Kripto varlıkların ikincil düzenlemeleri yayımlandı

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Kripto varlıkların düzenlenmesine ilişkin ikincil düzenlemeler dün gece Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2024’ün yaz aylarında TBMM’den geçerek yasalaşan düzenlemelerde yer aldığı gibi kripto varlık sağlayıcılarının sınırlarını çizen yeni tebliğde dikkat çekici hususlar söz konusu.

Kripto varlık sağlayıcılarının kuruluş sermayelerinin 150 milyon TL, kripto varlık saklama şirketlerine ise 500 milyon TL olması kararlaştırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, platformlar müşteri nakitlerini doğrudan saklayamayacak. Müşteri nakitleri bankalar nezdinde açılacak hesaplarda tutulacak. Bu hesaplar platformun kendi hesaplarından ayrı olarak izlenecek.

Listeleme için komiteler kurulacak

Düzenlemelerde öne çıkan yeniliklerden biriyse kripto varlık sağlayıcıların listeleyecekleri varlıkları tebliğde belirlenen esaslara göre belirleme zorunluluğu getirilmesi. Buna göre kripto varlık sağlayıcılar listelemeye ilişkin bir komite oluşturmak zorunda. En az üç üyeden oluşacak listeleme komitesindeki çoğunluğun ilgili alanlarda deneyim şartı aranıyor. Komite üyelerinde finans, hukuk, bilgi güvenliği, bilgi teknolojileri ve dağıtık defter ağı teknolojilerinde en az yedi yıllık deneyim şartı getirildi.

“Kripto varlığın dayanak varlığının ihracına ve alım satım işlemlerine konu edilmesine ilişkin olarak ilgili otoritelerce sınırlama veya yasak getirilmemiş olması, yasal düzenlemeleri aşacak şekilde veya önemli ölçüde bu amaçla kullanılabilecek nitelikte olmaması” listelemeye dair getirilen şartlar arasında ilk sırada yer alırken, “cüzdan adreslerini gizleyerek transfer işlemlerine imkan sağlayan nitelikte olmaması” ve “soğuk cüzdanlarda saklanabilir özellikte olması” maddeleri öne çıktı.

Öte yandan listelemeye dair “Proje sahibinin suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı ile 7262 sayılı Kanun hükümleri kapsamında ulusal veya uluslararası yasaklı listelerinde olmaması” ve “Proje sahibine tek taraflı olağanüstü hak sağlayacak şekilde oluşturulmamış olması” maddeleri de ayrıca dikkat çekti.

Kaldıraçlı işlemler yasak

Hatırlanacağı üzere Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından Türkiye’de yerleşik ofisi olmayan yabancı kripto varlık sağlayıcılarının Türkçe dil desteği ve reklam/sosyal medya paylaşımlarına sınırlama getirilmişti. Türkiye’deki yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği kaldıraçlı işlemler ise bu doğrultuda dolaylı olarak yasaklanmıştı. Ancak dün gece getirilen tebliğin ardından bu konuya dair açıklık getirildi: “Platformlar nezdinde listelenmiş kripto varlıklar kaldıraçlı olarak alınıp satılamaz, türev araç sözleşmelerine ve Kurulun kredili işlem düzenlemeleri uyarınca kredili alım, açığa satış ve ödünç işlemlerine konu edilemez.”

Yanıltıcı ibarelerle dolu reklamlara yasak

Yayımlanan tebliğlerde kripto varlıkların verdikleri reklamlarda izlemesi gereken şartlar da sıralandı. Buna göre müşterinin her durumda kazanç elde edeceğine veya hiçbir durumda zarar etmeyeceğine yönelik ibarelere, belirli meslek gruplarına veya üniversite öğrencileri, ev hanımları gibi toplumun çeşitli kesimleri kullanılmak suretiyle veya genel olarak müşterilerin ek gelir veya kazanç sağlayacağına ya da mevcut gelirlerini artıracağına yönelik ibareler kullanması yasaklandı.

Öte yandan tebliğde kripto varlık sağlayıcılara yılda bir bağımsız denetim şartı getirildi. İlgili madde şöyle: “Kurum, Kuruluş ve Ortaklıkların bilgi sistemleri bağımsız denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleşir. Bilgi sistemleri bağımsız denetim raporu kesinleşme tarihini izleyen ilk işgünü mesai bitimine kadar denetlenen Kurum, Kuruluş ve Ortaklıkların yönetim kurulu başkanlığına teslim edilir. Denetlenen Kurum, Kuruluş ve Ortaklıkların yönetim kurulu başkanlığınca teslim alınan bilgi sistemleri bağımsız denetim raporu, ilgili denetim döneminin bitimini izleyen ayın sonuna kadar raporun kabulüne yönelik yönetim kurulu kararıyla birlikte Kurul’a gönderilir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

alp boru

Yazar: Alp Börü

Piyasalar dipte mi? Derinlemesine bir analiz

ABD hisse senetleri düşüyor, Bitcoin düşüyor, altcoin’ler daha da düşüyor. Bu haftaki yazımda düşüş trendinin sonuna gelinip gelinmediğini inceleyeceğim. Bolca grafik yorumladıktan sonra bir puanlama yaparak dip seviyelere ne kadar yakın olduğumuzu tahmin etmeye çalışacağım. Gümrük vergileri Trump’ın ilk döneminde limitli bir gümrük vergisi politikası vardı. Örneğin bu yaptırımlar 800 doların altında değeri olan ürünleri ...

Bağlantıyı kopyala