bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,903.12 6.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,272.47 8.84%
bnb
BNB (BNB) $ 509.84 10.54%
solana
Solana (SOL) $ 177.29 12.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585067 4.66%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.60557 10.75%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127942 13.18%

Paylaş

NFT Köprüleriyle Tanışın

NFT Köprüleriyle Tanişin 1

Blokzincir ekosistemini diğer teknolojilerden ayıran en belirgin yanlardan biri tıpkı mevsim geçişleri gibi farklı dönemlerin bu kadar net hissedilmesi. Şu sıralarda da kış aylarını geçiriyoruz. Kimisi buna ayı sezonu diyor kimisi ise inşaa sezonu. “Moonboy” olarak anılan kripto para meraklılarının piyasalardan uzaklaştığı daha çok inşa eden kişilerin kaldığı bu aylarda bir çok mesele yeniden masaya yatırılıyor. Bunlardan biri de NFT’lerin fonksiyonelliği.

NFT konusunun derinliği üzerine ara sıra karalıyorum fakat tekrar hatırlatmak gerekirse özetle şunu söyleyebiliriz. NFT, kripto para meselesinin çok daha ötesinde bir potansiyele sahip. Çünkü dijital kimlik oluşum sürecinde ayakları yere daha sağlam basıyor. Web2 aşamasından küçük bir örnekle bunu anlatayım.

Sosyal medya ile sosyal ağ arasındaki kavramsal fark şudu. Sosyal medyada meselenin merkezinde içerik, sosyal ağda ise meselenin merkezinde kişi profili vardır. Sosyal medya siteleri Facebook’tan önce de yoğun olarak vardı. Ekşi sözlük, Wikipedia vs. Fakat ne zaman Facebook topa girip meselenin merkezine kişiyi koymaya başladıysa internet paradigmasını değiştirmeye başladı. Şimdi kripto paralar ile NFT’leri karşılaştıralım. Kripto paralar sosyal medya siteleri gibi merkeze varlığın kendini koyuyor ve bununla kullanıcı arasında bir bağ kurmuyor. Fakat NFT’lerde gelen sahiplenme hissi, mutluluk, ego gibi duygular merkeze varlığı değil bireyi koyabiliyor. İşte bu yüzden de markaların ve farklı endüstrilerin meseleye dahil olmasını sağlıyor.

Biraz karışık ama gerçekten önemli bir konu bu. İyi güzel. Konumuza dönelim. Peki bu kadar kıymetli olan NFT’lerin fonksiyonelliğini nasıl geliştireceğiz. Bir kişi NFT’ye sahip olduktan sonra bu NFT’nin çeşitli yollarla değerlenmesini de isteyebilir. Hatta “doğurmasını”. İşte bu fonksiyonellik noktasındaki önemli şeylerden biri NFT’lerin zincirler arası transfer edilebilmesi. Çünkü eğer bu sağlanırsa farklı zincirlerdeki potansiyellerden NFT’nin faydalanma şansı olacak.

Bir de bu mu çıktı dediğinizi duyar gibiyim. Çıktı, evet. İnternet endüstrisi baş döndürücü. NFTHashi isimli bir protokol zincirler arası NFT transferlerini hedeflediğini duyurdu. Buradan ( https://www.nfthashi.com/ ) platforma göz atabilirsiniz. 

Aslında zincirler arası varlık transferi yeni bir konu değil. Connext bunu yapıyordu. NFTHashi de Connext altyapısını kullanarak NFT’ler üzerine özelleşmiş durumda.

Zincir transferinin mimarisine aşağıdaki şekilde bakabiliriz. Öncelikle Wrap işlemi yapıyoruz.

NFT Köprüleriyle Tanışın

Burada Xcall denilen çağrıları kullanıyoruz. Bu çağrılara önceki yazımda yer vermiştim.

(https://www.btchaber.com/dappsin-gezgin-kuzeni-xappsa-merhaba/)

Ardından da unwrap işlemini yapıyoruz ve NFT transferini gerçekleştiriyoruz.

NFT Köprüleriyle Tanışın

Peki sonrasında ne olacak ? Aslında buradan metaverse konusunda doğru ilerleyeceğiz gibi görünüyor. Metaverse konusunu araştıran insanların çoğu bir süre sonra şu soruyu sorar. “Peki farklı metaevrenler olursa ne olacak? Bir yerdeki varlığım diğerine geçebilecek mi?” Bu soruyu şu bilgiyle birleştirelim. Metaverse dediğimiz konseptlerin DNA’sını NFT’ler oluşturacak. Yani en küçük parçalarını. Önceki soruyu ve bu bilgiyi birleştirdiğimizde NFT’lerin zincirler arası transferlerinin ne kadar kıymetli olduğunu görebiliriz.

Bu konuda yardımcı olacak “NFT Köprüleri” yakında daha da çok gündemimizde olacak.

btchaber bh logo

Buğra Ayan

Buğra Ayan 1989 yılında Erzurum’da doğmuştur. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilişim Ensitütüsü’nde tamamlamış ve doktora çalışmasına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde devam etmektedir. Evli olan Ayan’ın Bilge ve Gökalp isimli iki çocuğu bulunmaktadır. Yayınlanan Kitaplar İnternet Sırları(2009) Mobil Uygulama Geliştirme(2015) Sosyal Ağlar Tarihi(2016) Girişimcinin Başucu Kitabı(2017) Çocuklar için Python Programlama(2018) Miniklerden Dijital Sorular(2018) Erzurumla Kodluyorum(2018) Eyvah Çocuğum Dijital (2019) Uygulamalarla Artırılmış Gerçeklik (2020) Algorand ile Blokzincir Geliştirme (2021) Covalent API ( 2021 ) Dijital Varlık Sözlüğü (2021) Moonbeam ile Akıllı Kontrat Geliştirme ( 2021 )





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala