Litecoin Nedir?
Litecoin, Bitcoin gibi merkezsiz para olarak yorumlayabiliriz. Üstünde herhangi bir uygulama geliştirilmeyen Litecoin’in tek farkı, madencilikte CPU ve GPU kullanması ve ağda herhangi bir aksiliğin çıkmamasıdır. Bu sayede birçok geliştirici Litecoin’in yazılım mimarisinden faydalandı.
Litecoin’in Özellikleri
Etkin Bir Topluluğa Sahip Olması
Litecoin, forumlar, Telegram grubu, Reddit Sayfası, Twitter kullanıcıları ve IRC FreeNode network kanalları olan litecoin ve litecoin-dev ile birlikte erişimi kolay olan bir topluluktur. Bu sayede sorularınız cevaplanabilir ve katkı sağlayabilirsiniz.
Kaynaklar
Litecoin hakkında kaynaklar ve hizmetleri Litecoin Wiki üzerinden bulabilirsiniz. Ayrıca, Litecoin Block Explorer Charts ile birlikte en son yayınlanmış istatistiklere erişebilirsiniz. Bu sayede analizlerinizi detaylı ve isabetli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak, GitHub üzerinden kaynak koduna erişebilirsiniz.
Açık Kaynak Olması
Litecoin MIT/X11 lisansı ile birlikte herkes tarafından erişilip kullanılabilir yazılım olarak bilinir. Bu da, birçok kişinin Litecoin projesine katkıda bulunması için önemli bir kısım olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, istendiği zaman herkes tarafından denetlenebilir.
Blockchain Altyapısının Olması
Litecoin ağı, muadili Bitcoin’den daha fazla işlem hacmini kaldırabilir. Özellikle daha sık blok oluşturmayı hesaba katarsak, Litecoin yazılımı modifiye edilmeksizin daha fazla işlem gerçekleştirir. Bu sayede satıcılar, ödemeleri daha rahat bir şekilde alabilirler.
Şifreli Cüzdanlar
Cüzdanların şifrelenmesi, cüzdanınızın güvende olmasını sağlar, böylece işle detaylarınızı ve bakiyenizi rahatlıkla görebilirsiniz. Ama cüzdana girmek için şifrenizi doğru girmeniz lazımdır. Bu da, cüzdanların saldırıya uğramasını azaltan güvenlik önlemidir.
Madencilik Ödülü
Şu an madenciler blok başına 12.5 LTC ödül kazanır ve bu ödül 4 yıl (840.000) blok boyunca aynı kalır. Litecoin ağı şu an 84 milyon LTC sınırı vardır.
Litecoin Nasıl Çalışır?
Litecoin’in çalışma prensibini anlamak için, ilk olarak blockchainde bahsetmek gerekir. Blockchain sayesinde, işlem detayları blokların içinde saklanır ve her bir blok birbirine zincir ile bağlıdır. Bilgi zinciri ise Litecoin’in işlem defterinde bulunur.
Blockchain, açık ve dağıtık defter olup işlemleri verimli, kalıcı ve doğrulanabilir şekilde kaydeder. Defterin kendisi ise işlemleri gerçekleştirmek için programlanmıştır.
Blockchain ağındaki bilgiler ise güvenli bir şekilde tutulması için şifreleme teknikleri kullanılır ve kullanıcı bilgileri adres dışında gizlenmiş olur. Ama detaylı ve titiz bir çalışma ile kim olduğu bulunabilir.
Kripto paralar da kullanıcılar tarafından kar elde etmek için çıkarılmış olur. Madenciler ise çıkarma işlemini matematiksel problemleri çözerek ulaşırlar. İlk olarak 25 LTC blok ödülü olan kripto para, 4 yılda bir yarılanır ve 84 milyona ulaştığı zaman çıkarma işlemi tamamen durur.
Litecoin’in Kurucusu Charlie Lee Kimdir?
Charlie Lee, 2011 yılında Litecoin ağını canlı hale getirerek piyasaya sürdü. İlk önce Bitcoin’den (BTC) sonra kripto para oluşturulması gerektiği fikrine kapılan Lee, ilk önce Bitcoin topluluğunda aktif oldu. Sonrasında fikrini hayata geçirmeye kalkışan Lee, Bitcoin’in kaynak kodunu alarak üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirerek ilk önce başka kişiler tarafından da test edilmesine olanak tanıdı. Bu sayede birçok kişi Litecoin’deki hataların farkedilmesini sağladı. Bunun sonucu olarak Lee, Litecoin kodunu düzenleyip herhangi bir aksilik olmadan piyasaya sürdü. Lee, Litecoin’i özelleşmiş madencilik ekipmanlarına karşı dirençli olan Scrypt algoritması ile tasarladı, çıkarılan toplam LTC sayısını 84 milyon ve blok çıkarma süresini 2.5 dakikaya çıkardı. İlk önce sadece bu proje ile uğraşsa da, 2016 yılında Litecoin projesinin yönetiminden ellerindeki LTC’leri satarak projeden ayrıldı. Bunun sonucu olarak Litecoin’in fiyatında ciddi düşüş yaşandı ve Charlie Lee, uzun süre boyunca topluluktan tepki aldı.
Litecoin’in Teknolojisi Nedir?
Litecoin, Bitcoin’in mutabakat algoritması olan iş ispatını (PoW) aldoysa da, ufak değişiklikler sonucu madencilik için Scrypt algoritmasını kullanır. Lee’nin Scrypt algoritmasını kullanarak ayarlanabilir zorluk ile Bitcoin’de karşılaşılan yüksek zorluk seviyeleri sonucu özelleşmiş ASIC cihazlarını kullanışsız hale getirmek için algoritmayı devreye soktu. Bu uzun bir süre Litecoin madenciliğinin daha demokratik olmasını sağlasa da, zaman içinde yükselen zorluk seviyeleri sonucu Scrypt algoritması ile uyumlu ASIC cihazları ile birlikte Litecoin’in madencilik zorluğu karşılanmış oldu. Ama bu durum yine de Litecoin madenciliğinin Bitcoin madenciliğinden daha demokratik olmasını sağladı. Ayrıca Litecoin’in Cardano (ADA) ile birlikte farklı ağlarda etkileşime girmesi, Litecoin’in Cardano ağında çalışmalarına olanak tanıdı ve Litecoin ile Cardano arasında belli bir token ile madencilik aktivitelerinin mümkün olmasını sağladı. Bu sayede Litecoin, farklı ağlarda etkileşime girebilmek için önemli alt yapı oluşturdu.
Litecoin Nasıl Satın Alınır?
Litecoin, ister borsadan isterseniz de borsa dışı işlemler üzerinden satın alabilirsiniz. Eğer borsalardan alacaksanız ilk olarak borsada hesap açmanız gerekir. Ardından doğrulama süreçlerinden geçtiğiniz takdirde alım satım işlemlerini yapabilirsiniz. Borsa dışı işlemler için ise farklı piyasalar üzerinden cüzdanlarınız aracılığıyla işlem yapmanız gerekir. Litecoin’i satın almak için Binance, Coinbase, Kraken, Gemini, BTCTürk ve Paribu gibi borsalardan alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi Kartıyla Litecoin Satın Alma
Kredi kartıyla Litecoin satın almak için ilk olarak borsalardaki kripto al kısmına tıklamanız gerekir. Ardından ödeme yöntemini kartınıza olanak sağlayan para birimi olarak ve alacağınız kripto parayı Litecoin (LTC) olarak seçmeniz gerekir. Sonrasında detayları onayladıktan sonra alım gerçekleştireceğiniz para birimi ile ne kadar alacağınızı kararlaştırmanız ve işlemin ilk ayağını doğrulamanız gerekir. İkinci adımda kredi kartı bilgilerinizi ve faturalandırma adresinizi yazmanız gerekir. Bu aşamada size verilen süre içinde işlemi onaylamanız ve sonraki aşamaya geçmeniz lazım. Sonraki aşamada banka ödeme hattıyla etkileşime girip size yollanan kodu doğru bir şekilde girerseniz işleminizde tek bir adım kalır. Son olarak banka ödemeyi kabul ederse borsadan size mesaj gelir ve cüzdanınızda LTC’lerinizi görebilirsiniz.
Üçüncü Parti Ödeme Araçlarıyla Litecoin Satın Alma
- Kripto para borsasının kabul ettiği ödeme araçlarından birinde hesap açın (üçüncü parti ödeme aracı, ödeme gerçekleştireceğiniz itibari para birimi ile uyumlu olmalı).
- Ödeme aracınızı açtıktan sonra hesabınızı doğrulayın (Doğrulama işlemi birkaç gün sürebilir).
- Ödeme aracınızdaki doğrulama işlemi bittikten sonra hesabınıza ödeme gerçekleştireceğiniz itibari para birimini transfer edin ve borsa hesabınıza aktarın.
- Hesabınıza ödeme yapacağınız itibari para birimini transfer ettikten sonra al sat kısmındaki gelişmiş kısmına tıklayıp işlem çiftlerinden ödeme gerçekleştireceğiniz Litecoin işlem çiftini seçin.
- Alacağınız miktarı seçtikten sonra alım emrini girin. Emir gerçekleştikten sonra hesabınızda LTC’lerinizi görebilirsiniz.
EFT/Havale İşlemleri ile LTC Satın Alma
EFT/Havale işlemleri aracılığıyla LTC satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra borsalar üzerinden alım gerçekleştirebilirsiniz. Borsa ve banka, fonlarınızı kendi borsa hesabınıza aktardıktan sonra bilgilendirme maillerini aldıktan sonra LTC alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz.
Binance Üzerinden LTC Satın Alma
Binance üzerinden Litecoin satın almak için ilk olarak Binance hesabınıza bağlanmanız gerekir. Ama eğer Binance hesabınız yoksa ilk olarak Binance hesabı açmanız gerekir. Hesabı açmak için, ilk olarak isim, soyismi, mail adresinizi ve şifrenizi yazmanız gerekir. Ardından istenen bilgileri yazdıktan sonra borsa hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Ama borsada alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için kimlik doğrulama kısmını geçmeniz gerekir. Burada sizden belli başlı dokümanları yüklemenizi ister ve doğrulama aşamasının ilk kısmını geçtikten sonra kamera ile yüzünüz doğrulandıktan sonra Litecoin alım satımına başlayabilirsiniz. Ayrıca, borsa hesabınız üzerinden güvenlik ayarlarını gerçekleştirmenizi öneririz. Böylece fonlarınızın istenmeyen kişilerin eline geçmesinin önüne geçilmesi kolaylaşır ve istediğiniz zaman fon aktarıp fon çekme işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.
Paribu Üzerinden LTC Satın Alma
Eğer Türk Lirası üzerinden sadece Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsasında LTC satın almak isterseniz, Paribu’yu bu amaçla kullanabilirsiniz. İlk önce Paribu’da hesabınızı açıp kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Paribu’da hesabınızı açıp kimliğinizi doğruladıktan sonra Paribu’da izin verilen seçenekler üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Litecoin Hakkında Merak Edilenler?
Litecoin bir balon mu?
Litecoin dahil olmak üzere kripto paraların tümüne defalarca balon olduğu belirtildi. Ama 2011’den beri piyasa değeri ilk 20’de olan Litecoin, 2016 yılında Charlie Lee’nin projeden elini çekmesi sonucu darbe yedi. Ama yediği darbeden daha güçlü çıkan Litecoin, yatırımcılar için daha cazip hale geldi. Özellikle kripto para projelerinde kuruculardan birinin ayrılması ölümcül bir darbe olduğu düşünüldüğünde, Litecoin’in yıkıcı bir darbeden daha güçlü çıkması sonucu kendisinin balon olmadığını gösterecek kanıta sahip olduğu düşünülebilir. Özellikle kesin olmayan bir geleceğin bizi beklediğini hesaba katarsak şu an balon iddialarının çok erken olduğunu söyleyebiliriz.
Litecoin aldığım Litecoin’lerimi nasıl saklayacağım?
Litecoin’lerinizi hem borsa hesaplarınızda hem de dijital cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Eğer sık alım satım işlemi yapacaksanız borsalar iyi bir saklama aracı olarak kullanılabilir. Ama uzun vadeli yatırım olarak tutacaksanız cihazınızla uyumlu ve güvenli bir Litecoin cüzdanı indirmenizi öneririz. Ardından ise daha yüksek güvenlik amacıyla elinizdeki tüm LTC’leri soğuk cüzdanınıza aktarmanız yatırımınız için en iyi çözüm olur.
Litecoin’lerimi hemen satıp paraya çevirebilir miyim?
Borsalar aracılığıyla elinizdeki LTC’leri satıp paraya çevirmeniz oldukça kolay. Bu işlemi gerçekleştirmek için borsaların kripto sat bölümüne gidip satacağınız miktarı seçmeniz lazım. Sonradan satış emrini verdikten sonra kolayca nakdi borsalardan farklı uygulamalar aracılığıyla çekebilirsiniz.
Litecoin nasıl üretiliyor? Litecoin nasıl kazanılır?
Litecoin de Bitcoin gibi madencilik aktiviteleriyle üretilir. Ama Litecoin madenciliğinin Bitcoin madenciliğinden farkı, sadece CPU ve GPU üzerinden Litecoin çıkarmasıdır. Ayrıca Bitcoin’in toplam arz sınırı 21 milyonken, Litecoin’deki rakam 84 milyondur.
Litecoin birkaç farklı şekilde kazanılır: borsa işlemleri ve ödemeler aracılığıyla. Ödemeler için ilk olarak Litecoin dijital cüzdanına ve ona uygun olarak ödeme altyapısına ihtiyaç vardır. Ödeme altyapısını kurduktan sonra müşterilerden yaptıkları işlem karşılığı Litecoin isteyebilirsiniz.
Borsa işlemlerinde ise kazanmak için birkaç farklı yol vardır: Litecoin alım satımı ve farklı kripto paraları Litecoin ile değiş tokuş yapmak. İlk olarak Litecoin alım satımı yapmak için belli bir miktarda para yatırıp Litecoin almanız gerekir. Sonradan fiyatlar yükseldikçe satmanız ve ardından düştükçe aldıkça elinizdeki Litecoin miktarını artırabilirsiniz. Diğer yöntem ise farklı kripto paraları Litecoin ile değiştirmek. İlk önce elinizde belli bir miktar Litecoin bulunması gerekir. Sonradan farklı kripto paralara bakarak Litecoin ile takas etmeniz lazım. Son olarak elinizdeki LTC’lerin artması için ise aldığınız kripto paranın değerinin LTC olarak arttığı zaman satmanız gerekir. Bu işlemler yapıldığı sürece elinizdeki LTC miktarını kolayca artırabilirsiniz.
Litecoin fiyatı neye göre belirleniyor?
Litecoin fiyatı, ilk olarak piyasadaki gelişmelere göre belirleniyor. Eğer piyasada kullanım oranı yükseliyorsa, firmalar Litecoin’e daha fazla yatırım yapıyorsa fiyatlar artacaktır. Ama Litecoin hakkında belli başlı kişilerin kötü açıklamaları ve aşırı değerleme sonucu düşüşler ise doğal olarak düşecektir. Sonrasında madencilik aktivitelerindeki yarılama süreçleri ve giderek artan madencilik maliyetleri ise fiyatlara yükseltici etkide bulunacaktır.
Litecoin’in ismi nereden geldi?
Litecoin’in ismi, Bitcoin Lite anlamına geldiği için Charlie Lee tarafından Litecoin olarak nitelendi. Böylece Litecoin, Bitcoin’in hafif versiyonunu ima eder.
Litecoin Fiyat Analizi
Coinbase’in verilerine göre Litecoin’in fiyatı şu an 159 folar civarlarında dolaşıyor. İlk gösterge olan hacme baktığımız zaman, 1 aylık grafik bize satışların alışlardan daha fazla olduğunu gösteriyor. İkinci gösterge olan RSI göstergesine baktığımız zaman, son zamanlarda 18 seviyelerinden 40 seviyesine çıkması yüzümüzü güldüren gelişmelerden birisi olabilir. Trading stratejilerinde kullanılan Stokastik RSI’da ise aşırı alım bölgesinde dolaştığını söyleyebiliriz. Ayrıca, 200, 100 ve 50 günlük üstel hareketli ortalama fiyat seviyelerinin üstünde olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle belli bir oranda düşüş bekleyebiliriz. MACD seviyelerine baktığımız zaman, uzun vadede kısa çizginin uzun çizgiyi geçmek için hazırlandığını söyleyebiliriz.
Fibonacci çizgisine baktığımız zaman, Litecoin’in en fazla 152 dolar seviyelerine kadar düşebileceği, ardından 159.6 dolar, 164.56 dolara, 170.89 dolara, 175.86 dolara, 182.19 dolara, 200.46 dolara, 230.03 dolara, 259.6 dolara ve son olarak üst limit olarak belirlenmiş 277.88 dolara kadar ulaşabileceğini gösteriyor.
Litecoin direnç desteklerine geldiği zaman aylık direncin 413.91 dolar olduğu ve aylık desteğin şu an 117.58 olduğunu söyleyebiliriz. Haftalık direnç şu an 176.38 dolar gösterirken destek seviyesinin 163.7 dolar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Ama günlük destek direnç seviyelerine geldiğimiz zaman, direnç seviyelerinin 182.25 dolar ve destek seviyesinin şu an 160.25 dolar olduğunu söyleyebiliriz.
Son 1 aylık grafiğe baktığımız zaman, LTCUSD grafiğinde Bollinger bantlarını uyguladığımız zaman en düşük seviyenin 153.11 dolar ve en yüksek seviyenin 164.34 dolar seviyelerine çıkabileceğini söyleyebiliriz.
Yani Litecoin yılın sonunda 413.91 dolarlık direnci uzun vadede kırabilir ama ilk önce 182.25 doları geçmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Fiyat analizleri yatırım tavsiyesi değildir, bol kazançlar dileriz.