Makroekonomik gelişmeler Bitcoin’de suyu bulandırıyor

önce yayınlandı

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Bitcoin (BTC) fiyatı hafta başında bir miktar düşüş yaşadı. Lider kripto para böylelikle 60 bin dolar sınırının üzerinde bir kez daha kalıcı olamadı. BTC, söz konusu seviyeyi en son 13 Eylül’de aşmıştı.

Bir kısım analist, Bitcoin’in değer kaybını ABD dolarının zayıflamasına bağlamışken, bu durumun altının rekor seviyelere ulaşmasıyla aynı zamana denk geldiği görülüyor. Diğer bir görüş ise, Bitcoin spot borsa yatırım fonlarına (ETF) yapılan 263 milyon dolarlık giriş ve MicroStrategy’nin 1,11 milyar dolarlık BTC alımının, 13 Eylül’deki artışı desteklediğini savunuyor.

Fed faiz kararı öncesi piyasada puslu hava

Bitcoin fiyatı son üç haftadır 62 bin dolar seviyesinin üzerinde kapanış yapmakta güçlük çekiyor. Bu durum, yatırımcıların daha temkinli hareket etmesine yol açıyor. Fed’in faiz oranlarını düşürüp para politikalarını gevşetmesi beklenirken, traderlar bu gelişme öncesinde risk almaktan çekiniyor.

bitcoin altin

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 18 Eylül’deki toplantısında yüzde 0,50 oranında bir faiz indirimi riskli piyasalar için olumlu olabilir, fakat hisse senedi piyasasına odaklanma, Bitcoin’in momentumunu sınırlayabilir. S&P 500 endeksi, tarihindeki en yüksek seviyeye sadece yüzde 1 uzaklıkta işlem görüyor ve büyük teknoloji firmaları, hisse geri alım programları ile fiyatlarını destekleyen büyük nakit rezervlerine sahip olarak güçlü kazançlar elde ediyor.

Ancak, Fed’in yüzde 0,25 oranında daha temkinli bir faiz indirimi yapması durumunda, riskli piyasalar üzerinde olumsuz etkiler görülebilir. Bu tür bir adım, iş dünyası ve tüketiciler için sermaye maliyetlerini artırarak işe alımları ve harcamaları azaltabilir, bu da şirket gelirlerini ve gayrimenkul piyasasındaki şartları daha da kötüleştirebilir.

Bitcoin’de Çin riski

Çin’in ekonomik büyüme hızının yavaşlaması ise yatırımcılar ve Bitcoin fiyatı için endişe yaratıyor. 14 Eylül’de açıklanan verilere göre, Çin’de Ağustos ayında perakende satışlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 2,1 oranında artış gösterdi. Bu oran, önceki aylarda yüzde 2,7 olarak gerçekleşmişti. Ayrıca, Çin’in sanayi üretimi de Ağustos ayında yüzde 4,5 oranında artarken, Temmuz ayında ise bu rakam 5,1 olarak kaydedildi.

Cornell Üniversitesi’nden uluslararası ticaret ve ekonomi profesörü Eswar Prasad, CNBC’ye verdiği demeçte, “Emlak fiyatları ve iç talep ile ilgili uzun vadeli sorunlar pek iyi görünmüyor” şeklinde yorum yaptı. Prasad, Çin ekonomisinin yılın ikinci yarısındaki görünümünün “negatif büyümeye yakın” olduğunu belirtti.

Bu nedenle, Bitcoin’in kısa vadede makroekonomik faktörlerden kaynaklanan risklerle karşı karşıya olduğu söylenebilir.

Bitcoin, durgunluğa karşın parasal genişlemeye giden hükümet müdahaleleri karşısında vatandaşları enflasyondan koruma potansiyeline sahip. Ancak, belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların genellikle kısa vadeli ABD devlet tahvilleri, altın ve nakde yöneldiğini de unutmamak gerekli.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Tether, stablecoin’lere hükmediyor: Pazar payı dörtte üçe ulaştı

Tether, ABD doları bazlı stablecoin’iyle son iki yıl içinde büyük bir benimsenme kazandı ve şu anda stablecoin pazarının büyük bir kısmını elinde tutuyor. Token Terminal’in verilerine göre, Tether’in USDT token’ının pazar payı bu süre zarfında yüzde 20 oranında artış gösterdi ve şu anda tüm stablecoin piyasasının yüzde 75’ini oluşturuyor. On-chain veri platformu, 16 Eylül’deki bir ...

Bağlantıyı kopyala