bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,712.27 3.70%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,035.93 1.77%
bnb
BNB (BNB) $ 571.83 2.33%
solana
Solana (SOL) $ 141.79 3.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524277 1.64%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458357 0.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.137386 4.64%

Layer 2 Blockchain Projeleri Neler?

layer 2 blockchain projeleri neler

Bilindiği üzere Layer 2 kavramını kripto para dünyasında oldukça sık duyuyoruz. Bu Layer 2 projeleri, mevcut bir blok zinciri sisteminin üzerine inşa edilen ikincil bir çerçeveyi veya protokolü ifade eder. Bu protokollerin temel amacı, büyük kripto para ağlarının karşılaştığı işlem hızını ve ölçeklendirme zorluklarını çözmek. Peki, Layer 2 çözümleri nelerdir birlikte inceleyelim.

Layer 1 ve Layer 2 Nedir?

Layer 2 çözümlerine bakmaya başlamadan önce, layer 1’in bir tanımını sağlamak ve iki kavram ile bunların özellikleri arasında ayrım yapmak çok önemlidir.

Layer 1 çözümleri, ana blok zincirinin mimarisini taşıyan ağın temel bileşenleridir. Diğer projeler için sütun görevi görürler ve başka türlü oluşturulamayacak daha gelişmiş uygulamalar geliştirmelerine olanak tanırlar. Bitcoin, Ethereum, Solana, Binance Smart Chain, Litecoin ve Polkadot, layer 1 çözümlerinin mevcut örneklerinden sadece birkaçı.

layer 2 blockchain projeleri nelerr

Layer 2, mevcut blok zinciri ağının üzerine inşa edilmiş ikincil bir protokoldür. Düşük işlem hacmi ve zayıf ölçeklenebilirlik gibi ana zincirin karşılaşabileceği acil sorunların üstesinden gelmeye odaklanmıştır.

Layer 2 ayrıca işlemlerin daha hızlı işlenmesidir. Bilindiği üzere belirli bir kripto para birimi için büyük bir talep olduğunda işlemin hızı çok önemli bir etken. Layer 2 kripto projeleri, işlemleri hızlandırmanın yanı sıra farklı işleme ve doğrulama özelliklerine sahip. 

Bunların en iyi örneklerinden bazıları ise şunlar:

Arbitrum 

Birkaç nedenden dolayı popüler Layer 2 çözüm sağlayıcıları arasında dikkate değer bir başka giriştir. Arbitum geliştirme, Etherum ile yakın birlikte çalışabilirlik için tasarlanmış özelliklere sahiptir. Bu özellikler, Solidity geliştiricilerinin akıllı sözleşmelerini çapraz derlemesini kolaylaştırır. Arbitum’un üç bileşeni bir derleyici, EthBridge ve doğrulayıcıları içerir. Arbitum, yerel bir içermez ve bir tanesini başlatmakla ilgilenmediğini belirtir. Arbitum’un öne çıkan bir diğer özelliği, işlemlerin yan zincir toplamasını veya toplama teknolojisini desteklemesidir.

layer 2 blockchain projeleri neler

Immutable-X

Immutable- X, Ethereum’daki NFT’ler için ilk Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür. Anında ticaret onayı, sıfır gaz ücreti, kusursuz ölçeklenebilirlik sağlar ve bunu kullanıcı gözetiminden ödün vermeden sağlar. StarkWare’in üzerindeki protokol işlemi, teknolojiyi kanıtlıyor ve kullanıcıların Ethereum’un ağını ve hizmetlerini korumalarına izin veriyor.

layer 2 blockchain projeleri nelera

Polygon

Ethereum tabanlı blok zinciri ağlarını geliştirmek ve bağlamak için ortaya çıkan bir platformdur . Optimize edilmiş Ethereum örnekleri oluşturmak için geliştiriciler tarafından kullanılan tüm araçları ve bileşenleri içerir. Ayrıca platform, geliştiriciler için esneklik ve Ethereum’un güvenliğinde bir gelişme sağlar. Polygon, istikrarlı bir şekilde tercih edilen Ethereum Layer 2 çözüm sağlayıcısı haline geliyor ve inanılmaz bir pazar büyümesi görüyor.

layer 2 blockchain projeleri nelerr 1

Echo

Echo, kripto varlıkları için harika ağ birlikte çalışabilirliği ve gelişmiş komut dosyası oluşturma özellikleri sağlamak için mevcut blok zincirleriyle kolayca entegre olan gelişmiş bir Katman 2 ağıdır. Yeni bir eş iletişim düzeyi sunar, yüksek hızlı varlık aktarımlarına olanak tanır ve geliştiricilerin önde gelen protokollere bağlanan ZK toplama köprüsü ile yüksek performanslı ve kullanıcı dostu dApp’leri düzenlemesine olanak tanır.

layer 2 blockchain projeleri neleraw

StarkWare

2018’de başlatılan StarkWare, Ethereum ağını ölçeklendirmek için ZK-toplamalarından (ZK-STARK’lar) yararlanan bir kripto projesidir.

Ölçeklenebilir ve şeffaf olan STARK’lar, Eli-Ben Sasson tarafından sunulan kriptografik kanıtlardır. Yüksek hızlarına ve kuantum sonrası güvenliklerine katkıda bulunan hafif şifreleme karma işlevlerinden yararlanırlar.

Daha fazla ölçeklenebilirlik kapasitesi için StarkWare, STARK’lara dayalı olarak StarkEx adlı uygulamaya özel bir ölçeklendirme çözümü sunar. StarkEx, merkezi olmayan borsalar dYdX ve DeversiFi gibi birden fazla üst platforma güç sağlamak için kullanılıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala