bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,118.79 0.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,535.37 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 616.71 5.79%
solana
Solana (SOL) $ 185.41 0.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62793 1.29%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.654687 1.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214862 0.44%

Mehmet Şimşek, Kripto Paralara Nasıl Bakıyor?

Ekonominin Dumenine Gecen Mehmet Simsek Kripto Paralar Ile Ilgili Neler Soylemisti

Ekonomide yeniden Mehmet Şimşek dönemi başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Şimşek’in tam yetkili olacağı belirtiliyor. Piyasalar, bir süredir Şimşek’in göreve başlaması ile ekonomi modelinde bazı değişimlerin yaşanabileceği fiyatlıyordu. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in ajandasının oldukça kabarık olacağı belirtiliyor. Şimşek’in enflasyon, para politikası, ödemeler dengesi gibi makroekonomik konulara öncelik vermesi bekleniyor.

Diğer yandan Türkiye kripto ekosistemi, Mehmet Şimşek döneminde neler yaşanacağını merakla bekliyor. Türkiye’de düzenleyici kurumlar bir süredir kripto düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Kripto düzenlemesinin hangi aşamada olduğu bilinmiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıllarda kripto para ve Bitcoin ile ilgili bazı görüşlerini paylaşmıştı. Şimşek, Bitcoin ve kripto paralar için balon nitelemesini yaparken, blockchain teknolojisinin çok önemli olduğunu ifade etmişti.

Mehmet Şimşek, Kripto Paralar İle İlgili Neler Söylemişti?

Şimşek, 2017 yılında Bitcoin’in 20 bin doları giden boğa koşusunda Twitter’dan bir paylaşım yapmıştı. 13 Aralık 2017’de yaptığı paylaşımın Şimşek, “Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan Lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir. Bitcoin Surpasses ‘Tulip Mania’ ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2018 yılında katıldığı bir televizyon programında, “Bitcoinle ilgili vatandaşlarımızı uyardım fakat blockchain, bir teknoloji o apayrı bir konu, onu çok önemsiyoruz. Platform üzerinden verimliliği artıracak, dijitalleşmeyi daha hızlandıracak ayrı bir alan. Biz Türkiye’de kripto para anlamında kendimize özgü bir çalışma yapmayı düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bakan Şimşek, Şubat 2018’de NTV’de katıldığı bir programda, kripto paraların Türkiye’de yasal olmadığını belirterek “Para basma meselesi devletlerin işi. Kayıtsız değiliz, ama kripto para konusu karışık bir konu. Türkiye olarak çok detaylı bir şekilde bu konuyu çalışıyoruz” ifadesini kullanmıştı. Aynı yıl CNN Türk’te katıldığı programda da Şimşek, “Kripto paraların akıbetine ilişkin dünyada ortak bir fikir yok. Spesifik olarak kripto para birimleri noktasında biz mesafeliyiz, bunu riskli görüyoruz” demişti.

Mehmet Şimşek, Nisan 2018’de ise CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlamıştı. Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası tarafından hazırlanıp Mehmet Şimşek imzası ile gönderilen yanıtta, “Bitcoin ve benzeri uygulamaların ne olarak sınıflandıracağı konusunda küresel düzeyde halen bir uzlaşıya varılmamıştır. ABD, Çin, ingiltere, Rusya, Almanya, Kanada gibi ülkelerde bu teknolojilere yönelik bazı düzenlemeler getirilmiş olup, bu düzenlemelerde bahse konu teknolojiler emtia, sanal emtia, özel para, parasal hizmet, sanal varlık ve hesap birimi-özel para gibi farklı başlıklar altında sınıflandırılmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala