bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,038.77 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,545.55 1.31%
bnb
BNB (BNB) $ 612.96 4.18%
solana
Solana (SOL) $ 185.38 0.66%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62286 0.00%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.646487 0.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.215188 0.18%

Kriptocular Yönetim Kurullarına

kriptocular yönetim kurullarinda erkan öz

Ülkemiz geleneksel olarak yetenek köreltmek için her türlü imkanı sunuyor. Hele de dünyanın bile anlamakta zorlandığı yepyeni teknolojik alanlarda.

Bugün blockchain ve kriptoparalarla uğraşanlara Türkiye’de ‘bahisçiden hallice’ gözüyle bakılıyor. Blokzincir teknolojisini anlamaya çalışan, kriptovarlıklara yatırım stratejileri geliştiren kişilere küçümseyerek ‘Kriptocu’ diyorlar.

Bu ‘kriptocu’ gençlerin çok çok büyük bir bölümü bile daha çok finansal özürlüğe odaklanmış durumda. Nadiren bir blockchain projesinde, hatta borsada ücretli çalışabilir miyim diye düşünenler gördüm. Ötesi pek yok.

Ama siz ‘kriptocu’ arkadaşlarıma şimdiden haber veriyorum: Şirketlerin yönetim kurullarına girmeye hazır olun!

Nasıl mı?

Endeksleri ile meşhur Amerikan finans firması MSCI yeni bir araştırma yayımladı. Yapılan ankette yaklaşık 7.1 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip 50’den fazla şirketin çoktan Bitcoin’e dolaylı ya da doğrudan yatırım yaptığı oraya çıktı.

Araştırmanın tek ilginç tarafı bu kadar çok firmanın Bitcoin’e yatırım yapmış olması değil. Aslında çok daha fazla şirket yatırım yapmak istiyor fakat engeller var:

  • Madencilik nedeniyle çevresel endişeler
  • Muhasebe alanında standart eksiklikleri
  • Bazı durumlarda şeffaflık bulunmaması vs.

Araştırmaya göre tüm bunların ötesinde en önemli eksiklik, blockchain ve kriptoparalar alanında bilgili, uzman personel eksikliği. Ve bu uzmanlık açığı en alt kademeden en üst kademeye kadar uzanıyor.

Çalışmada özellikle kriptoparalar konusunda bilgi sahibi olan yönetim kurulu üyesi sayısında ciddi eksiklik olduğu belirtildi. MSCI’ın anketi 6500 yönetim kurulu üyesinin sadece 79’unun blockchain ya da kriptopara alanlarında bilgisi olduğunu ortaya koydu. Yani %1.2!

Bir şirket, kriptovarlıklara yatırım yapmak istiyor olsun. Ancak yönetim kurulunda kimse bu işleri bilmiyor. Bu durumda nasıl karar alınacak? Üstelik Türkiye gibi teknolojik gelişmeleri daha çok uzaktan seyreden ülkelerde kurumsal şirketlerin hala kriptoparalara son derece mesafeli durduğunu da hatırlayalım. Yakın gelecekte, dünya genelinde 100 binlerce şirketin bu alanda uzmanlığı olan üst düzey yöneticilere ihtiyacı olacak.

O zaman CV’lerde Harvard, London School of Economics vs diplomaları ya da klasik banka, aracı kurum iş geçmişi değil, kriptovarlık piyasalarında ne kadar süre deneyiminiz oldu, portföyünüzü ne kadar geliştirebildiniz vb. konuları kanıtlamanız önemli olacak.

İşte bu nedenle ‘kriptocu’ arkadaşlarım, kendinizi birkaç yıl içinde yönetim kurulu üyeliklerine hazırlayın…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala