bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,421.80 0.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,216.08 0.25%
bnb
BNB (BNB) $ 609.05 0.89%
solana
Solana (SOL) $ 156.51 0.04%
xrp
XRP (XRP) $ 0.549659 1.84%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.502085 3.61%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160322 0.86%

Metaverse Arazilerinin Değeri Nasıl Anlaşılır?

the sandbox sale

Blockchain teknolojisi, işlevleriyle çeşitli fikir ve projelerin tanıtımını yapmakta çok etkilidir. Bu mükemmel teknoloji, finans, lojistik, sanat, eğlence, spor, oyun ve çok daha fazlası gibi birçok sektörde önemli başarılar kaydetti.

src 600x338metaverse nedir nasil alinir en populer metaverse coin projeleri

Metaverse Nedir?

Metaverse; sanal evren, yani insanların sanal dünyayı keşfedebilecekleri, fantezilerini deneyimleyebilecekleri ve coğrafi konumlarından bağımsız olarak bunları gerçekleştirebilecekleri sanal bir dünya veya ortamdır. Sadece bu da değil, Metaverse kurumsal organizasyonların çeşitli seminerlerini, konferanslarını, sempozyumlarını ve daha fazlasını yürütmeleri için mükemmel bir araçtır. Diğer birçok blok zinciri projesi gibi, Metaverse de kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bir boşluğu doldurur ve diğer blok zinciri tabanlı projelerin işlevlerini güçlendirir.

Tüm blok zinciri tabanlı projeler arasında Metaverse, önceki diğer projelerle olan ara bağlantıları nedeniyle biraz daha özel görünüyor. Metaverse’de insan kişiliği olarak kullanılan avatarlar, kripto para birimleri ile satın alınan veya takas edilen bir NFT’dir (tokenize edilmiş dijital sanatlar veya nesneler). Metaverse’in potansiyel kullanım alanları, daha fazla işlevsellik keşfedildikçe sonsuz görünüyor.

Gerçek dünyaki gayrimenkullerde arazi mülkiyeti, endüstriyi büyük bir servete doğru yönlendiren önemli bir varlıktır. Gerçek dünyada olduğu gibi arazi yatırımcılığı, potansiyel kullanım durumları nedeniyle Metaverse için de karlı bir seçenek olmuştur. Bu arazi parselleri, NFT olarak satın alınabildikleri için yatırımcılarına oldukça büyük bir yatırım getirisi sağlayabilir ve aynı zamanda bu arazilerin ikincil satışlarında telif hakkı talep edebilir. Ayrıca kiralama ve henüz keşfedilmemiş diğer ekonomik kullanım durumları yoluyla yatırımcılarına pasif gelir kazandırabilirler.

Siz de bu sanal arazilerin değerini nereden aldığını merak ediyor musunuz?

Pekala, Metaverse arazileri hakkındaki merakınızı hafifletecek bir cevabım var.

5dfb67b548da980a07b6efe55060080ec2f45b8d 1073x704 1

Metaverse’de Araziler Nasıl Değerlendirilir?

Doğal dünyamızda, araziler büyüklüklerine, konumlarına ve kullanım durumları gibi diğer ekonomik faktörlere göre değerlenir. Gerçek dünyada olduğu gibi, genel olarak arazilere ve gayrimenkullere değer belirlemek için kullanılan aynı faktörler, sanal alandaki araziler için de geçerlidir. Sanal araziler, ilgili konumlarına, boyutlarına ve faydalarına göre değerlenir. Aşağıda bu faktörlerin Metaverse’deki arazilerin değerini nasıl belirlediği anlatılmaktadır.

Arazi Genişliği ve Boyutu

Metaverse arazi genişliği ve boyutu, bu tür arazilerin toplam değerine doğrudan etki eder. Ayrıca, 16m x 16m’lik bir sanal arazinin, diğer faktörler eşit olmak üzere, 12m x 12m ile aynı değere sahip olmayacağını tahmin edersiniz. Yani arazi büyüklüğü Metaverse’deki değeriyle orantılıdır. Büyüklük ne kadar artarsa olursa, fiyat o kadar yüksek olur.

Arazinin Konumu

Geleneksel gayrimenkullere benzer şekilde, Metaverse’deki arazinin konumu da hayati önem taşımaktadır. Zengin şehirlerdeki arazilerin diğer daha az lüks olan bölgelere göre daha değerli olması gibi, stratejik olarak büyük merkezlere veya büyük markalara yakın konumdaki araziler genellikle onlardan uzakta veya izole edilmiş diğerlerinden daha değerlidir. Örneğin, Decentraland’deki The Sandbox Haritasına veya Genesis Plaza’ya daha yakın olan araziler, onlardan uzakta olan diğerlerine göre daha değerlidir çünkü bu ikisi Metaverse’de aktif konumlardır. Ayrıca Metaverse’deki Adidas, Nike, Gucci, Coca-Cola, Walmart, Samsung, Hyundai, Louis Vuitton vb. gibi önemli markalara daha yakın olan araziler, onlara uzak arazilerden daha değerlidir. Bir arsa onlara ne kadar yakın olursa değeri o kadar yüksek olur.

Seçime bağlı olarak, plajlar gibi rağbet gören doğal manzaralara yakınlık da bu tür peyzaj çevresi içindeki arazilere değer çekebilir.

Arazinin Getirdiği Fayda

Arazinin getirdiği fayda, Metaverse’deki arazi parsellerine değer veren başka bir faktördür. Kayda değer bir yatırım getirisi için bu tür arazilerde nelerin geliştirilebileceğinin bir işlevidir. Genel olarak, ‘fayda’ dediğimiz kavram, Metaverse’e (araziler ve diğer Metaverse nesneleri) değer sağlayan ana faktördür. Arazi sahiplerinin/yatırımcıların arazilerine ilişkin ekonomik mimarisi ile ilgilidir. Bir yatırımcı olarak halka açık etkinlikler, sanal mağazalar, perakende satış mağazaları vb. için bir çatı olarak gayrimenkullerinizi geliştirebilir ve bunları kullanıcılara kiralayabilirsiniz.

Bu arazilerin konumlarına göre nasıl değerlendiğini de belirleyen çeşitli sanal arazi kullanım seçenekleri vardır. Bunların bir kısmı da şunlardır:

1- Sanal Oyun

metaverse nedir nasil alinir en populer metaverse coin projeleri140595 112

Play-2-Earn (P2E) oyunları Metaverse’i daha fazla yardımcı programa teşvik eden öncülerdir. Araziler, Metaverse üzerinde kullanıcıların oyun oynayabileceği ve kazanabileceği bir oyun ortamı olarak geliştirilebilir. Bir oyun platformu olan Atari, Sandbox’ta arazi satın aldığında bu inisiyatifi aldı. 26 Eylül 2022’de perakende devi Walmart, Roblox’ta (başka bir Metaverse oyun platformu) “Walmart Land” ve “Walmart’s Universe of Play” ile Metaverse’e girişini duyurdu.

2- Sanal Mağazalar

x1080

Sanal mağazalar, malların satın alınabileceği fiziksel mağazalara benzer, ancak sanal mağazalarda çoğunlukla sanal ürünler ve mallar satılmaktadır. Bu ürünler, ayakkabı, şapka, gözlük, giyim vb. gibi moda aksesuarlarını içeren NFT’ler olarak mevcuttur. Samsung, Nike, Adidas, Gucci, DKNY ve diğer birçok markanın mağazaları zaten çeşitli metaverse platformlarında bulunmaktadır.

3- Eğlence

6239a2967a3bbdb768553b7b JPM metaverse blog image 2

Sanal bir dünya olarak Metaverse ayrıca bir eğlence platformudur. Metaverse’de, özellikle müzik endüstrisi patlama yaşıyor; Travis Scott, Ariana Grande ve Marshmello gibi sanatçılar, bir metaverse platformu olan Fortnite’ta ayrı ayrı performans sergilediler. Roblox’ta (başka bir metaverse platformu), Soccer Mommy ve David Guetta ayrı ayrı performans sergilediler.

Sonuç

Sanal araziler, değerlerini konum ve büyüklük gibi diğer faktörlerin yanı sıra esas olarak hizmetlerinden alır. Bu, yakın gelecekte sanal alanlara değer katmaktan sorumlu başka faktörlerin olmayacağı anlamına gelmez; Metaverse, dinamik eğilimlere duyarlı dijital bir dünyadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala