bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,652.32 0.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,159.17 0.50%
bnb
BNB (BNB) $ 616.25 2.10%
solana
Solana (SOL) $ 146.74 2.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.530091 1.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4733 1.25%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152227 0.93%

Metaverse ve Hayatımıza Etkisi

LfIWgEvv7eQxowzxo2fYPBh2gAo1 3kb3qxd

Metaverse yoluna  devam ediyor ama gerçekten bunu umursayacak mıyız? Facebook’un kendi Metaverse’sini oluşturduğunu ve çok sayıda oyun Metaverse’sinin ortaya çıktığını biliyoruz. Peki ya bir oyuncu değilseniz? Bu gelişme sizi herhangi bir şekilde etkileyecek mi? Ya da başka bir deyişle, Metaverse bir devrim mi yoksa heyecanı sona erdiğinde unutulacak başka bir moda mı?

Peki, Metaverse Nedir ve Nasıl Bir Etkisi Olacak?

LfIWgEvv7eQxowzxo2fYPBh2gAo1 u493qoy

Wikipedia, Metaverse’yi “sosyal bağlantıya odaklanan 3D sanal dünyalar ağı” olarak tanımlıyor. Bunu sanal bir dünya olarak da tanımlayabiliriz. Ancak bu henüz tam olarak gerçekleşmedi, teknolojimiz tam bir Metaverse deneyimi sunacak kadar gelişmiş değil. Zamanı geldiğinde muhtemelen bir Matrix içinde yaşıyormuşuz gibi bir Metaverse deneyimleyebiliriz.

Şimdiden bunları konuşmak zor çünkü teknolojik gelişmeler bazen beklenmedik dönüşler yapabiliyor. Yine de bir şeyden eminiz ki, on yıl sonraki Metaverse, şimdi Metaverse dediğimiz şeyden önemli ölçüde farklı olacaktır.

Ama yine de, neye benzeyebilir?

Gerçek bir Metaverse, kesintiler ve duraklamalar olmaksızın bir dünyalar ağı olacaktır. Metaverse’ten ayrılmadan, bir dünyadan diğerine geçilebileceğiz.

Bu gelişim aşamasına ulaşmak için bilgisayarlarla farklı bir iletişim düzeyine geçmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Klavye, fare, dokunmatik yüzey, ve dokunmatik ekranlar geçerliliğini yitirecekler. Kişiler harici kontrol elemanlarından, dahili kontrol elemanlarına geçiş yapacaklardır.

Ayrıca, bir Metaverse, kullanıcıların, işletmelerin ve bireylerin ekonomik faaliyetlere serbestçe katılabilecekleri açık bir pazar olacaktır. Bu noktada birçok kişi tökezliyor. Sanal dünyada hangi ekonomik faaliyetler olabilir? Ek olarak, gerçek hayatta üretim, sosyal yaşam, eğitim gibi tüm endüstriyel ve sosyal sektörler ne olacak?

Metaverse Üretim Süreçlerini Değiştirecek

Üretim şirketleri halihazırda üretim tesislerinin dijital ikizlerini oluşturarak enerji ve ham madde kullanımını azaltıyor. Şimdilik, bu tip uygulamalar sınırlıdır. Yeni iş akışlarını daha fazla uygulamak ve süreçleri optimize etmek için gerçek zamanlı verileri yakalamak ve analiz etmek için kullanılırlar.

Zamanla, dijital ikizler, iş yapmanın yeni yollarını test edecekleri kendi Metaverse’lerini öğrenebilecek ve oluşturabileceklerdir. Şirketlerin üretkenliği korumasını ve yeniliği teşvik etmesini sağlayacaktır.

Metaverse Öğrenme Şeklimizi Değiştirecek

Eğitim için, Metaverse sonsuz fırsatlar sunar. Sanal ve artırılmış gerçeklik gibi Metaverse unsurlarıyla geliştirilmiş bir tür eğitim ortamı, şu günlerde hayal edilen bir konsept. Ancak gelecekte öğrenciler, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın herhangi bir eğitim ortamına girmek için avatarlarını kullanabilecekler. Öğrenciler Metaverse eğitim ortamlarına uzaktan geçiş yapabilecek, bilgi alışverişinde bulunabilecek, geri bildirim alabilecek, veri depolayabilecek ve çalışmalarla ilgili tüm faaliyetleri doğru ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilecek.

Çalışanlar, potansiyel olarak ölümcül veya maliyetli hatalar yapmaktan korundukları gerçekçi bir ortamda yeni beceriler edinebilecek ve mevcut becerilerini geliştirebilecek.

Metaverse Sağlık Sektörünü Değiştirecek

Metaverse, sağlık sektöründeki en dönüştürücü faktörlerden biri olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle önde gelen birçok hastane şimdiden bir Metaverse’nin sanal dünyasında yer ediniyor. Metaverse pazarındaki küresel sağlık hizmetinin 2030 yılına kadar 5.373 milyon dolara ulaşması ve yıllık bileşik büyüme oranının %48,3 civarında artması bekleniyor.

LfIWgEvv7eQxowzxo2fYPBh2gAo1 a0a3q8z

Uzaktan teşhis ve temel kontrollerden, uzaktan cerrahi yardıma kadar, olanaklar sınırsızdır. Gelecekte, Metaverse’nin şu anda tedavi edilemeyen zihinsel bozuklukları ve fiziksel durumları tedavi etmek için kullanılabileceğini bekleyebiliriz.

Peki Diğer Etkileri? Tahmin Etmek Zor

Metaverse tarafından büyük ölçüde etkilenecek veya tamamen değiştirilecek olan sektörler sadece yukarıda bahsedilenler değildir. Bu teknoloji hayatımızın her alanına nüfuz edecek ve etkisini tahmin etmek epey zor olacak. Ancak kesin olan bir şey var ki, dünya artık eskisi gibi olmayacak.

Peki Ya Zorluklar?

Herkes Metaverse’nin faydalarından bahsederken, getireceği zorluklara da değinmemiz gerekiyor.

Kimlik Sorunları

İnsanlar, kendisinin gerçekten kendileri olduğunu nasıl kanıtlayabilecek? Herkes istediği türden, birkaç tane avatar oluşturabilecek ve diğer insanları taklit edebilecek. Bu zorluk, yeni kimlik doğrulama yöntemleri geliştirilerek çözülebilir. Şimdilik bunun nasıl yapılabileceği tam olarak belli değil.

Veri Güvenliği

Şirketler şu anda bile verilerini güvende tutmakta zorlanıyor. Metaverse’yi geliştirmemiz sonucunda bu görev daha karmaşık hale gelecektir. Metaverse’de kişinin verilerini ve mülkünü korumanın yeni yolları oluşturulacak ve muhtemelen bunu yapmak için kullanıcıların şu anda olduğundan daha fazla veri sağlamaları gerekecek.

Para Birimi ve Ödemeler

Geliştirilip uygulandıktan sonra Metaverse’nin sahip olduğu alan çok büyük olacaktır. Yeni bir kripto para birimi ile birleşik bir ödeme sistemi gerektirecektir (muhtemelen mevcut kripto da bu amaç için benimsenecektir).

Metaverse Regülasyonu

İnsanlar Metaverse’e yaygın olarak kullanmaya başladığında, bir regülasyon sorunu ortaya çıkacaktır. Oldukça merkezi olmayan, denetlenmeyen bir ortamda kullanıcılar manipülasyon, şiddet ve ayrımcılığa karşı nasıl korunacak? Veya bir Metaverse dünyasında hangi faaliyetler suç olarak kabul edilecek ve nasıl cezalandırılacak? Bunlar gibi birçok sorunun henüz bir yanıtı yok.

Kapanış

Metaverse, doğru bir şekilde uygulanırsa muazzam bir potansiyele sahiptir. Başlangıçta, kendisini kaosa ve anarşiye boğmasını istemiyorsak, oldukça düzenli bir sistem oluşturmamız gerekiyor. Ancak zamanla, kullanıcıları tarafından yönetilen, tamamen merkezi olmayan bir Metaverse’yi hayal etmek zor değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala