bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,430.99 2.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.96 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 607.63 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 144.86 5.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519227 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467445 2.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14964 3.72%

Merkle Tree Nedir?

merkle tree

Merkle tree, blok zincir verilerini en verimli ve güvenli şekilde kodlamak için oluşturulmuş bir yapıdır. Kripto para piyasasında merkle ağacı, blok zincirindeki hash fonksiyonu ile yapılan işlemlerin özetini içeren bir veri yapısını ifade etmektedir. “İkili karma ağaçlar” olarak da adlandırılırlar.

Merkle ağacı; blok zincirindeki işlem bloklarının kolay ve verimli bir şekilde doğrulanmasında yardımcı olur. Merkle ağacı kavramı, açık anahtar kriptografisi üzerine çalışmalarıyla tanınan bilgisayar mühendisi Ralph Merkle tarafından 80’lerin başında ortaya atılmıştır.

Merkle ağaçları diğer adıyla hash ağacı, bilgisayarlar arasında bulunan ve taşınabilen bütün verileri doğrulama amacıyla kullanılabilir. Günümüzde merkle ağaçlarının temeldeki kullanımı, eşler arası bir ağdan çeşitli eşlerden sağlanan veri bloklarının kusursuz ve orijinal olarak alınmasını ve hatta ağda yer alan diğer eşlerin sahte içerikli bloklar göndermediğini kontrol etmektir. Merkle ağaçlarının güvenilir veri işlem sistemlerinde kullanılması için önerilerde bulunmaktadır. Merkle ağacı ayrıca hash şifrelemede de kullanılmaktadır.

merkle tree

Merkle Tree Nasıl Çalışır?

Çok sayıda veriyi bünyesinde tutarak, verilerin yapısını ve bilgilerini açığa çıkarmadan doğruluğunu kanıtlayan bir karakter dizisine dönüştürür. Bu sayede verilerin tamamını güvenle saklayarak erişime açar.

Bir verinin nasıl güvenilir şekilde saklanacağı konusunda yönlendirme ve hash şifreleme yapar. Bu yüzden hash ağacı olarak da tabir edilir.

Ağacın en tepesinde ana hash yer alır. P2P formatında bir dosyanın güvenilir bir kaynaktan alınması için en verimli hash devreye girer ve güvenli kaynağı önerir. Bunu bir karakter dizilimiyle yaparak güvenlik düzeyini yüksek tutar. Herhangi bir sorun ya da tutarsızlık olduğu takdirde de hash, doğru veriyi sunmak adına talep göndermeye devam eder ve tüm bu işlemleri yüksek bir hızda gerçekleştirir. 

Merkle Tree Bitcoin’de Neden Kullanılır?

Bitcoin blok zincirindeki blokları doğrulamak isteyen madencilere işlem kolaylığı sağlar.  Bitcoin blok zincirindeki madenciler hash fonksiyonunu çalıştırarak blokları doğrularlar.  Bitcoin blok zincirinde veriler sıralanarak, merkle ağacına yerleştirilir. Sonrasında ise algoritma hash fonksiyonları ile çalışarak kök hash elde edilir. Elde edilen kök hash, daha sonra yapılacak madencilik işlemlerinde de kullanılabilir. Bu sayede, madenciler tüm blokları hash etmek yerine sadece kök hash’ı hash ederek işlemlerine devam edebilirler. Merkle ağacı, Bitcoin dışındaki kripto para birimlerinin blok zincirlerinde de çözümler sağlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala