bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,328.43 0.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,933.73 0.21%
bnb
BNB (BNB) $ 595.07 0.43%
solana
Solana (SOL) $ 145.07 0.25%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504494 0.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.441277 0.49%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143019 1.09%

Nostr Nedir?

Nostr nedir

Sosyal medya günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Twitter da bu sosyal ağlardan biri. Dünyanın en popüler mikroblog sitelerinden Twitter özellikle Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra çok ciddi tartışmaların hedefi oldu. Örneğin 2023 yılının Haziran ayında Elon Musk’ın kullanıcıların görüntüleyebileceği tweet sayısını sınırlandırması büyük tepki uyandırdı.

Hal böyle olunca kullanıcılar Twitter alternatifi yeni sosyal ağ arayışlarına başladı.

“Twitter katili” olarak adlandırılan Nostr da bu alternatif sosyal ağlardan bir tanesi. Bu yazımızda Nostr nedir, nasıl kullanılır, avantajları ve dezavantajları gibi en çok merak edilen sorulara yakından bakacağız.

Nostr Nedir?

Nostr, sosyal medya kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konulardan biri olan sansüre karşı dayanıklı bir veri paylaşım ağı oluşturmayı amaçlayan açık kaynak kodlu bir protokoldür. Nostr protokolünün güvenilir bir merkezi sunucusu bulunmuyor. Nostr bunun yerine kullanıcılar tarafından çalıştırılan istemcilerden güç alıyor.

Bu nedenle Nostr, sansüre karşı dayanıklı ve sunucu çökse bile kullanıcı verilerini koruyan merkezsiz bir sosyal ağ olarak tanımlanıyor.

Kullanıcılar bir isteci çalıştırarak gönderi paylaşabilir, özel anahtarlarıyla içeriği imzalayabilir ve sonrasında bu içeriği diğer sunuculara göndererek yayınlayabilir.

14 Aralık 2022’de Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’nin Nostr hakkında bir paylaşım yapmasıyla platformun popülaritesi bir anda arttı. Böylelikle Twitter’ın aksine güvenilir ve merkezsiz bir sosyal ağ olmayı vadeden Nostr’a binlerce Bitcoin kullanıcısı akın etti. Paylaşımının 1 günde 428 bin görüntülenmeye ulaşmasının ardından Jack Dorsey Nostr’a ve Nostr’ın önde gelen uygulaması Damus’a 250 bin dolar değerinde 14 BTC bağışladı.

jack dorsey ftx ceosunun bitcoin fikrine karsi cikti

Jack Dorsey’nin ardından NSA bilgilerini ifşalayan Edward Snowden da Nostr’dan övgü dolu sözlerle bahsetti. Nostr’ın Twitter’ı ve Instagram’ı koltuğundan edeceğini belirten Snowden, hükümetlerin vatandaşlarına sansür uygulamak için sosyal medya platformları üzerinde baskı kurduğunu iddia etti. Bu nedenle Edward Snowden merkezsiz sosyal ağların, sosyal medyanın geleceği olduğunu düşünüyor.

“Nostr” Ne Anlama Geliyor?

Nostr ismi, Portekizcede “bizim” anlamına gelen “nosso” ile İspanyolca’daki “nuestro” kelimelerinden türetilmiştir. Nostr aynı zamanda Notes and Other Stuff Transmitted by Relays’in kısaltmasıdır.

Nostr’ı ilk benimseyen ünlü isimler arasında Jack Dorsey, Vitalik Buterin, Edward Snowden ve kripto para savunucusu Senatör Cynthia Lummis yer alıyor. Öte yandan geride bıraktığımız yıl Twitter’ı satın alan Elon Musk ise Nostr’a pek sıca bakmıyor. Bu nedenle Elon Musk, Twitter’da Nostr veya Mastodon gibi Twitter rakiplerini tanıtmayı amaç edinmiş hesapları yasakladı. Sonrasında Elon Musk bu konuda geri adım attı.

Nostr’a Nasıl Kayıt Olunur?

Sadece birkaç tıklamayla Nostr hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Nostr hesabı oluşturmak için Web’de Snort’u, Android ve iOS cihazlarda ise Plebstr’ı kullanabilirsiniz.

new account

Nostr hesabı oluşturmak için Snort.social adresine gidin ve “Create Account” seçeneğine tıklayın.

Bir sonraki adım, oluşturulan anahtarları güvenli bir yere kaydedin. Anahtarlarınızı kaydettikten sonra kayıt işlemlerine devam edebilirsiniz.

creating account en

Bu aşamada bir avatar ve takma ad ayarlayabilirsiniz. Bu kişiselleştirmeleri daha sonra hesap ayarlarınız üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

settings en

İşte hepsi bu kadar!

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala