bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,488.28 0.91%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,152.05 0.51%
bnb
BNB (BNB) $ 608.62 0.42%
solana
Solana (SOL) $ 144.27 1.27%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524348 0.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468912 0.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151203 0.97%

MASAK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Rehber Yayımladı

masak kripto varlik hizmet saglayicilari icin rehber yayimladi

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için bir rehber yayımladı.

MASAK, “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi” adlı bir rehber yayımladı. Oldukça kapsamlı olan rehberde “Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesine dair yükümlülüklere ilişkin temel esaslar” da yer alıyor. Rehberde konu hakkında şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu kapsamda genel olarak aklama suçundan bahsedebilmek için; öncelikle bir suç işlenmiş olmalıdır. Öncül suç olarak adlandırılan bu suç, gelir elde edilmesini mümkün kılan ve Türk Ceza Kanununda alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suç olarak düzenlenmiş olmalıdır. Örneğin uyuşturucu madde ticareti, resmi veya özel evrakta sahtecilik suçu, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma suçları gibi. Öncül suç sonucunda bir ekonomik değer elde edilmiş olmalıdır. Suç geliri, yasaların suç saydığı fiillerden elde edilen her türlü ekonomik menfaat ve değer olarak tanımlanmaktadır. En son olarak elde edilen değerlerin yasadışı nitelikten çıkarılıp yasal bir kaynaktan elde edilmiş gibi gösterilmesi amacıyla çeşitli eylemler gerçekleştirilmiş olmalıdır. Suç gelirlerinin kaynağını gizlemek veya yasal yollardan elde edinildiği izlenimi vermek amacıyla yapılan her türlü işlem ve fiil ile bu ekonomik değerleri yurtdışına çıkarmak gibi.”

Rehberde, suç gelirlerinin aklanması, terörizm finansmanının önlenmesi, söz konusu suçlarla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi ve mali sistemin suçlular tarafından kullanılmasının önlenmesi için bazı yükümlülükler yer alıyor. Bununla birlikte müşterinin tanınması, gerçek kişilerde kimlik tespiti, tüzel kişilerde kimlik tespiti, müteakip işlemlerde kimlik tespiti vb. yükümlülükler tanımlanıyor. 

Yatırımlar da Tanımlandı

Rehberde yükümlülülerin ihlali söz konusu olduğunda uygulanacak yatırımlara da yer verilmiş bulunuyor:

“Yapılan yükümlülük denetimleri sonucunda, 5549 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre; müşterinin tanınması yükümlülüğü, devamlı bilgi verme yükümlülüğü ve şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlallerinin tespiti halinde, MASAK tarafından kanunda belirtilen miktarlarda ve işlem başına idari para cezası verilir. Uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı; her bir yükümlülük için, ihlalin yapıldığı yıl itibariyle belli bir tutarı aşamaz. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden yılda aynı neviden bir yükümlülük ihlali olması durumunda bu hadler iki kat olarak uygulanır.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala