bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,357.85 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,550.35 1.41%
bnb
BNB (BNB) $ 618.74 5.25%
solana
Solana (SOL) $ 187.86 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.637794 2.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.66432 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217585 1.15%

NFT’ler Hızlı Moda Bağımlılığımızla Mücadeleye Yardımcı Olabilir Mi?

PL2c7MeoeyQdMm3EInx4QtGosfB3 lw93rgx

Tüketim bağımlılığımız iklim krizini mi yönlendiriyor? Doğal kaynaklarımızdan yapılan ürünlerle dolu bir dünyada, markalar ve tüketiciler, modayı hızlı tüketmenin etrafımızdaki çevre üzerindeki etkisini daha fazla dikkate almaya başlıyor.

Bireyler olarak tüketici davranışlarımızı değiştirmek bizim için son derece zordur. Aktivistler, tüketicilerin tercihlerini değiştirmelerini ve sürdürülebilir yaklaşımları, yani enerji tüketimini azaltmayı, çevre dostu ulaşım seçeneklerini seçmeyi ve alışveriş alışkanlıkları oluşturmayı tercih etmelerini önerse de, zorlamadan veya ödül vermeden bunları değiştirmek kolay değil.

İsveç’teki nüfusun bir kısmı üzerinde yapılan bir araştırma, insanların çevre dostu alışkanlıkları, bunu yapmak faydalı olduğunda sürdürme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Bunu akılda tutarak, NFT teknolojisi yeni alışkanlıklar edinmemize nasıl yardımcı olabilir? Basitçe söylemek gerekirse, moda endüstrisi ile mevcut ilişkimize bir müdahale görevi görebilirler.

Kötü alışkanlıkları engelleyen müdahaleler, yeni davranışları teşvik edebilir. Bu müdahaleler genellikle kötü davranışlar için cezaları içerir, ancak aynı zamanda iyi davranışlar için teşvikleri de kapsayabilir. Dijital varlıkların gelecek için sürdürülebilir alışveriş alışkanlıklarını teşvik etmede çok önemli bir rol oynayabileceği yer burasıdır.

Moda endüstrisi, aşırı üretimin sonuçlarını fark etmeye başladı mı?

fast fashion

Çalışmalar, moda endüstrisinin mevcut durumu hakkında farkındalığı artırmanın, çevre üzerindeki etkisini ele almanın anahtarı olduğunu gösteriyor. Her yıl yarım milyon ton mikrofiber plastik okyanusa atılıyor, bu da 50 milyar plastik şişeye eşdeğer bir miktar. Ayrıca, 2030 yılına kadar küresel hazır giyim tüketiminin %63 artarak 102 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Moda endüstrisi, 300 milyondan fazla çalışanıyla oldukça güçlüdür. Bununla birlikte, giysilerin büyük çoğunluğunu üretmek için kullanılan tekstiller, bitki ve hayvan kaynaklarından alınmaktadır. Giyim üretiminde en çok kullanılan kumaşlardan biri olan Polyester, fosil yakıtlardan yapılır ve biyolojik olarak parçalanmaz. Bu da onu gezegen için en zararlı kumaşlardan biri yapar. Yine de, Polyester’in satın alınabilirliği ve üretilebilme kolaylığı, malzemenin değerini hızla artırdı ve ilk keşfedildiği 1940’lardan bu yana hızlı moda endüstrisinin gelişmesine yardımcı oldu.

İklim hedeflerine ulaşmak için tüketim hacmi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Hem markalar hem de tüketiciler, üretilen atık miktarını ve yeni tüketim biçimlerini düşünmeye başlıyor. Hızlı moda, sürdürülebilir üretim ve malzemeleri hiçe saydığı için manşetlere çıkıyor ancak bu davranış hala kabul görüyor. Ayrıca henüz kıyafet satın alma alışkanlıklarımızı da yeniden şekillendirmeye yol açmış değil.

Dünya aşırı üretimin sonuçlarını düşünmek için uyanırken, moda markaları yeni davranış oluşumlarını teşvik etmek ve fiziksel ürünlerden sanal dünyalara geçişe yardımcı olmak için NFT’leri kullanabilir.

Kapitalizm, ortalama tüketiciyi nasıl kazandı?

Tüketim, günlük yaşamın doğal ve gerekli bir bileşenidir. Bununla birlikte, finansal refaha olan bağlılık ve tüketilebilecek ürünlerin çoğalması, tüketimi şimdiye kadar hayal bile edilemeyen bir hızla artırdı. Geçmişte insanlar bazı ürünlerden mahrum kalmış olabilirler, ancak bugün düşük maliyetli ürünler ve gözümüze çarpan sonsuz sayıda renkli aletler bulunuyor.

Ayrıca, davranış araştırması ve tüketici eğilimlerinin daha iyi anlaşılması, gücü sağlayıcının ellerine bıraktı. Evet, bize ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz şeyi veriyorlar ama gerçekten ihtiyacımız olan şey bu mu? Zevklerimiz biriktikçe ve alışveriş yapanlar rafları dolduran yeni ürünlere alıştıkça, aşerme süreci başlıyor ve daha fazlasını istemek neredeyse otomatik hale geliyor.

Web3 teknolojisi, hızlı modanın olumsuz çevresel etkisini nasıl azaltabilir?

2265h921 11 1

Bir endüstri olarak Blockchain, moda markalarının moda tüketimine yönelik sürdürülebilir yaklaşımları benimsemelerine yardımcı olmak için güçlü bir adaydır.

Müşteriler, kısa sürede atılan ve değiştirilen ürünleri satın almak yerine, belirli bir ürünü yenileme ihtiyacı olana kadar veya daha da iyisi, moda markalarıyla yalnızca üretimi içermeyen yeni ilişkiler kurana kadar dijital bir ürün satın alma seçeneğine sahip olabilir. Etkinlikler, sadakat programları, eğitim ve tasarım, şu anda Metaverse’deki en büyük moda markalarından bazıları tarafından keşfedilen bazı sektörlerdir.

Blockchain teknolojisi, moda markalarının hızlı modadan uzaklaşmasına yardımcı olabilir. İlk olarak, şirketler Blockchain’de depolanan verileri kullanarak, hızlı modanın çevre üzerindeki doğal kumaşlar, su kullanımı ve genel etkisi hakkında daha doğru bir resim elde edebilirler. İkincisi, NFT’ler yeni davranış biçimlerini ve tüketimle farklı ilişkileri teşvik etmek için kullanılabilir.

Eko-aktivistler ve hızlı modaya karşı olanlar için asıl zor kısım, tüketicilerin davranışlarını değiştirmelerini sağlamak için verilen mücadeledir. NFT’lerin kullanıma girmesiyle bu mücadele daha az sancılı bir hale geldi.

Doğal kaynaklar endişe verici bir hızla tükenmeye devam ederken, toplumdaki tüketiciler olarak rolümüzü değerlendirmek, günlük düşüncelerimizin bir parçası haline gelecektir. Sürdürülebilir alışveriş seçenekleri sunma söz konusu olduğunda doğayı önemseyen ve liderlik gösteren moda markaları, uzun vadede halkın saygısını kazanacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala