bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,993.15 0.70%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,081.71 0.45%
bnb
BNB (BNB) $ 559.23 1.63%
solana
Solana (SOL) $ 143.17 2.06%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504053 0.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469035 2.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152147 0.74%

Neden Sadece 3 Maaş?

erkan oz

Perşembe günü tüm ulusal ve uluslararası basın yeni seçilen New York Belediye Başkanını konuşuyordu. “Eric Adams, şehri Bitcoin Merkezi haline getirmeyi vadetti kazandı” şeklinde haberler vardı. Bir konu daha işleniyordu onu yazının sonunda yorumlayacağım.

Öncelikle bakalım: Bir belediye kriptoparalardan nasıl yararlanabilir?

Belediyecilikte Bitcoin vb. kriptopara kullanmanın öncüsü Miami Belediye Başkanı Francis Suarez’di. Suarez önce Bitcoin’i onayladığını açıklayan ilk belediye başkanı olarak dikkat çekti. Basında bolca kendisinden söz ettirdi. Arkasından bir kriptopara şirketi ile anlaşarak şehirde oturanlara kendi bilgisayarlarında madencilik yapma imkanı tanıdı. Miami sakinleri %30’unu belediyeye bağışlayarak bilgisayarlarında kriptovarlık üretmeye başladı. Şimdiye kadar belediye buradan 7 milyon dolar ek gelir elde etti. Suarez bu miktarı gelecek yıl 60 milyon dolara yükseltmeyi hedefliyor. İlerleyen yıllarda ise amaç kent sakinlerinin vergi ödemesini tamamen ortadan kaldırmak.

ABD’nin Missouri Eyaleti’ndeki Cool Valley şehirinin belediye başkanı Jayson Stewart ise tüm kent sakinlerine Bitcoin dağıtmak için para topladığını açıklamıştı. Projesinin, beklentinin üzerinde destek gördüğünü kaydeden Stewart, her vatandaşa 1000’er dolarlık Bitcoin vermeyi planladıklarını belirtti.

Peki Türkiye belediyeleri bu konuda ne yapabilir? Konya Belediyesi kendi kriptoparasını çıkarmak üzere bir proje yürütüyordu. Ancak daha sonra ülkemizde kriptovarlıkların ödemelerde kullanılması yasaklandı. Böylece bu proje de büyük ihtimal rafa kalkmış oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin blokchain üzerinde projeleri var. Ancak henüz kriptoparalar alanında bir çalışma yaptıklarını duymadım.

Türkiye’de bazı belediyelerin çeşitli atıklardan elektrik üreten kendi santralleri var. Bu santrallerin hemen yanına kriptovarlık madencilik tesisleri kurulabilir. Böyle bir projede yakıt bazen bedava, madencilik tesisinin kurulacağı arazi bedava. Bu tesisler, özellikle yükseliş sezonlarında, belediye için büyük gelir kaynağı haline getirilebilir.

Belediyeler çeşitli teşviklerden yararlanıp özellikle güneş ve rüzgâr gibi ülkemizde bol olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan santraller de kurabilir. Normalde belediye için karlı olmayan bu yatırımlar kriptovarlıkların yükseliş sezonlarında yapılacak madencilikle çok karlı olabilir. Böylece ülkemizin çevreci enerjiye geçişi de hızlandırılabilir.

Belediyeler yine özellikle gençler için ücretsiz blokchain yazılımcısı yetiştirme kursları açabilir. Bugün bir blokchain yazılımcısı 5 ila 10 bin dolar aylık maaş ile çalışabiliyor. Genç işsizliğini bitirme ve ülkeye ciddi bir döviz kaynağını sağlama konusunda bu tip projeler çok önemli olacaktır.

Tabii ki her belediye kendi kasasına 5-10 yıl vade ile kriptopara alıp koyabilir. Belediyeler nakit varlıklarının %5 ila %10’u ile bu yatırımları yaparsa inanılmaz kaynaklar oluşturabilir.

Daha bir sürü fikir akla gelebilir. Belediyeler bu konularla mutlaka ilgilenmeli! Hem milyonlarca dolarla yapamayacakları ulusal ve uluslararası tanıtımı gerçekleştirebilir hem de kendileri için maddi-manevi son derece faydalı sonuçlar elde edebilirler.

Gelelim yazının başında bahsettiğim ikinci konuya: Bütün dünyada basın haber yapmış. New York Belediye Başkanı Eric Adams ilk üç maaşını Bitcoin ile alacakmış. E, iyi süper! Ama birader neden sadece ilk üç maaş. Bu kadar haber okudum bu konuyu soran bir tane insan yok. Sordular sa da ben denk gelmedim.

Acaba yeni Başkan Adams yükseliş sezonu bitene kadar mı Bitcoin olarak maaş alacak? Bu ihtimal bana Kemal Sunal’ın ‘Korkusuz Korkak’ filmini hatırlattı. Mülayim bir yanlış anlama ile çok az ömrü kaldığını zannetmektedir. Piyangodan kendisine çıkan paranın üzerine bir o kadar daha da borç alır, umumi tuvalet yaptırır. Ama borç yedi ay vadelidir. Mülayimin kalan ömrü ise altı aydır. Yani burada Mülayimin kalan ömrü ya da Eric Adams’ın Bitcoin ile maaş alacağı ay sayısı, yükseliş sezonunun bitmesi için geri kalan zaman mı? Büyük ihtimalle değil ama bunu düşünmek yine de eğlenceli.

Başkan Adams, Ocak ayında göreve başlıyormuş. Şimdiden hayırlı olsun…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala