcıların tamamen kendi sorumluluklarında olduğundan dolayı MetaMask, cüzdan sahiplerinin bu tarz durumlar için önceden planlama yapmasını öneriyor.

Ancak ilerleyen süreçte kripto sektörü geliştikçe bu tarz problemlere yönelik bazı çözümlerin de geliştirildiğini söyleyelim.

Örneğin; ilerleyen zamanda, vefat durumunda, cüzdan hesapları özel bir kod yardımı ile devredilebilir olacak. Tabii bu noktada bu devir işlemlerinin ağ üzerine yazılım farklı çözüm ve programlar olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala