bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,619.31 5.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,358.83 7.28%
bnb
BNB (BNB) $ 525.55 10.01%
solana
Solana (SOL) $ 183.30 8.83%
xrp
XRP (XRP) $ 0.594855 4.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.614099 10.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130077 13.23%

Paylaş

NFT 2020 – Bölüm 2

image1 2

Bir önceki yazıya kaldığımız yerden devam etmeden önce bir kez daha nonfungible.com’un Non Fungible Tokens Yearly Report 2020 çalışmasının veri kaynağımız olduğunu hatırlatmak ve kendilerine bu değerli çalışma için teşekkür etmek istiyorum.

1- NFT işlemlerinin Ethereum ağındaki ağırlığı nedir?

2020 yılında 330 milyon ETH işlemi içinde 6.6 milyon işlem ile %2 sadece. Fakat burada nonfungible.com’un düşüncesi NFT işlemlerinin projelerin kendi offchainleri içinde yapıldığı yönünde ağırlıklı olarak. Buna ben de katılıyorum ve konuyla ilgililerin bildiği gibi bu alandaki en büyük platform olan OpenSea’nin alım satım sistemi tamamıyla bu şekilde çalışıyor ve bir işlem olmadıkça (veya iptal edilmedikçe) offchain kullanıyor.

image2 2
Kaynak: Etherscan

2- NFT’nin pazar büyüklüğü, BTC ve ETH’ye kıyasla nasıl değişiyor?

Bu soru NFT alanının coin’lerin fiyat hareketinden bağımsız ne kadar büyüyebildiğine bakmak için. Değerler yıl ortalaması üzerinden ve bence kıyaslamada bir zorluk var. Şöyle ki coin fiyatları her zaman güncel ama NFT fiyatları sadece işlem görenlerden oluşuyor. İşlemler eldeki stokun bir sonraki el değiştirme ortalamasından anlamlı olarak düşük veya yüksekten gerçekleşebileceği için bu veri ancak uzun yılların perspektifiyle anlamlı olacaktır. İlk bakışta gözüken NFT’nin 2018 sonundan 2020 sonuna hem BTC hem ETH’ye göre önemli bir büyüme gösterdiğidir. İşin ilginci bu gelişme ağırlıklı olarak 2019 yılında gerçekleşiyor, 2020 yılı ise coin fiyat (değer) hareketine paralel bir performans gösteriyor NFT piyasası. 2021’de buna bir daha bakalım..

image3 1
Kaynak: Coingecko

3- NFT pazarının alt kategoriler bazında USD bazlı dağılmı nedir?

Burada nonfubigle.com’un birinci el satışları kullandığın anımsatmak istiyorum öncelikle. Detaya bakınca Metaverse denen dijital dünyaların USD 14 milyonla %25, dijital sanatın USD 13 milyonla %24 ve oyunların da %23’lük bir paya sahip olduğunu görüyoruz. 2021 başında koleksiyon ürünleri ve spor tarafının atak yaptığı ve sessiz sakin “utility” tarafının (yani .eth ve .crypto alan adlarının) kullanımının internet tarayıcı entegrasyonlarının sağlanmasıyla sürpriz potansiyeli taşıdığı bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz.

image4 1

4- NFT pazarının alt kategoriler bazında adetsel dağılmı nedir?

Adetsel dağılımda oyun pazarı toplam işlemlerin %47’sini yaparken, sanat pazarı sadece %5’ini yapıyor. USD hacim paylarıyla kıyasladığımızda sanat eserlerinin 1 birimlik işleme karşılık 5 birimlik değer taşıdığını, oyun ürünlerinde bu dengenin 1’e 0.5 olarak gerçekleştiğini görüyoruz.

image5 1

5- Aylık bazda kategorinin USD bazlı değişimi nasıl oluyor?

2020 başında aylık USD 2 milyon – 4 milyon arası birincil piyasa hacmiyle başlıyor yıl. Bunun büyük bir kısmını da dijital gayrimenkul satışları oluşturuyor. Bu arada dijital sanat her ay istikrarlı büyüyerek Ekim 2020 itibarıyla en büyük alt segementlerden biri oluyor. Koleksiyon ürünleri ve gayrimenkul piyasaları yılın ikinci yarısında dalgalanma gösteriyorlar. Oyun piyasası ve spor ürünleri de (NBA Topshot etkisiyle) Eylül 2020’dan sonra hacmini artırıyor.

image6 1

6- Kategori bazında hangi projeler öne çıkıyor?

Kategorilerde bir kaç projenin liderliği üstlendiği ve pazarların bir yoğunlaşma içinde olduğu görülüyorsa da burada verilerin yıldan yıla büyük değişiklik gösterebileceğini dikkate almak gerekiyor. Merak edenleri rapora bakmaya davet ediyorum. Bu yazı için bir kaç örneği aşağıda alıntıladım.

image7 1

image8 1

image9

7- NFT işlemlerinde hangi coinler kullanılıyor?

Yüzde 90 ETH ve WETH kullanılıyor NFT işlemlerinde. ETH’yi DAI takip ediyor %10’un altında bir payla.

image10

8- Birincil ve İkincil piyasa dağılımları nasıl gözüküyor?

NFT terminolojisinde birincil piyasa ürünlerin proje sahibi tarafından kullanıcıya satıldığı anı gösterir. İkincil piyasa ise ürünlerin alıcılarının kendi aralarında yaptıkları işlemlerdir. Bu iki piyasa işlem sayısı açısından da ortalama fiyat bazında da birbirinden farklılaşabilir. Her bir kategorinin bu değişkenler bazındaki davranışları da kendine özgüdür.

Şimdi müsaadenizle son bölüm olarak burada kategori bazlı detaylara bakalım. Sanat piyasasında işlem adedinin %71’i birincil piyasada oluşuyor. Yani sanat piyasası koleksiyonların oluşturulduğu erken bir aşamada. Satışlara baktığımızda ise birincil piyasanın payı %65. Bu da birincil piyasadan alınan eserlerin daha yüksek fiyatla satılabildiği bir ikincil piyasanın da oluştuğunu gösteriyor.

Koleksiyon piyasasına bakınca birincil piyasa adet olarak sanata benziyor %69 ile. Fakat işlem hacmine bakınca işlemlerin %82’si ikincil piyasada oluşuyor. Kısacası koleksiyonlerin önemli bir kısmı elde tutuyor ama ikincil piyasayı satmak için kullananlar da birincil piyasadan aldıklarının üzerinde fiyatlarla satış yapıyorlar.

Oyun piyasasında ise satış adedinin %75’i ikincil piyasadan geliyor, satış hacminin de %69’u ikincil piyasadan. Kısacası oyun piyasası olgunlaşmış ve kullanıcıların yoğun şekilde elden elde sattığı ürünlerden oluşuyor.

Dijital gayrimenkul piyasası adet bazında %65 ile birincil piyasa arzıyla başlıyor ama işlem sayısı elde tutanları düşünce aktif satıcılarla oldukça azalarak ikincil piyasa işlem hacminde %70 pay veriyor. Kısacası az sayıda satıcı giriş fiyatının oldukça üzerinde bir ikincil piyasa yaratıyorlar.

image11

image12

image13

image14

NFT 2020’yi burada üç noktalıyoruz, zaman zaman bu konuya geri döneceğiz, veriler için faydalandığımız kaynağın nonfunible.com olduğunu tekrar hatırlatarak buraya kadar okuyanlara teşekkür ediyorum.

btchaber bh logo

Hulki Okan Tabak

Hulki Okan Tabak 1992'de Robert Kolejden mezun oldu, ardından Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi ve Bilgi Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansı yaptı Çeşitli finans kuruluşlarında çalıştıktan sonra 2002 - 2017 döneminde Girişim Sermayesi alanında fon yöneticisi olarak çalıştı. Bu dönemin önemli bir kısmında İş Girişim Sermayesi ve AIG Capital Partners bünyesinde aralarında Mars Sinema, Step Halı, For You, numnum ve Radore gibi şirketlerin de olduğu yatırımlarda görev aldı. Yatırımların finansal süreçleri dışında yönetim kurulu üyeliği ve icra kurullarında yer alarak portföy şirketlerinin stratejik ve operasyonel süreçlerine de dahil oldu. 2018 sonrasında, girişim sermayesi dönemindeki erken aşama ve teknoloji işlerine odaklanma kararına paralel olarak farklı şirket ve projelerde danışmanlık görevleri üstleniyor. Finansal Teknoloji alanında en heyecan verici işlerin Kripto Para ve Blok Zincir etrafında yapıldığı düşüncesiyle bu konuda bilgi sahibi oldukça Medium'da yazılar yazdı. 2017'den itibaren fotoğraf konusundaki, okul yıllarından devam eden, çalışmalarını farklı kanallardan paylaşıma açtı. Google Books üzerinden yazdığı kısa yazıları ve fotoğrafları kitaplaştırarak yayınladı.Hulki Okan Tabak, Bitcoin'in kendi başına büyük bir adım olduğuna ve bu heyecan verici ekosistemin hayata geçmesinin zeminini hazırladığına hayal kurmadan ayakları yere basılı olarak inanıyor. Geçirdiği onca badireden sonra Kripto Paraların ve onların da ötesinde yeni kullanım alanları açan Blokzincir'in, Büyük Teknoloji Şirketleri'nin bireyin aleyhine bozmaya başladığı güç dengesinde anlamlı bir eşitleyicilik rolü olabileceğini düşünüyor. Her işin Blok Zincire uygun olmadığını ama bazı şeylerin tam uygun olduğunu ve Bitcoin'in bu sistemi destekleyecek sahipsiz, kurallı ve merkeziyetsiz finansal köşetaşı olduğu heyecanıyla geleceğe katkıda bulunmaya gayret ediyor.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala